Oppilastartunnat johtivat järeisiin toimiin: Sauvon koulukeskus laajaan etäopetukseen

0
Sauvolle syntyy sinne tulleiden ukrainalaisten palvelujen järjestämisestä merkittävästi kuluja. Opetuksen järjestäminen on kunnan velvollisuus.

Sauvossa äkillisesti tällä viikolla heikentynyt koronatilanne johti torstai-aamuna siihen, että Paimion–Sauvon terveyskeskuskuntayhtymän hallitus päätti kokouksessaan sulkea Sauvon koulukeskuksen 4.–9.-luokkien osalta huomisesta perjantaista alkaen. Oppilaat siirtyvät etäopetukseen, josta on tarkoitus palata lähiopetukseen 9. tammikuuta.

Ratkaisuun päädyttiin, koska koulukeskuksessa oli todettu tiistain ja keskiviikon aikana yhteensä 13 tartuntaa oppilaiden keskuudessa.

– Kyllä huoli tartuntojen leviämisestä on nyt ihan aiheellinen ja siksi päädyimme tällaiseen ratkaisuun. Todennäköisesti tartuntoja tulee vielä lähipäivinä lisää, kun keskiviikkona ja torstaina otetuista näytteistä saadaan tulokset, kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri Nora Hagelberg sanoo.

Koulun sulkeminen ei kuitenkaan koske erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden ja valmistavan opetuksen oppilaita.

Samalla koulukeskuksen iltakäyttövuorot on peruutettu ajalla 9. tammikuuta asti. Peruutus koskee kaikkia ryhmiä.

Muiden seudun kuntien osalta torstain tartuntalukemat olivat maltillisia, sillä Paimioon uusia tartuntoja kirjattiin neljä ja Kaarinaan kahdeksan. Koko maakuntaan uusia tartuntoja merkittiin 149, joista lähes puolet, eli 65 Turkuun.

Sauvo maakunnan kärkipaikoilla

Sauvo on noussut kuluvan viikon aikana koronatartuntatilastoissa hälyttävästi. Maanantain ja torstain välillä noin 3 000 asukkaan kuntaan kirjattiin kaikkiaan 33 uutta koronatartuntaa. Määrä on maakunnallisesti heti Turun, Salon ja Kaarinan jälkeen kuluvan viikon neljänneksi korkein.

Myös koronatesteihin hakeudutaan seudulla viikko viikolta enemmän. Viime viikolla Paimion terveyskeskuksessa otettiin yhteensä 203 koronatestiä, ja määrä on ollut tasaisessa nousussa.

– Viikolla 44 testejä otettiin 82, ja sen jälkeen testausmäärä on noussut tasaisesti viikko viikolta. Viime viikolla testimäärä ylitti jo 200:n. Toki täytyy muistaa, että Paimiossa on testaustoimintaa vain arkisin ja viikonlopun testit tehdään Turussa. Lisäksi osa hakeutuu testiin työterveyshuollon kautta, Hagelberg kertoo.

Testeihin hakeudutaan edelleen saman kaavan kautta kuin aiemminkin: soittamalla koronaneuvontaan, jossa tehdään arvio, onko soittajan aiheellista tulla testiin. Hagelberg sanoo, että erityisesti ylähengitystieoireet ovat sellaisia, jotka viittaavat virustautiin.

– Jos on sen kaltaisia oireita, kannattaa olla aika herkästikin yhteydessä. Tai jos pystyy tekemään kotitestin, saa siitä jo hyvää suuntaa. Nyt on jo nähty, että myös kahdesti rokotetut voivat saada tartunnan, vaikka oireet olisivatkin vähäisiä, Hagelberg muistuttaa.

Kotitestit suosiossa

Uusi alueellinen ilmiö on kotitestien suosion nousu. Se on Hagelbergin mielestä vain hyvä asia, sillä kotitesterit ovat osoittautuneet pääosin luotettavaksi.

– Voi sanoa, että jos on kotona saanut positiivisen testituloksen ja on sen jälkeen tullut varmistustestaukseen meille, on tulos lähes aina ollut sama. Pääosin voi sanoa, että kotitestit ovat melko lailla luotettavia. Kotitestaamista voi suosia varsinkin nyt joulun alla ja jouluna, jos on minkäänlaisia ylähengitystieoireita.

Jouluun hän neuvoo suhtautumaan varovaisesti ja ylimääräisiä kontakteja välttäen.

– Suosittelen käyttämään kasvomaskia nyt myös ulkotapahtumissa, joissa on enemmän väkeä. Toive tietysti olisi, että joulua vietettäisiin muutenkin lähipiirissä ja ylimääräisiä kontakteja välttäen.

Hagelberg muistuttaa hakeutumaan myös kolmanteen koronarokotukseen, jos se on ajankohtaista. Sillä saa paremman suojan esimerkiksi viime aikoina paljon puhuttanutta omikron-muunnosta vastaan.

– Vielä ei ainakaan ole tiedossa, että seudulla olisi ollut yhtään omikron-tapausta. Suosittelen silti hakeutumaan kolmanteen rokotukseen heti kun se vain on mahdollista.