Kuntsarin vuosikatsaus 2021 osa 3: Loppuvuosi starttasi maanvyöryllä, mutta päättyi koronavyöryyn

0
Maanvyöry katkaisi Isotalontien jatkeen Paimiossa syyskuun alussa.

 

SYYSKUU

Syyskuu alkoi Paimiossa todellisella maanvyöryllä, ja sitä ihmeteltiin aina valtakunnan mediassa asti. Tammisillan maanvyöryn alle jäi kokonainen tie ja myös heinäsuoja liikkui vyöryn alle kymmeniä metrejä. Alue eristettiin ihmisiltä ja liikkumista vyörymäalueen lähistöllä suositeltiin välttämään pitkälle lokakuuhun asti.

Kuun kääntyessä loppupuolella Liettuan suurlähettiläs kävi hakemassa kasvuideoita sekä Paimion Parantolasta että viimeistelyä vaille valmiista Resterin kierrätystekstiilitehtaasta. Syyskuussa puhututtivat myös perussuomalaisten riveissä Paimion kaupunginvaltuuston päässeen Martti Mäkisen erottaminen puolueesta ja Paimion uimahalli Solinan tulevan kesän remontti. Myös Paimion Hakan miesten edustusjoukkueen nousu jalkapallon Kolmoseen kaudeksi 2022 ilahdutti syyskuussa.

LOKAKUU

Lokakuun alkajaisiksi suuren somesuosion saavutti tieto siitä, että Cafe & Bistro Iivari tulisi avaamaan ovensa Paimiossa vanhan ravintola Femmen paikalla alkuvuodesta 2022. Kuun puolivälissä seudulle saatiin peräti kaksi suunnistuksen SM-mitalia, kun Paimion Rastin Topias Arola juhli H20-sarjassa ja Inga Dambe D35-sarjassa. Somessa kuohutti tieto siitä, että Paimion ainoa anniskeluravintola Poimari tulisi sulkemaan ovensa lokakuun lopussa.

Piikkiön Pontelan tulevaisuus herätti laajalti keskustelua kuun kääntyessä loppupuolelle, ja myös Paimiossa maakunnan korkeimmaksi kirinyt koronaviruksen ilmaantuvuusluku herätti huolta.

MARRASKUU

Marraskuu startattiin pitkään odotetulla ilouutisella, kun Resterin poistotekstiilien kierrätykseen erikoistunut tehdas avattiin juhlallisin menoin. Mukana avajaisissa oli niin kaupungin johtoa kuin myös valtakunnan mediaa sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen . Paimio paistatteli päivän positiivisen julkisuuden valokeilassa.

Sauvon virastotalon kohtalo ja tulevat sekä menneet käänteet nousivat otsikoihin kuukauden aikana myös useamman kerran lehden sivuilla. Marraskuun puolivälissä Paimio rikkoi taas valtakunnallisen uutiskynnyksen, kun kiinalainen elokuvaohjaaja Ran Huangin valitsi Paimion Parantolan yhdeksi tulevan elokuvansa kuvauspaikaksi.

Ilouutisten täyttämä marraskuu päättyi siihen, että Paimio ylitti 11 000 asukkaan rajapyykin ja Sauvon työllisyys kipusi samalla maakunnan parhaaksi!

JOULUKUU

Joulukuussa somessa kohistiin Paimioon helmikuussa 2022 avautuvasta uudesta anniskeluravintolasta, joka kantaa nimeä Vistan Raitti. Myös kiristyvä koronatilanne alkoi täyttää tilaa lehden palstoilta lehti lehdeltä enemmän kuun ensimmäisen puolikkaan aikana.

Lehden tekemä iso kiertoliittymäkysely paljasti puolestaan sen, että seudun autoilijat ovat olleet pääosin tyytyväisiä uusiin kiertoliittymiin. Niitä toivotaan myös lisää: ainakin Sauvoon ja Paimioon liikennevaloristeyksen tilalle.

Kuun puolivälin jälkeen kiristyvää koronatilannetta seurattiin ensin Sauvossa, jossa pandemia sulki lopulta koulukeskuksen lähes kokonaan ja siirsi oppilaat etäopetukseen. Pian myös Paimiossa alettiin laskea viikko viikolta suurempia tartuntalukemia, ja niiden vastavoimaksi paikalliset terveysasemat järjestivät satojen annettujen rokoteannosten rokotustempauksia joulun ja uudenvuoden molemmin puolin.

 

JAN SUNDMAN