Pikkujoulusesonki piti jännityksessä loppuun asti – “Ollut kyllä aivan järjetön kiire”

0
Marica (vas.) ja Tessa Laaksonen ovat kestinneet pikkujouluväkeä Kaimalan Karhulammella tänä vuonna lokakuun loppupuolelta lähtien. Sesonki on ollut muutamaa viikkoa tavanomaista pidempi.

Peimarilainen pikkujoulukausi on sujunut kiihtyvästä koronatilanteesta huolimatta jo lähes ”vanhaan normaaliin” tapaan. Ainoastaan aivan viime viikkoina pikkujouluja on peruttu, mutta toisaalta myös peruttuihin päiviin on löytynyt vielä uusia asiakkaita.

Se on ollut iso helpotus paikallisille pitopalvelu- ja ravintola-alan yrittäjille, joille viime vuosi oli pikkujoulusesongin suhteen lähes katastrofi.

– Kontrasti viime vuoteen on ollut iso, vaikka vieläkään ei olla aivan niissä lukemissa, missä oltiin kaksi vuotta sitten. Muutamia isoja peruutuksia on tullut marras-joulukuun taitteessa, mutta toisaalta sesonki alkoi nyt aiemmin lokakuun puolella, sanoo piikkiöläisen Kavalton Tilan yrittäjä Taija Kavalto.

Samoilla linjoilla ollaan myös Paimion puolella Kaimalan Karhulammella, jossa Marica ja Tessa Laaksonen valmistautuvat vielä viimeisiin pikkujoulujuhliin ennen joulua.

– Vielä tulevana viikonloppuna vietetään pikkujouluja, ja itse asiassa viimeinen joululounas tarjoillaan keskiviikkona kahta päivää ennen aattoa. Aika lähelle niin sanottua vanhaa normaalia on tänä vuonna päästy, vaikka toki kiristynyt koronatilanne aiheuttikin muutamia peruutuksia marras-joulukuun taitteessa. Toisaalta peruutuspaikoille on osin löytynyt uusia asiakkaita, Marica Laaksonen kertoo.

Väljyys kääntynyt voitoksi

Korona-aika on monipuolistanut myös pikkujoulukautta siten, että moni yritys on tilannut tarjottavat omiin tiloihinsa. Myös väljyyttä on kaivattu ja siten isot salit ovat olleet tarpeen.

– Jos ehkä tavallisena pikkujoulukautena miettii, miten saadaan käyttöä isommille tiloille niin nyt niiden täyttämisestä ei ole ollut ongelmaa. Varsinkin iäkkäämmille asiakkaille on muovattu tilaisuuksia niin, että etäisyyksiä on voitu ylläpitää. Silloin tilasta on ollut etua, näkee Kavalto.

Myös juhlien sisältö on muovautunut parin viime vuoden aikana. Railakkaat juhlat ovat olleet vähemmistössä ja tilalle on etsitty rauhaa ja sympaattisuutta.

– Sellaisia vauhdikkaita pikkujouluja on ollut nyt vähemmän ja jotenkin tuntuu, että ihmiset ovat kaivanneet enemmän rauhaa, lämpöä ja sympaattisuutta. Ehkä tärkeämpää on ollut se, että ylipäänsä päästään kokoontumaan ja näkemään toisia kenties pitkänkin tauon jälkeen. Sitä ei ole haluttu riskeerata millään tavalla, Tessa Laaksonen hymyilee.

”Koronapassi koetaan positiiviseksi asiaksi”

Sauvossa Kalle’s Backa 55 -tilausravintolaa pitävä Rami Tapper sanoo pikkujoulukauden olleen jopa menestys tänä vuonna. Tiivis sesonki Kallenmäellä alkoi marraskuun loppupuolella ja jatkuu näillä näkymin aatonaattoon asti.

– Hiukan on meinannut alkaa viime päivinä jännittää, mutta nyt näyttää siltä, että sesonki saadaan vietyä loppuun asti suunnitellusti. Voi sanoa, että on ollut kyllä aivan järjetön kiire. Viime vuonna ei ollut käytännössä yhtään mitään, joten kontrasti siihen on aikamoinen. Mutta toki pelkästään positiivinen meidän kannalta, Tapper iloitsee.

Hän sanoo, että muutamia varauksia peruutettiin siinä vaiheessa, kun koronapassi otettiin käyttöön. Toisaalta peruuntumisten tilalle on tullut uusia varauksia, ja itse tilaisuuksissa passin kysyminen on otettu positiivisesti vastaan.

– Ainakin meidän kohdalla se on koettu positiiviseksi asiaksi. Varmaan se lisää omalta osaltaan turvallisuuden tunnetta, kun passia kysytään, Tapper sanoo.