Mutilan oppilaat pääsevät pitkästä aikaa irti – Tanssikoulu nauttii viikonloppuna koko syksyn odotetusta palkinnosta

0
Ellen Toivonen (vas.), Annika Mutila ja Saara Käkönen uskovat, että tanssikoulun tanssijoilla on kertynyt korona-aikana patoutunutta nälkää esiintymiseen, joka purkautuu perjantain ja lauantain aikana koulun syysnäytöksissä.

Tanssikoulu AM Dancen aulassa on odottavan jännittynyt tunnelma. Syksyn päänäytöksen Onk siel Turus mittä? ensi-iltaan on enää pari päivää aikaa, ja halu päästä pitkän tauon jälkeen näyttämään kotiyleisölle parastaan on valtava. Koronan aiheuttama liki kahden vuoden tauko isoihin yleisönäytöksiin on päättynyt – ainakin toistaiseksi.

– Uskoisin, että tanssijoilla on aika paljon sellaista, no, patoutunutta vimmaa päästä esiintymään live-yleisön eteen, tanssikoulun perustaja ja omistaja Annika Mutila hymyilee.

Vieressä istuvat tanssijat Ellen Toivonen ja Saara Käkönen nyökkäävät hymynkare suunpielissään.

– Koko syksy on treenattu tätä varten niin onhan se hienoa päästä näyttämään treenin tuloksia myös yleisölle. On se aina ihan eri kuin esiintyä muutamalle ihmiselle tai sitten videon välityksellä vaikkapa jonkin kisan tuomaristolle, Käkönen painottaa.

Kolme esitystä kuuteen tuntiin

AM Dance esittää Onk siel Turus mittä? -esityksen viikonlopun aikana neljästi Paimion koulukeskuksen 1-salissa. Perjantai-illan ensi-iltaa seuraa kolme päivänäytöstä lauantaina.

Kyseessä on äärimmäisen tiivis, mutta myös palkitseva rupeama tanssijoille.

– Esimerkiksi minä käyn viikonlopun aikana 28 kertaa lavalla. Onhan se aika puristus, mutta toisaalta esiintyessä sitä ei edes huomaa. Fiilis lavalla menee väsymyksen edelle, Toivonen miettii.

– Sitä varten täällä salilla treenataan, jotta jaksetaan tanssia ja esiintyä. Se on ihan normaalia, Mutila jatkaa.

Itse näytöksessä tanssijat lupaavat, että yleisö näkee monipuolisen kattauksen tanssin eri muotoja baletista nykytanssiin.

– Voi sanoa, että ihan laidasta laitaan. Ehkä enemmän nyky- ja katutanssiin painottuvaa, mutta myös muuta.

Ellen Toivonen (vas.) ja Saara Käkönen kuuluvat Annika Mutilan johtaman AM Dancen ykkösjoukkueeseen, eli EK1:een.

Rutkasti treeniä

Treeniä AM Dancen kahdella harjoitussalilla on tosiaan tehty, vaikka korona onkin torpedoinut valta-osan esityksistä ja kisoista viime vuosina. Sekä Toivonen että Käkönen kuuluvat tanssikoulun kärkijoukkue EK1:een, joka harjoittelee jopa 12 tuntia viikossa. Mukana on niin aamu- että iltapäiväharjoituksia koulupäivän kanssa yhteen nivottuna.

– Meidän etumme on ollut hyvä yhteistyö sekä Paimion yläkoulun että Paimion lukion kanssa. Lukiossa oppilailla on ollut esimerkiksi mahdollisuus suorittaa tanssidiplomi yhteistyössä meidän kanssa, Mutila kertoo.

Diplomi puolestaan auttaa silloin, jos mielii esimerkiksi ammattitanssijaksi korkeakoulutuksen kautta.

Sellaisia haaveita sen enempää Käkösellä kuin Toivosella ei ainakaan tällä hetkellä ole, mutta esimerkiksi tanssin opettaminen voisi myöhemmässä vaiheessa kiinnostaa.

– Avustamme jo nyt opetuksessa jonkin verran ja se tuntuu ainakin sellaiselta, mitä voisi hyvin tehdä myös myöhemmin. Ammattitanssijan uraa en osaa ainakaan nyt kuvitella kovin realistisesti, Käkönen miettii.

Kisamenestystä syksyltä

Korona keikautti tavallista vuosikalenteria niin, ettei sen enempää näytöksiä kuin kisoja järjestetty vuosien 2020 ja vuoden 2021 kevään aikana. Tänä syksynä kisoihin on taas kuitenkin päästy, ja myös AM Dancen joukkueiden menestys niissä on ollut mairittelevaa.

Ylöjärvellä marraskuun loppupuolella järjestetty Dance & Show -kilpailu tuotti Paimioon muun muassa hopeaa street-tanssin duo-kategoriasta (tanssijoina Meeri Ahonen ja Tuuli Aropuro), pronssia Active-joukkueen muodostelmalle sekä kunniamaininnan koreografioista koko tanssikoululle.

Kisamenestys ei silti määrittele tanssikoulua.

– Totta kai näytöksiä ja kisoja varten harjoitellaan, mutta mikään määrittelevä tekijä se ei ole. Emme tähtää siihen, että meillä tanssivat ohjattaisiin automaattisesti kilpatoimintaan. Tärkeämpää on tanssiharrastuksen ylläpitäminen, Mutila korostaa.

EK1-joukkue on kisannut syksyn aikana ahkerasti. Ryhmään kuuluvat vasemmalta alkaen Mariella Pirhonen, Hertta Mulari, Ellen Toivonen, Lotta Vuorikoski, Tuuli Aronpuro, Senni Saarikko ja Saara Käkönen.

16 vuotta nousujohteisuutta

Annika Mutila perusti tanssikoulun Paimioon vuonna 2005. 16 vuodessa koulu on kasvanut urheilun ja liikunnan saralla raskaan sarjan tekijäksi Paimiossa, ja tätä nykyä seuran tanssisaleilla liikkuukin satoja nuoria ja aikuisia viikoittain.

Vaikka tilat tuntuvat ulkopuolisen silmiin harrastajamäärään suhteutettuna jopa ahtailta, ei lisäneliöille ole ainakaan tässä vaiheessa tarvetta.

– Meillä on käytännössä 50–60 viikkoharjoitustuntia ja tunnit pyörivät saleilla iltapäivästä iltaan lähes päivittäin. Tilat ovat kuitenkin erittäin toimivat ja riittävät meille hyvin, Mutila kertoo.

Jos jotain kuitenkin saa toivoa, liittyy se esiintymistiloihin. Paimiossa olisi varmasti myös muilla lajeilla kuin tanssilla tarve sisähallille, jossa sekä katsomo- että liikuntatilan saisi muovattua erilaisia näytöksiä ja ottelutapahtumia varten melko pienellä vaivalla.

– Sellainen olisi kyllä hyvä lisä ihan jo meidänkin syys- ja kevätnäytöksiä varten.

AM Dance on vahvasti paimiolainen tanssikoulu, ja sellaisena Mutila haluaa pitää sen myös tulevaisuudessa. Vaikka harrastajia tunneille saapuukin yhä enenevissä määrin Paimion rajojen ulkopuolelta.

– Kaarinasta, Turusta, Liedosta, Sauvosta, Kemiönsaarelta ja Salosta ainakin. Haluan silti nähdä, että AM Dance on tulevaisuudessakin nimenomaan paimiolainen tanssikoulu, Mutila painottaa.