Sotamuistosampo-portaali julkaisee avoimena verkkopalveluna veteraanien ainutlaatuisen haastatteluaineiston

0

KANSALLISARKISTO

200 veteraanihaastattelua, 400 tuntia ainutlaatuista videomateriaalia, 200 erilaista tarinaa elämästä Suomessa ennen sotia, sotien aikana ja sotien jälkeen. Nyt uudella ja monipuolisella tavalla käytettävissä.

Uusi Sotamuistosampo-portaali julkaisee tämän videoaineiston avoimena verkkopalveluna.

Palvelun innovaationa on mahdollisuus hakea erilaisilla hakuehdoilla videoiden sisällä olevia tekstikohtia. Videon katselukokemusta rikastetaan tarjoamalla käyttäjälle siihen liittyviä lisätietoja, esimerkiksi karttoja sekä linkkejä henkilöitä ja joukko-osastoja koskeviin lisätietoihin Sotasampo-palvelussa.

Veteraanihaastattelut on taltioitu vuosina 2007–2009 Tammenlehvän Perinneliiton ja Suomen Sotaveteraaniliiton haastatteluprojektissa. Ne sisältävät henkilökohtaisia kokemuksia ja tarinoita talvi-, jatko- ja Lapin sodan tapahtumista. Kertojina ovat eri aselajien miehet, virolaiset vapaaehtoiset eli Suomen Pojat, suomalaisessa SS-vapaaehtoisjoukoissa palvelleet, lotat, sotilaskotisisaret ja sotilaspojat. Haastatteluiden kokonaiskesto on noin 400 tuntia.

Sotamuistosampo on hyvä esimerkki semanttisen webin mahdollisuuksista.

Projekti videoaineiston arkistoimiseksi sekä julkaisemiseksi verkkopalveluna käynnistyi vuonna 2021 Kansallisarkistossa ja Aalto-yliopistossa. Sen rahoittajana oli Tammenlehvän Perinneliitto.

Työ on jatkoa yliopistojen, Kansallisarkiston ja muiden yhteistyökumppaneiden aiemmille sotahistoriallisille portaaleille (”Sotasampo: Talvi- ja jatkosota semanttisessa webissä” ja ”Sotasurmasampo 1914–1922: Suomen sisällis- ja heimosodat semanttisessa webissä”).

Hankkeen laajempana visiona on luoda Videosampo-kehysjärjestelmä, jonka avulla voitaisiin julkaista helposti erilaisia kulttuurihistoriallisia ja muita videoaineistoja siten, että käyttäjä voisi hakea paitsi videoita kokonaisuuksina myös itseään kiinnostavia kohtia niiden sisällöistä.

Kansallisarkisto kehittää projektin yhteydessä valmiuksiaan digitaalisessa muodossa olevien av-aineistojen pysyvään sähköiseen säilyttämiseen sekä vahvistaa monimuotoisen historiantutkimuksen työkalujen kehittämistä tutkimuksen tarpeisiin.

Sotamuistosampoon voi tutustua osoitteessa https://sotamuistot.arkisto.fi/fi/