Sauvon valtuusto etänä talousarvio­kokouksessa

0
Seuralan salissa ei ollut muita kuin kunnanjohtaja Satu Simelius ja valtuuston puheenjohtaja Erkki Paaskunta (kok.). Keittiön puolella oli läppäreineen keskustan valtuutettu Perttu Laaksonen.

SAUVO

Sauvon kunnanvaltuusto ja kunnan johtavat viranhaltijat kävivät maanantai-iltana pitkän keskustelun talousasioista. Vuoden 2022 talousarvioehdotusta ja lähivuosien taloussuunnitelmaa tarkasteltiin toimialoittain miltei suurennuslasin kanssa. Niin myös päättymässä olevan vuoden ensimmäisen puoliskon osavuosikatsausta.

Ilmeisesti viranhaltijoiden perusteelliset selonteot tyydyttivät valtuutettuja, sillä ensi vuoden talousarvioon ei tehty ainoatakaan muutosta.

Simelius harmitteli sitä, että koulu- ja päiväkotirakentamisen myötä poistot ovat Sauvossa nyt todella korkealla tasolla.

– Vielä vuonna 2019 poistot olivat noin 400 000 euroa, mutta ensi vuonna jo lähemmäs 700 000 euroa. Jotta talous on tasapainossa, on vuosikatteen oltava yhtä paljon plussalla kuin poistot ovat miinuksella, Simelius totesi.

Osavuosikatsauksen kohdalla kävi niin, että sen jälkeen kun pykälä oli jo nuijittu pöytään, havaitsi Juha Vähä-Kurki (kok.), että kyseessä ei tainnutkaan olla viimeisin ja päivitetty versio aiheesta. Pöytäkirjantarkastajille jäi näin ollen pähkinä purtavaksi. Asia setvittäneen ennen pitkää kuntoon, joten tuskin siinä sen kummempaa.

Ennakkotiedoista poiketen kunnanvaltuuston budjettikokous järjestettiin Teamsina Sauvon nopeasti pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Taustalla oli Sauvon nopeasti huonontunut koronatartuntojen tilanne.

Ei isompia napinoita


Ryhmäpuheenvuorojen perusteella Sauvon valtuusto vaikutti olevan varsin tyytyväinen vuodelle 2022 laadittuun talousarvioon ja lähivuosien taloussuunnitelman. Ja onhan siihen syytäkin. Alijäämää ei kerry, palvelut paranevat hieman ja jonkin verran kyetään myös investoimaan.

– Fiilikset ovat nyt kunnassa ihan uudella tavalla koholla. Toiminta on vihdoinkin aidosti suunnitelmallista. Elinkeinoja kehitetään ja elinvoimaisuutta kasvatetaan, näki keskustan Perttu Laaksonen.

Esko Kiviranta (kesk.) katsoi, että kuntamarkkinoinnissa sosiaalisen median käyttö on nykyaikana tehokkaampaa kuin ”messuilla heiluminen”.

Pientä pohdintaa käytiin kuitenkin – muun muassa kokoomuksen suunnalla – siitä, että täytyykö uuteen kunnanvirastoon ostaa kalusteita ”peräti” 30 000 eurolla, vai olisiko vanhoissa vara parempi.

Hiukan ristivetoa oli myös siitä, missä mitassa kunnan kannattaa lähiaikoina saneerata sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjään, kun vuoden 2023 alusta lukien ne ovat uuden hyvinvointialueen eivätkä enää Sauvon kunnan käytössä. Tätä seikkaa mietti muun muassa perussuomalaisten Jarkko Ahonen .

Vallalle jäi kuitenkin näkemys, että kyseiset kiinteistöt kannattaa pitää kunnossa, jotta hyvinvointialue on halukas vuokraamaan niitä pitemmäksikin ajaksi – tai kenties jopa ostamaan omakseen.

Valtuutetut Kenneth Finnholm (sd.) ja Marko Pekkarinen (vas.) tuumivat tahoillaan, että pitäisikö uusi hallinnon suunnittelijan virka perustaa ensin määräaikaisena. Finnholm oli jo asiaa ehdottamassa, mutta veti sitten esityksenä pois ”ajan säästämiseksi”.

Kenties vaakakupissa painoi sekin, että edellisessä pykälässä, eli talousarviosta päättämisen yhteydessä, virka oli jo ehditty hyväksyä vakinaisena. Pitempään ei näin ollen tarvinnut miettiä sitäkään, ”mistä raha virkaan riipaistaan”.

Kunnan henkilöstöpuolella pyritään Simeliuksen mukaan ”vakauttamaan esimiestaidot sille tasolle, missä niiden kuuluu olla”. Hallinnon haavoittuvuutta halutaan korjata ja toisaalta panostaa henkilöstön hyvinvointiin ja jaksamiseen.

– Ja pyritään myös siihen, ettei kuntastrategia jää sanahötöksi.

Pandemian uhat

tiedossa


Vaikka osavuosikatsauksen luvut eivät edellä kerrotusta sekaannuksesta johtuen olleetkaan täysin kurantteja, on Sauvossa lupa uskoa, että kuluvan vuoden talous jää plussan puolelle.

– Verotulojen kasvu on ollut suurempaa kuin kuluvalle vuodelle laaditussa talousarviossa ennakoitiin, joten ihmeitä pitää tapahtua, ellei vuosi 2021 muodostu ylijäämäiseksi, totesi kunnanjohtaja Simelius.

Hiukan ikävämpiäkin uutisia kuultiin. Esimerkiksi se, että Sauvon palvelukeskuksessa on kolmella hoitajalla koronatartunta.

Hoitajien rekrytointi ja sijaistaminen on kaiken kaikkiaan huomattava haaste miltei kaikissa Suomen kunnissa. Sauvo pyrkii hoitajamitoituslain sanelemana palkkaamaan palvelukeskuksen ensi vuonna kolme hoitajaa lisää.

– Osaajista on pulaa kautta maan. Sauvossa olennaisia riskejä ovat paitsi henkilöstön saatavuus myös pandemian jatkuminen ja pääsy palvelukeskukseen, totesi kunnan perusturvajohtaja Jussi Mattila.

Äskettäin Sauvossa kävi muun muassa niin, että kuntaan palkattu uusi sosiaaliohjaaja lähti kahden viikon jälkeen muualle. Uusi henkilö on kuitenkin tarkoitus palkata ensi tilassa.

Koronasta on murhetta myös Sauvon sivistystoimessa.

– Suurimpia haasteita ovat pandemian aiheuttamat oppimisen ja hyvinvoinnin haasteet, sanoi Sauvon sivistysjohtaja Elli Sainio .

– Kiitos talousarvion selkeydestä. Keskustalle ei muutosesityksiä. Ilmassa on paljon epävarmuustekijöitä johtuen tulossa olevasta hyvinvointialueesta. Talouden seuranta on tärkeää saada reaaliaikaiseksi. Nopean puuttumisen periaate. ( Pauli Rastas, kesk .).

– Poistot ovat meillä kovassa kasvussa. Se voi olla ongelma, siinä vaiheessa kun sote-puoli lähtee pois plus samalla huomattava määrä verotuloja ja valtionosuuksia. Poistopuoli pysyy silti ennallaan. Liikkumavara on pieni, joten tarvitaan tiukkaa kulukuria. Mutta onneksi Osmalahden kaavatiet tulevat vihdoinkin päällystykseen. ( Johan Söderholm, kok. ).

– Korjauksia on Sauvossa takavuosina selkeästi laiminlyöty, Nyt asiat ovat kohenemassa. Myös perussuomalaiset on miettinyt kunnanviraston kalustoa, että josko pienempi summa riittäisi. ( Jarkko Ahonen, ps. ).

– Vanhusten välimallin asuminen päättyy täysin budjetista. Vuosi 2022 on viimeinen vuosi, kun kyetään näistä itse päättämään. Kunpa asia saataisiin ensi vuonna liikkeelle ja lisäbudjetilla vaikka maaliin asti. Mutta entä sähköautojen latauspaikka? Eikö sen toteuttaminen kuuluisi virastotalon kohdalla vuokranantajalle eikä kunnalle? ( Marko Pekkarinen, vas .).

– Investointien kohdalla toivoisi vastaisuudessa, että tehtäisiin luotettavat arviot eikä vain heitettäisi joitakin lukuja. Ja talouteen nopeat reagoinnit. Ei jätetä asioita makaamaan ja vaan toivota, että joku ratkaisu joskus löytyy. ( Kenneth Finnholm, sd. ).

– Toivottavasti budjetissa on liikkumavara strategiatyöhön. ( Laura Hannula, vihr. ).