PÄÄKIRJOITUS Huvinäytelmän konnat ja sankarit

0

Tässä lehdessä on laaja juttukokonaisuus Paimion Paltanpuiston Palvelukeskussäätiön hallituksen puheenjohtaja-jupakasta. Moni miettii, että mikä mahtaa olla asiassa lopullinen totuus. Kuka on näytelmän konna, kuka sankari?

Se ei ehkä selviä koskaan.

Tässä kuitenkin yksi skenaario:

Palvelukeskussäätiön hallituksessa lienee ollut jokunen tavallista vaativampi persoona. Toimintatavoissa ja pelisäännöissä on voinut olla epäselvyyttä. Varmaankin myös parantamisen varaa.

Politikointia ei kuitenkaan ole juurikaan harrastettu. Jos on, niin hallituksen yhdistystaustaiset edustajat ovat pysytelleet siitä pääsääntöisesti etäällä.

Puheenjohtaja Jarmo Heimon toiminta on varmaankin ollut joiltakin osin moitittavaa. Mutta olosuhteet ja pitkä historia huomioiden kuitenkin säätiön kannalta aika viisasta.

Rikosta ei ole tapahtunut. Varsinaista vahinkoakaan ei ole osoitettu tapahtuneen.

Tuohtumus on silti käsin kosketeltavaa.

Heimo ei ole saanut pitkällä säätiöurallaan aikaisemmin huomautusta tai varoitusta. Nyt on kuitenkin ykskantaan tarjolla potkut puheenjohtajan paikalta.

Juuri kukaan ”asian päällä oleva” ei ole toistaiseksi ottanut Heimoon yhteyttä. Ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan -sananlasku ei tässä kohdin toteudu.

Tiettävästi säätiön hallituksen jäsen Seppo Santala (kok.) kiinnitti loppusyksystä huomiota Jarmo Heimon säätiölle tekemän konsultointityön laskutukseen. Kokenut luottamushenkilö oli toimessaan tarkka.

Sitten yhtäkkiä asia sai toisenlaisen luonteen. Lumipallo lähti liikkeelle. Huhumylly alkoi pyöriä.

Jupakan jatkuessa syyttävä sormi ei ole osoittanut pelkästään kohti Heimoa. Se on hiukan väpättänyt myös Paimion kaupunginhallituksen entisen puheenjohtajan Timo Ilolan, kokoomuksen valtuustoryhmän nykyisen puheenjohtajan suuntaan. Jotkut katsovat Ilolan nostattaneen myrskyn. Ilola itse kiistää sen jyrkästi. SDP:n Sari Murto puolestaan kiistää, että hänellä olisi henkilökohtaista pyrkyä Heimon tilalle säätiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Suurista puolueista kokoomus ja SDP paheksuvat Heimon menettelyä. Keskusta – jolla on pitkään ollut vankka ote Palvelukeskussäätiöön – moittii puolestaan kokoomusta ja SDP:tä.

Toki puolueiden sisällä on tiettävästi valtavirrasta poikkeaviakin näkemyksiä.

Tapauksessa on erikoista sekin, että Paimion kuntapoliitikot yrittävät sanella säätiön päätöksentekoa, vaikka kaupungilla on säätiön hallituksessa vain 40 prosentin päätösvalta.

Toki kaupunki on säätiön toiminnan kannalta keskeisin taho. Prosenttiosuus on kuitenkin toistaiseksi tämä.

PERTTU HEMMINKI