Äänestysprosentti ylitti 50:n, mutta kokonaiskuva jäi silti “epämääräiseksi”

0
Ville Taipale kertoi, ettei suurempia ruuhkia päässyt syntymään Paimion kaupungintalolla. Äänestysvilkkaus kipusi Paimiossa lopulta yli 50 prosentin, vaikka sekä valtakunnallisesti että maakunnan tasolla lukema jäi alle 50:n.

Äänestysprosentti kipusi Paimiossa lopulta 51,2:een, kiitos vilkkaan vaalipäivän äänestämisen. Kaupungintalon äänestyspaikalla suurin vilinä nähtiin vaalilautakunnan varajäsen Ville Taipaleen mukaan kello 11:n ja kello 15:n välillä.

– Aika odotettu määrä on käynyt toistaiseksi äänestämässä, eikä mitään suurempia ruuhkia ole päässyt syntymään missään vaiheessa päivää. Aika kiikun–kaakun ollaan, mennäänkö yli 50 prosentin, Taipale tuumi illansuussa.

Kuten tilastot osoittivat, ääniaktiivisuus kipusi siis lopulta kaikissa Peimarin seudun kunnissa yli 50 prosentin. Sauvossa lukema oli peräti 56,1 ja Kaarinassa 53,8.

Äänestys oli järjestetty Paimiossa koronaturvalliseksi käyttämällä vain yhtä kulkusuuntaa ja varmistamalla, ettei ruuhkia pääse syntymään. Käynti äänestystilaan tapahtui kaupungintalon takaovelta, ja kun ääni oli annettu, jatkui matka ohjattua reittiä pitkin leimaukseen, vaaliuurnalle ja ulko-oven kautta etupihalle.

“Vähän epämääräistä”

Jos itse äänestäminen oli tehty helpoksi, saattoi osalla äänestäjistä olla hankala löytää sopivaa ehdokasta kaikkien aikojen ensimmäisissä aluevaaleissa. Samaan ongelmaan törmäsivät myös paimiolaiset Tuula Riski ja Erkki Tissari , jotka kävivät antamassa omat äänensä sunnuntaina illansuussa.

– Aika vähän tuli seurattua ehdokasasettelua vielä tammikuun alkupuolella ja tutustuimme ehdokkaisiin vasta aivan viime metreillä. Vaalikoneiden kautta sopivat ehdokkaat kuitenkin löytyivät, he miettivät.

– Aiheisiin oli ehkä vähän hankalampi tarttua jos vertaa vaikkapa kunta- tai eduskuntavaaleihin. Vähän ehkä epämääräistä, että mitä oikein valitaan lopulta edes, Tissari jatkoi.

Ville Taipale kertoi, ettei suurempia ruuhkia päässyt syntymään Paimion kaupungintalolla. Äänestysvilkkaus kipusi Paimiossa lopulta yli 50 prosentin, vaikka sekä valtakunnallisesti että maakunnan tasolla lukema jäi alle 50:n

Numerot puolueittain

Kannatus

Hyvinvointialue (Varsinais-Suomi)

 • 1. Kokoomus 23,6 %
 • 2. SDP 19,0 %
 • 3. Keskusta 15,0 %
 • 4. Vasemmistoliitto 12,4 %
 • 5. Perussuomalaiset 10,1 %
 • 6. Vihreät 9,2 %
 • 7. RKP 4,7 %
 • 8. KD 2,6 %
 • 9. Liike Nyt 2,0 %

  Paimio

 • 1. Keskusta 28,6 %
 • 2. Kokoomus 20,7 %
 • 3. SDP 18,5 %
 • 4. Vasemmistoliitto 8,9 %
 • 5. Perussuomalaiset 8,6 %
 • 6. Vihreät 6,7 %
 • 7. KD 4,5 %
 • 8. Liike Nyt 1,9 %

Paikat aluevaltuustossa

 • 1. Kokoomus 18
 • 2. SDP 16
 • 3. Keskusta 12
 • 4. Vasemmistoliitto 10
 • 5. Perussuomalaiset 8
 • 6. Vihreät 7
 • 7. RKP 5
 • 8. KD 2
 • 9. Liike Nyt 1

Turku kahmi yli kolmanneksen aluevaltuuston paikoista

 • 1. Turku 30 paikkaa
 • 2. Naantali 6
 • 3. Salo 6
 • 4. Kaarina 5
 • 5. Loimaa 5
 • 6. Raisio 5
 • 7. Parainen 4
 • 8. Uusikaupunki 3
 • 9. Lieto 2
 • 10. Mynämäki 2
 • 11. Paimio 2
 • 12. Laitila 1
 • 13. Marttila 1
 • 14. Masku 1
 • 15. Nousiainen 1
 • 16. Oripää 1
 • 17. Pöytyä 1
 • 18. Sauvo 1
 • 19. Somero 1
 • 20. Taivassalo 1
 • Aura, Koski TL, Kustavi, Kemiönsaari, Pyhäranta, Rusko ja Vehmaa jäivät kokonaan ilman paikkakunnalla asuvaa valtuutettua.
Yksisuuntainen liikenne helpotti ruuhkien välttämistä Paimion kaupungintalolla.