Uusia koronatartuntoja enää muutama Peimariin

0

PAIMIO,SAUVO

Koronatartuntojen osalta tilanne on Paimiossa ja Sauvossa ollut joulukuussa koko pandemian ajan pahin. Paimiossa oli vuoden toiseksi viimeiseen päivään tullessa kirjattu joulukuulle jo 111 tartuntaa ja Sauvoon 96. Luvut kasvoivat joulukuussa naapurikunnissa lähes samaa tahtia, mutta torstaille Sauvossa tuli vain yksi tartunta ja Paimioonkin vain kolme, eli näillä näkymin tartunnat ovat hiipumassa.

Torstaina tartunnoista 208 kirjattiin Varsinais-Suomeen. Yhteensä maakunnassa on tartuntoja epidemian alusta alkaen 22 906. Tartunnoista 75 todettiin Turussa ja Salossakin peräti 43.

Koronatartuntoja on Paimiossa koko pandemian aikana todettu nyt 465 ja Sauvossa 168. Kaarinassakin luvut ovat nousseet melkein 400 tartunnalla yksin joulukuun kuluessa. Kaarinassa tartuntojen kokonaismäärä on nyt reilusti yli 1560.

Paimion-Sauvon terveyskeskuskuntayhtymän johtava lääkärin viransijaisuutta hoitava Juho Järvelin totesi torstaina, että tartunnoissa on tälläkin seudulla jo selvästi omikron-muunnosta. Pääterveysaseman vuodeosastolla ei hänen mukaansa ole enää todettu tartuntoja ja osastolle pääsee nyt vierailemaan, kunhan ottaa huomioon terveysturvallisuuden.

THL ilmoitti torstaina, että koko maahan kirjattiin keskiviikkona peräti 9 619 uutta koronavirustartuntaa. Luvussa oli kuitenkin mukana noin 6 000 23.-27. joulukuuta välisenä aikana todettua tartuntaa, jotka ovat jääneet aiemmin kirjautumatta tiedonsiirto-ongelmien vuoksi. Ongelma koski kuitenkin pääosin Uusimaata.

Rokotukset laajenivat lapsiin

Paimiossa ja Sauvossa on järjestetty nyt useampia pop up- rokotuksia. Seuraava on luvassa tiistaina 4.1. klo 15.30- 17.30 pääterveysasemalla.

Rokotuksista vastaava hoitaja Nina Tainio informoi, että 5-11-vuotiaiden lasten koronarokotukset käynnistyivät torstaina. Seuraavan kerran rokotuksia on lapsille jaossa torstaina 6.1. klo 11-16. Näihin on varattava aika joko nettisivun kautta (terveytesi.fi) tai puhelimitse arkisin numerosta 02 4746383 kello 10-14.

Periaatteessa lapsi voi itse päättää sen haluaako rokotuksen vai ei, ja rokottajat voivat tulkita lapsen olevan kykenevä itse päättämään asiasta. Rajanveto on kuitenkin sen verran vaikeaa, että helpointa on, jos alle 12-vuotiaan lapsen rokottamiseen on lasten molempien huoltajien suostumus, joka annetaan joko paikanpäällä tai kirjallisesti. Lomake tätä varten löytyy thl.fi- sivustolta.

Rokotuskattavuus maakunnan tasoa

Paimion-Sauvon kuntayhtymän nettisivuille avataan rokotusaikoja koko ajan kun niitä vapautuu, joten sivustoa kannattaa seurata jatkuvasti.

Rokotuskattavuuden osalta tilanne paikallisesti on vähintäänkin kohtalainen, ellei jopa hyvä. THL päivittää rokotustilanteen kerran viikossa keskiviikkoisin, ja Paimiossa ensimmäisen rokotteen oli viime keskiviikon tilanteen perusteella saanut 90,5 % 12 vuotta täyttäneistä ja kakkosen 87,9 %. Kolmannen rokotteen saaneita yli 12-vuotiaita oli 24,5 %.

Sauvossa vastaavat ensimmäisen ja toisen rokotteen luvut olivat 89,4 ja 87,5 % ja kolmannen rokotteen osalta prosenttiosuus oli 27,5. Kaarinan luvut olivat 91,6%, 88,3 % ja 31,9%. Koko Varsinais-Suomen osalta luvut ovat varsin tasaisesti linjassa: ykkös- ja kakkorokotteen osalta ollaan täällä selvästi edellä, ja kolmannen annoksen osalta ihan keskilinjassa ( 24,7%) . Koko maassa kolmannen rokotteen on saanut keskiviikon lukujen perusteella 20,7 % yli 12-vuotiaista.