Aapo, Lehto vai Lammio

0

Vuorineuvos Tauno Matomäen muistelmissa kerrotaan, että Matomäki on innokas lukija ja kirjojen kerääjä. Matomäellä on ollut ohjenuorana, että hän lukee vapaa-ajallaan vain sellaisia kirjoja, joissa ei ole työn kannalta mitään hyödyn näköistäkään. Sellaisesta lukemisesta on hänelle ollut elämässään eniten hyötyä. Laajan kotikirjaston rakkain kirja on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Matomäki kertoo asettavansa tapaamansa ihmiset veljesten ihmistyyppeihin. Kun ihmisestä löytyy joku Jukolan veljeksistä, hänet tuntee ja hänen ajatuksensa ja toimintansa on pitkälle arvattavissa. Jukolan veljesten luonteenpiirteet myös muuttuvat vuosien karttuessa juuri sillä tavalla kuin ihmiset vanhetessaan muuttuvat, joku parempaan, joku huonompaan suuntaan. Matomäki sanoo huomanneensa, että varsinkin liike-elämässä Juhaneja ja Timoja on paljon kun taas Aapoja on kovin harvassa.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas on yksi luetuimpia ja tutkituimpia suomalaisia romaaneja. Kirjailija Petri Tamminen on laskeskellut, että Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa mainitaan nimeltä tasan sata henkilöä. Kirjan ilmestymisestä lähtien on kiistelty, ovatko kirjan henkilöt oikein kuvattuja ja uskottavia. Opinnäytetöitä Tuntemattomasta on tehty kymmeniä. Väitöskirjojakin on ainakin viisi, tuorein vuodelta 2015, jolloin Juhani Laine analysoi Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmojen sisäisiä konflikteja henkilögalleriasta löytämiensä 28 henkilön kautta. Heistä 12 hahmolla (mm. Koskela, Lehto, Lahtinen) on jatkuvasti sisäisiä ristiriitoja ja 16 henkilöhahmoa (mm. Hietanen, Lammio, Rahikainen, Sarastie) on ristiriitoja vailla.

Kirjailija-yritysvalmentaja Tom Lundberg tarttui Tuntemattomaan vuonna 2005 ja kirjoitti sveitsiläisen C. G. Jungin persoonallisuusteorian innoittamana oman kirjansa Tuntematon sotilas ja Johtamisen taito. Siinä hän kertoo löytäneensä Tuntemattoman henkilögalleriasta kuusitoista erilaista luonnetyyppiä, jotka hän on nimennyt romaanin henkilöiden mukaan. Lundberg esittelee kirjassa myös kehittelemänsä testin, jonka avulla itse kukin voi löytää oman arkkityyppinsä ja saada samalla oman persoonallisuusprofiilinsa. Lundberg on sitä mieltä, että tiedostamalla oman arkkityyppimme voimme oppia tuntemaan itsemme paremmin. Lundbergin mukaan väestössä on eniten Rahikaisen, Asumaniemen, Lammion ja Sarastien tyyppisiä ja vähiten Lehtoja, Lahtisia, Koskeloita ja Honkajokia.

Mitäkö yritän sanoa. Sitä, että klassikot eivät vanhene ja lukeminen kannattaa aina.

Outi Kortesuo

Kirjoittaja on Piikkiö-Seuran puheenjohtaja.