Leader-rahaa on tarjolla tuntuvasti

0
Kuvassa Leader Varsin Hyvän työntekijät vasemmalta oikealle: Pia Poikonen, Eeva Mettala-Willberg, Ina Fagerlund ja Joona Silvola.

Tälle vuodelle Leader Varsin Hyvällä on jaettavanaan 338 000 euroa Kaarinan, Liedon, Maskun, Naantalin Nousiaisten, Paimion, Raision, Ruskon, Sauvon, Taivassalon ja Turun maaseutualueille.

Leader Varsin Hyvä lanseeraa tammikuussa Kello kuuden Varsin Hyvät tietoiskut, joissa esitellään Leader-rahoituksen mahdollisuuksia ja innostetaan maaseudun asukkaita, yhdistyksiä, oppilaitoksia ja yrityksiä hakemaan tukea omien unelmiensa toteuttamiseen. Tietoiskut pidetään etäyhteydellä nimensä mukaisesti aina klo 18. Ensimmäinen monista on vuorossa 12.1., ja aiheena ovat hanketuet.

Yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita voivat toteuttaa muun muassa yhdistykset, yhteisöt, kunnat ja seurakunnat. Leader-hankkeen tulee aina hyödyttää mahdollisimman monia. Julkinen tuki voi olla enintään 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Omavastuuosuuden pystyy kattamaan yksityisellä rahalla tai talkootyöllä.

Investointituella taas voi esimerkiksi rakentaa uuden leikkikentän tai kunnostaa yhteiskäytössä olevia rakennuksia ja uimarantoja. Investointihankkeessa julkisen tuen määrä voi olla enintään 75 %, jos kustannusarvio on alle 20 000 euroa. Suuremmissa hankkeissa tuki on enintään 50 %.

Yrityksille on tarjolla monenlaista tukea: perustamistukea, investointitukea ja kokeilutukea uusille ideoille. Yhteistyö kannattaa, sillä yritysryhmähankkeeseen myönnettävä tuki voi olla jopa 90 % kun taas esimerkiksi yhden yrityksen investointiin myönnettävä tuki on pääsääntöisesti 20 %.

Hanketukien hakemisessa auttavat Leader Varsin Hyvän työntekijät.