Keskusta Sauvossa suvereeni, kaikille muille takapakkia

0

SAUVO

Sauvon aluevaalitulos suhteutuu kaksiin edellisiin vaaleihin siten, että keskusta oli selvä, suvereeni voittaja, ja muut häviäjiä pienessä tai suuressa mitassa.

Keskustan kannatus kohosi aluevaalien myötä Sauvossa peräti 22,3 prosenttiyksikköä, jos vertailukohdaksi otetaan vuoden 2019 eduskuntavaalit. Jos verrataan viime kesän kuntavaaleihin, on keskustan kannatuskohouma Sauvossa suuruudeltaan 13,6 prosenttiyksikköä.

Selityksenä lienee keskustan maanlaajuinen kannatuksen nousu sekä kahden paikallisen keskustapoliitikon suuret henkilökohtaiset äänimäärät: eläkkeellä oleva terveyskeskuslääkäri Jaakko Kivisaari 415 ääntä ja kansanedustaja Esko Kiviranta 245 ääntä.

Kiviranta sai koko maakunnan tasolla enemmän ääniä ja tuli valituksi aluevaltuustoon. Kivisaari olisi tarvinnut vain muutaman äänen lisää tullakseen valituksi.

Paikallisuus oli Sauvossa siinä määrin valttia, että esimerkiksi keskustan oripääläinen puheenjohtaja Annika Saarikko sai Sauvosta vain kaksi ääntä.

Kokoomuksen turkulainen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan hävisi Sauvossa yli sadalla äänellä kokoomuspuolueen paikallistason ääniharavalle Johan Söderholmille.

Häviäjän viitta lankesi – joko enemmän tai vähemmän – kaikille muille Sauvon päätöksenteossa mukana oleville puolueille. Viime kesän kuntavaaleihin nähden suurimpia häviäjiä ovat kokoomus (-5,9 prosenttiyksikköä) ja perussuomalaiset (-5,3 prosenttiyksikköä). Mutta ei vasemmistopuolueillakaan mennyt hyvin.

Jos vertailukohdaksi otetaan vuoden 2019 eduskuntavaalit, ovat prosenttiyksiköiden valossa suurimpia häviäjiä perussuomalaiset (-11,1 prosenttiyksikköä) ja SDP (-5,6 prosenttiyksikköä).

Keskustan puristuksessa prosentuaalisesti vähäisimmin tappioin on Sauvossa selvinnyt Vihreä Liitto, kun vertailuun otetaan paikkakunnan kuusi suurinta puoluetta.