Ennakkoääniä selvästi vähemmän kuin kuntavaaleissa

0
Äänestysprosentit jäivät aluevaaleissa valtakunnallisesti valitettavan mataliksi. Peimarin seudulla sentään runsaat puolet äänioikeutetuista kävivät antamassa äänensä.

PAIMIO,SAUVO,KAARINA

Tiistaina päättyneessä aluevaalien ennakkoäänestyksessä äänestysaaktiivisuus tippui selvästi reilun puolen vuoden takaisista kuntavaaleista niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Varsinais-Suomen aluevaaleissa ennakkoon on äänestänyt selvästi alle kolmannes, eli 27,9 prosenttia alueen äänioikeutetuista.

Paimiossa ennakkoon äänesti 27,4 prosenttia äänioikeutetuista, Sauvossa 30 ja Kaarinassa 26,3 prosenttia.

Paimiossa ennakkoäänestäjiä oli peräti viisi prosenttia vähemmän kuin kuntavaaleissa (32,4%). Kaarinassakin äänestysinto hiipui yli neljä prosenttia kuntavaalien ennakkoäänestyksen tasosta (30,5%) ja Sauvossa samaten (34,4%). Äänestäjämäärissä tämä tarkoittaa, että Paimiossa äänestäjiä oli nyt ennakkoon nelisensataa edellisvaaleja vähemmän, Kaarinassa tuhat vähemmän ja Sauvossa sata.

Viime kesäkuun kuntavaaleissa ennakkoäänestäjien määrä oli selvästi varsinaista vaalipäivää suurempi, joten eron paikkaaminen tarkoittaisi melkoista ryntäystä uurnille tulevana sunnuntaina.

Kuntavaaleissa Paimiossa äänestysaktiivisuus oli 55, Kaarinassa 58,9 ja Sauvossa 66,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestämään uskaltaa lähteä


Sunnuntaina vaalipäivänä vaalihuoneistot ovat avoinna klo 9-20. Paimiossa äänestys on kaupungintalolla, jossa on tehty kulkujärjestelyjä terveysturvallisuuteen liittyen. Kulku vaalipaikalle on talon toiselta puolen ja poistuminen toiselta.

Äänestämään tullessa noudatetaan luonnollisesti voimassaolevia koronarajoituksia. Maski, käsidesi ja turvavälit on hyvä muistaa ja oman kynän käyttöä suositellaan.

Hengitystieoireisena ei tulla äänestyspaikalle, eli jos olet kipeä tai karanteenissa tai eristyksessä voit tiedustella mahdollisuutta äänestää ulkona. Ennen vaalipäivää tätä voi kysyä keskusvaalilautakunnan sihteeri Armi Vihervirralta puh. 050-592 1675 ja vaalipäivänä vaalilautakunnan puheenjohtajalta (klo 9-18) puh. 044-570 7233.

Sauvossa vaalipaikat ovat Sauvon yläaste ja Karunan nuorisotalo. Keskusvaalilautakunnan sihteeri Maria Peippo sanoo, että kulkusuunta on heilläkin kiertävä, joten kohtaamisia ei juuri pitäisi tulla. Omat kynät ja maskit on hyvä muistaa.

– Äänestämään kyllä uskaltaa tulla, ihan siinä missä lähtee käymään kauppareissulla, hän muistuttaa.

Mikäli henkilö haluaa äänestää flunssaoireiden vuoksi ulkona, sekin onnistuu.

Kaarinassa äänestyspaikkoja on kuusi: Littoisten monitoimitalo, Kaarina-talo, Piispanlähteen koulu, Kesämäen päiväkoti, Kuusiston koulu ja päiväkoti ja Piikkiön yhtenäiskoulu.