Kuluttajapoistotekstiilin jalostuslaitos rakennetaan Turkuun

0
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä. Arkistokuva LSJH:n ja Rester Oy:n yhteisen testilaitoksen peruskiven muuraustilaisuudesta Paimiossa elokuussa 2020.

PAIMIO

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on saanut Business Finlandilta kiertotalouden investointiavustuksen Turun Topinpuistoon rakennettavaa poistotekstiilin jalostuslaitosta varten. Investointi on noin 20,5 miljoonaa euroa, josta kiertotalousavustuksen osuus noin 5,2 miljoonaa euroa.

– Poistotekstiilin jalostuslaitoksen rakentaminen mahdollistaa sen, että Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, jossa kuluttajapoistotekstiilit saadaan maanlaajuisesti uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen, kertoo LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä maanantaina julkistetussa tiedotteessa.

Poistotekstiilin jalostuslaitoksessa käsiteltävä materiaali on kotitalouksien poistotekstiiliä, jota jätelaitokset ovat yhteistyössä keränneet alueiltaan.

LSJH vastaa keräyksen järjestämisestä alueellaan sekä valtakunnallisesta toimintamallista ja poistotekstiilin keräyksen kehittämisestä yhteistyössä muiden Suomen kuntien omistamien jätelaitosten kanssa.

Turku ollut ykkösvaihtoehto


Tällä hetkellä kuluttajapoistotekstiilin jalostusta kehitetään LSJH:n teollisen mittakaavan testilaitoksessa Paimiossa, jonka toiminta käynnistyi marraskuussa 2021. Paimiossa käsitellään jo 10 kunnallisen jätelaitoksen alueelta kerättyä kuluttajapoistotekstiiliä. Pilottilinjastolta saatuja kokemuksia hyödynnetään Topinpuiston jalostuslaitoksen suunnittelussa ja eteenpäin viemisessä.

Se, että täyden mittakaavan laitos sijoittuu Turkuun, ei tullut yllätyksenä. Sitä on vahvasti ounasteltu jo parin vuoden ajan.

Paimiossa katseet onkin käännetty yrityspuolelle. Kuten kotitalouksista, myös yrityksistä kertyy vuosittain valtavia määriä poistotekstiiliä.

Tällä hetkellä Rester Oy kierrättää yrityksistä tulevaa poistotekstiiliä Paimiossa saman katon alla, missä LSJH pilotoi ja kehittää omaa kotitalouspuolen hankettaan.

Tekstiiliekosysteemi työllistää


Turkuun kohoava LSJH:n uusi jalostuslaitos työllistää vuonna 2025 arviolta noin sata henkilöä. Avatun kierrätyskuidun lopputuotemarkkinoilla työllisyysvaikutukset ovat moninkertaiset.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n laskelmien mukaan uusi kotimainen tekstiiliekosysteemi saattaa synnyttää Suomeen jopa 17 000 uutta työpaikkaa.

Esisuunnitelma poistotekstiilin jalostuslaitoksesta on tehty investointisuunnitelman yhteydessä.

– Seuraavaksi laadimme ympäristölupahakemuksen ja tarvittavat rakennussuunnitelmat. Rakentamaan päästään arviolta ensi vuonna. Tavoite on, että laitos saataisiin käyttöön vuoden 2025 aikana, toimitusjohtaja Heikkilä sanoo.

Kuluttajapoistotekstiili lajitellaan osin automatisoidulla lajittelulinjastolla eri materiaalilajeihin, joista osa ohjataan uudelleenkäyttöön sellaisenaan ja osasta jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua.

Kuitua voidaan käyttää raaka-aineena uusien tuotteiden, kuten langan, erilaisten kuitukangasmateriaalien, eristeiden ja täytteiden, akustiikkalevyjen, suodatinkankaiden ja komposiittien valmistukseen.