Paimion lajitteluaseman aukiolo laajenee 2022 – “Toivomme, että osa Topinojan paineesta siirtyy nyt ympäryskuntien asemille”

0
Lajitteluaseman hoitaja Jaakko Zitting kertoo monen asiakkaan yllättyvän, että asemalle voi tuoda ilmaiseksi monenlaista elektroniikkaromua.

Lounais-Suomen Jätehuollon Paimion lajitteluaseman aukioloajat muuttuvat merkittävästi ensi vuodesta alkaen. Jatkossa asema tulee olemaan auki vuoden ympäri maanantaista perjantaihin ja lisäksi kesäkaudella huhtikuusta lokakuuhun jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkilauantaina.

Tiedotteen mukaan aukioloaikoihin on tehty muutoksia asukkailta saadun palautteen sekä asiakasmäärien perusteella.

– Tavoitteena on lisätä lajitteluasemapalvelujen saavutettavuutta. Kyseessä on palvelutason nosto, joka on tullut mahdolliseksi Lounavoiman käyttöönotosta saatujen säästöjen myötä. Kun saavutettavuus paranee, materiaalit saadaan asukkailta paremmin kiertoon, LSJH:n käyttöpäällikkö Jyri Metsänranta toteaa tiedotteessa.

Paimion lajitteluasemalla asiakasmäärät vaihtelevat paljon eri päivien ja vuodenaikojen mukaan, ja lajitteluaseman hoitaja Jaakko Zitting uskookin uudistuksen tasoittavan liikennettä.

– Nyt on välillä jonkin verran jonoa ja sitten voi olla pidempiä aikoja hiljaisempaa. Meille suoraan tuleva palaute on liittynyt ehkä siihen, ettei tahdota ehtiä asemalla jonain tiettynä viikonpäivänä. Sellaisiin toiveisiin muutos vastaa varmasti hyvin, ja uskon, että myös ruuhkat vähenevät, hän miettii.

Aukiolo laajenee myös muualla

Tähän asti Paimion asema on ollut auki kesäkaudella maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Talvikaudella aukioloa on typistetty niin, että asema on ollut auki vain maanantaisin ja keskiviikkoisin. Lisäksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkilauantaina asema on ollut avoinna.

Paimion lisäksi myös Kemiönsaaren, Perniön ja Yläneen lajitteluasemien aukioloajat pitenevät vuoden vaihteessa. Erityisesti Paimion aseman odotetaan tasoittavan ruuhkia myös seudun suurlajitteluasema Topinojalla.

– Totta kai uudistuksia katsotaan myös kokonaiskuvan kautta. Topinoja on ollut erittäin suosittu asema ja tietysti toivomme, että osa Topinojan paineesta siirtyy nyt ympäryskuntien asemille lähemmäs asukkaita, sanoo LSJH:n palveluesimies Petri Lehtinen.

Maksuttomuus yllättää

Paimion lajitteluasemalla työskentelevä Zitting sanoo, että moni ihminen yllättyy saapuessaan romukuorman kera asemalle. Yllätys tulee vastaan yleensä siinä vaiheessa, kun asiakas kysyy mitä erilaisten sähkölaitteiden tuominen kierrätykseen maksaa.

– Se on oikeasti monelle yllätys, että sähkölaiteromua saa tuoda asemalle maksutta, vaikka kyse olisi isosta arkkupakastimesta tai muusta isosta sähkölaitteesta. Harva tietää, miten paljon erilaista esimerkiksi remonttien yhteydessä kertyvää jätettä voi tuoda meille maksutta.

Sähkölaitteiden lisäksi maksuttomia kierrätysmateriaaleja ovat esimerkiksi vaaralliset jätteet, puujätteet kuten laminaatit, parketit, huonekalut ja painekyllästetty puu, metalliromu, poistotekstiilit ja haravointijätteet.

– Kesä on tietysti ruuhkaisinta aikaa, kun silloin remontoidaan, haravoidaan ja tehdään muita pihatöitä. Talvella on sitten hiljaisempaa, Zitting sanoo.