Pääkirjoitus: Sekavuus ei poista äänestämisen merkitystä

0

Onko kummakaan, että aluevaalit vaikuttavat herättävän huolta ja hämmennystä? Vaaleja ympäröi epätietoisuus siitä, mistä nämä tulevat aluevaltuutetut oikein päättävät. Sen lisäksi vaalien aikataulutus on kertakaikkisen outo. Hämmentävää on sekin, että näihin vaaleihin käydään pahemmassa koronatilanteessa, kuin missä kuntavaalit viime talvena siirrettiin.

Vaalien aikataulua on perusteltu sillä, että aluevaltuuston on päästävä työhön ja toimeen, jotta uudistus voi tulla voimaan ensi vuoden alussa. Silti samaan aikaan julkisuudessa toistuu viesti, että valmistelu Varsinais-Suomessa on ”perässä”. Kunnat ovat epätietoisia siitä, mitä valmisteleva elin – tuo paljon puhuttu vate- oikein puuhaa. Tiedonkulku kangertelee ja epätietoisuus laajenee. Siitä yksi esimerkki lie se, että Kunnallislehden uutinen Paimion-Sauvon terveyskuntayhtymän purkamisen valmistelusta saattoi laittaa liikkeelle huhun siitä, että kohta ei Paimiossakaan enää ole terveyskeskusta.

Toki on mahdollista, että Paimiossa ei ole muutaman vuoden päästä terveyskeskusta, saati sitten terveysasemaa Sauvossa, mutta ei sitä vielä ole missään päätetty.

Nyt valittava aluevaltuusto päättää, missä ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa tuotetaan. Joistakin meille Peimarissa tutuista palveluista ja palveluyksiköistä ehkä luovutaan, mutta toistaiseksi päätöksiä ei ole.

Muutoksia palveluihin ja niiden tuottamistapoihin tulee varmasti, mutta aikataulusta ei tiedä. Ihan vuoden parin sisään tuskin nykyisiin terveydenhuollon toimipaikkoihin isoja muutoksia tulee, sillä palvelujen raju keskittäminen uhkaisi vain kiihdyttää alan työvoimapulaa. Sitä kukaan ei halua, kun tekijöitä on nytkin liian vähän. Sen sijaan terveysasemalle saattaa nopeastikin siirtyä myös sosiaalipalveluja.

Sekin tiedetään, että Varsinais-Suomessa on nykyisellään julmettu määrä erilaisia tietojärjestelmiä, joiden yhdistämiseen kuluu vuosia. Väkisinkin siis näyttää siltä, että vaikka aluevaaleilla näytti olevan kova kiire, niin vaalien jälkeen nähtäväksi jää, pystyykö tuo uusi alueellinen sotehallinto aloittamaan työt vajaan vuoden päästä. Ehkä pystyy, mutta mitään isoja rakenteellisia muutoksia palveluverkostoihin ei ihan nopsasti kyllä tehdä.

Varmaa on, että se missä ja miten palveluja tuotetaan, tulee olemaan iso ratkaisu. Silloin nähdään, mistä valitut aluevaltuutetut ovat ”kotoisin”. Keskittyykö valta?

Ehdokkailla on omat intressiryhmänsä, puolueensa ja kotipaikkansa ja tässä piilee ehkä suurin syy, jonka äänestämiselle voi antaa. Listojen kärkinimien perässä on mahdollista nousta myös niiden ehdokkaiden, joilla on rajatumpi tunnettuus, mutta samalla ajatus pitää vilpittömästi esillä sitä, mikä on palvelujen etäisyys ja saatavuus.

Taina Tukia