Keskuskaupungit eivät jyränneet

0

Tuntuu hieman vanhanaikaiselta, että valtakunnallisella TV-kanavalla maakuntien yksittäiset uudet aluevaltuutetut kiittelevät äänestäjiä henkilökohtaisista äänimääristään. Sitä kuultiin vaali-illan kuluessa useaan otteeseen.

Annika Saarikon (kesk.) kuultiin puolestaan toteavan, että ”tämä on keskustan voitto ja koko Suomen voitto.” Miten sen nyt ottaa. Aika monella on vielä kiky tuoreessa muistissa. Hyvä tulos keskustalle joka tapauksessa.

Näissä Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa keskuskaupungit eivät jyränneet, vaikka sitä pienemmillä paikkakunnilla pelättiin. Ehdolla olleet terveydenhuollon ammattilaiset sen sijaan jyräsivät esimerkiksi julkkisehdokkaat jokseenkin täysin ja kahmivat eri puolilla Suomea huomattavan määrän paikkoja.

Ammattilaisiin luotettiin ehkä senkin takia, että monen tavallisen äänestäjän oli vaikea hahmottaa, mistä vaaleissa lopulta oli kysymys. Eikä kiinnostuskaan ollut kovin suurta. Helppo tapa ratkaista ongelma oli antaa ääni ammattilaiselle, joka ainakin tietää, mistä puhuu. Peimarin alue sai väkilukuunsa suhteutettuna oikeudenmukaisen osuuden jaossa olleista paikoista.

Varsinais-Suomen väkiluku oli syksyllä 2021 noin 483 000 henkeä. Maakunnan hyvinvointialueelta valittiin uuteen aluevaltuustoon 79 valtuutettua eli yksi valtuutettu 6 120 asukasta kohden.

Tällä matematiikalla Peimarin kuntien yhteinen teoreettinen ”aluevaltuutettu-saldo” on kahdeksan valtuutettua, joista valtaosa kaarinalaisia. Ja kas kummaa, juuri niin kävikin. Peimari sai 8 aluevaltuutettua, joista Kaarinaan 5, Paimioon 2 ja Sauvoon 1. Eli hyvä ja oikeudenmukainen tulos.

Valtakunnallinen tulos sen sijaan ei ollut oikeudenmukainen perussuomalaisten mielestä, koska huomattava osa heidän kannattajistaan ei viitsinyt lähteä äänestämään.

– Äänestysprosentti on varsinainen demokratian irvikuva, kiukutteli perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra Iltalehden haastattelussa.

Hallituspuolueet selättivätkin opposition selvästi, koska perussuomalaisten kannatus jäi niin pieneksi. Varsinais-Suomessa perussuomalaisille vasta viides sija. Puolue joutui katselemaan hyvään tulokseen kaasutelleiden kokoomuksen, SDP:n ja keskustan perävaloja jääden itse vain kymmenen prosentin kannatuslukemiin.

Terveydenhuoltoa ja sosiaalipolitiikkaa ei mielletä perussuomalaisten osaamisen ydinalueiksi, eikä äänisaldoa ilmeisesti kartuttanut myöskään polttoaineen hinnannousun esille nostaminen tässä yhteydessä. Harhalaukaus väärään maalitauluun.

Vihreät saattoi sen sijaan ympäristöpuolueena jonkin verran kärsiä siitä, että esimerkiksi dieselin hinta on parissa vuodessa noussut lähes 50 prosenttia. Riippumatta siitä, mitä kaikkea on hinnankorotusten taustalla. Ärsyyntymisen kynnys on ylittynyt.

Toki vihreiden kannatukseen vaikutti enimmäkseen se, että Helsinki – missä vihreillä on vankka kannatus – jää ainoana Suomen paikkakuntana sote-alueiden ulkopuolella.

PERTTU HEMMINKI