Ääntenlaskenta takkusi Paimiossa – “Seuraavia vaaleja varten pitää miettiä, onko tällainen ratkaisu järkevä”

0
Vaalilautakunnan varajäsen Samu Salminen leimasi äänet ja varmisti, että ne päätyvät asianmukaisesti uurnan suojiin. Myöhemmin illan aikana ääntenlaskenta takkusi Paimiossa sen verran, että lopullisia tuloksia saatiin odotella puolille öin.

Kello näytti sunnuntai-iltana 23, kun aluevaalien äänet oli ynnätty yhteen sekä Sauvossa, Kaarinassa että Turussa. Paimiossa lukema pysyi sitkeästi kuitenkin runsaassa 53 prosentissa lähes puolille öin asti. Pian puolenyön jälkeen myös Paimiosta saatiin lopulliset lukemat julki, joskin yli tunti naapurikuntia myöhemmin.

Syynä tähän olivat Paimion keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Matti Mäkelän mukaan sekä suuri ehdokasmäärä että myös pienet tilat, joissa ääntenlaskenta tapahtui.

– Korona loi myös omat haasteensa, koska mitään aivan valtavan isoa porukkaa ei pystytty ottamaan mukaan ääntenlaskentaan. Suurin syy oli kuitenkin ehdokasmäärässä. Siinä missä kuntavaaleissa oli 114 ehdokasta, oli heitä nyt 742. Työmäärä pääsi jopa vähän yllättämään, Mäkelä sanoi.

Aiemmin äänestyspaikat ovat olleet erillään ääntenlaskentaan käytetystä tilasta. Nyt ne molemmat tapahtuivat keskitetysti Paimion kaupungintalolla.

– Seuraavia vaaleja varten pitää miettiä, onko tällainen ratkaisu järkevä. Nyt ääniä laskettiin samanaikaisesti kaupungintalon yläkerrassa kun äänestys oli vielä käynnissä. Tilat olivat turhan ahtaat ainakin näihin vaaleihin, Mäkelä mietti.