Ennakkoäänestys alkoi yllättävänkin vilkkaasti

0
Jari Suominen ja Matti Suominen kävivät torstaina äänestämässä Sauvon Seuralassa. Vaalitoimitsijat Benita Malmilehto ja Leena Kesänen kertoivat ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän olleen vilkkaampi verrattuna viime kevään kuntavaaleihin.
KAARINA, PAIMIO, SAUVO

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona Peimarin seudulla ja Varsinais-Suomessa ennakko-odotuksiin nähden melko vilkkaasti. Ensimmäisenä äänestyspäivänä Kaarinassa kävi äänestämässä 1023 äänestäjää, Paimiossa 314 ja Sauvossa 103.

Kaarinassa ja Paimiossa äänioikeuden käytti 3,7 prosenttia äänioikeutetuista ja Sauvossa 4,7 prosenttia. Koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kävi ensimmäisenä päivänä äänestämässä 19 278 henkeä eli 4,9 prosenttia äänioikeutetusta väestöstä..

Viime kevään kuntavaaleihin verrattuna ensimmäinen äänestyspäivä oli nyt vilkkaampi. Alkukesän kuntavaaleissa Kaarinassa ja Paimiossa kävi ennakkoäänestyksen ensimmäisenä vaalipäivänä äänestämässä 2,5 prosenttia äänioikeutetuista ja Sauvossa 3,5 prosenttia.

Hyvä tulla ajoissa

Sauvossa Seuralan ovet kävivät torstai aamupäivällä tasaisen rauhallisesti.

– Eilinen oli selvästi vilkkaampi päivä, jos vertaa viime kevään kuntavaalien ensimmäiseen ennakkoäänestyspäivään, vaalitoimitsija Leena Kesänen arvioi.

Sauvossa käy arkisin enemmän varttuneempaa väkeä ja viikonloppuisin työssäkäyviä. Ruuhkien välttämiseksi vaalitoimitsijat toivovat ihmisten käyvän ajoissa äänestämässä.

– Toivottavasti ihmiset tulisivat ajoissa äänestämään, niin vältyttäisiin pitkiltä jonoilta. Viime keväänä viimeiset kaksi tuntia oli ruuhkaa, vaalitoimitsijat Benita Malmilehto ja Kesänen kertovat.

Sauvossa ulkoäänestystä ei ole tarvinnut järjestää, sillä kukaan ei ole sitä kysynyt.

– Kotiäänestyksiä meillä on menossa parhaillaan. Niitä on 10–20 kappaletta, keskusvaalilautakunnan sihteeri Maria Peippo kertoo.

”Ei yleensä ruuhkaa”

Matti Suomiselle ehdokkaan valinta ei tuottanut vaikeuksia. Hän on käynyt äänestämässä ennakkoon kymmeniä vuosia.

– Ennakkoäänestys on parempi, kun saa valita päivän itse, Suominen toteaa.

Myös poika Jari Suominen oli mukana äänestämässä.

– Tällä kertaa jouduin hieman pohtimaan valintaani. Ennakkoäänestys on hyvä, sillä niissä ei ole yleensä ruuhkaa, Suominen sanoo.