Susista saadaan havaintoja lähes päivittäin: pelkoon ei ole aihetta

0
Riistakamera tallensi sudet tiistaina aamuhämärissä Husossa.

PAIMIO

Riistakamerakuva tiistaiaamulta Husosta, ja ruokintapaikalla näkyy kaksi isokokoista sutta. Paimionlahden riistanhoitoyhdistyksen Husossa asuva petoyhdyshenkilö Mika Tuomola kertoo, että susihavaintoja on tältä syksyltä paljon, ja niitä tehdään melkeinpä päivittäin.

– Eilisillaltakin on havaintoja Paimion ja Salon rajalta, ja tuosta Korpelantien alusta.

Maastosta puhelimeen tavoitettu Tuomola sanoo lähteneensä muiden hommien yhteydessä hiukan katsomaan, että minne sudet ovat mahtaneet mennä. Syksyn havaintojen perusteella hän sanoo, että alueella pyörii nyt pariskunta ja niillä näyttäisi olevan yksi pentu.

Samaa kertoo yhdistyksen toiminnanohjaaja Marko Perkkiö. Paimion ja Salon rajamaille syntynyt reviiri tuo sudet näkyviksi, sillä niiden oleskelu on painottunut tähän Vaskion, Hajalan seutuville, ja Salon rajaa pitkin niiden reviiri ulottuu Sauvon pohjoisosiin.

Susihavaintoja tehdään itse asiassa tällä hetkellä niin paljon, että riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöillä pitää välillä kiirusta, varsinkin kun yhteydenottoja tulee välillä kauempaakin. Tuomolan ja Perkkiön lisäksi yhdistyksessä on kahdeksan muuta yhdyshenkilöä, joiden yhteystieto löytyy Suomen Riistakeskuksen nettisivuilta, kun siirtyy Paimionlahden riistainhoitoyhdistyksen sivulle. Miehet toivovatkin, että mahdollisissa havainnoissa yhteyttä pyrittäisiin ottamaan – jos mahdollista – oman kulmakunnan tuttuun yhdyshenkilöön, joka tilanteen mukaan käy varmistamassa havainnon ja tekee siitä ilmoituksen susikantaa tarkkailevan Luonnonvarakeskuksen tietokantoihin.

Perkkiö sanoo, että tuoreet ulostehavainnot ovat kiinnostavia, koska ne voidaan lähettää DNA-analyysiin. Viikon takaiset kuvat epämääräisistä jäljistä eivät välttämättä saa petoyhdyshenkilöä liikkeelle, koska on todellakin jo tiedossa, että alueella on reviiri.

Jos tapaat suden

Koska alueella on reviiri, yhä useampi luonnossa liikkuva voi myös kohdata suden. Marko Perkkiö sanoo, että agressiivisesta käyttäytymistä ei ole havaittu. Tällä alueella susilla riittää syötävää. Metsästäjien kokeman mukaan susista ei meillä ole ollut harmia pääsääntöisesti edes metsästyskoirien suhteen, kuten esimerkiksi maan itäosissa.

Jos susi tulee piha-alueelle, Perkkiö suosittaa hätistämään sen ärhäkästi pois. Näin susi oppii, että ihmisiä kannattaa väistää.

Suurpetohavainnot.fi -sivustolla neuvotaan, että jos susi seurailee vaikka yksittäistä koiran lenkittäjää on pyrittävä rauhallisesti poistumaan tilanteesta. Juosta ei pidä. Mikäli susi on uhkaava, etkä heti pääse poistumaan tilanteesta, vältä suoraa kontaktia ja pyri edelleen käyttäytymään mahdollisimman rauhallisesti ja pelottomasti. Vaarallisesti käyttäytyvästä tai esimerkiksi sairaasta sudesta pitää ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen. Mikäli suden käytös ei ole uhkaavaa, ilmoita susihavainnosta alueesi riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle.