Maanantain koronaluvut: Paimio +24, Sauvo -1 – Saako kouluun tai päiväkotiin mennä oireisena? THL: Saa, jos oireet ovat vähenemään päin

0
Koronatestauksen ruuhkauduttua viime viikkoina ovat sairaanhoitopiirit eri puolilla suositelleet vahvasti kotitestaamista silloin, kun perhepiirissä havaitaan virusinfektio-oireita.

Paimio, Sauvo, Kaarina

Maanantai jatkoi seudullisesti vakaata koronatilannetta: Paimioon 24 ja Kaarinaan 89 uutta koronavirustartuntaa. Sauvossa puolestaan tilastoihin tehtiin yhden tartunnan korjaus alaspäin, joka pudotti kunnan kokonaistartuntalukemaa 199:stä 198:aan.

Luvut ovat siinä mielessä maltillisia, että edelliset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemat tiedot olivat viime viikon perjantailta. Siten maanantain luvuissa olivat mukana myös lauantain ja sunnuntain tuoreet ja todennetut tartunnat.

Paimion kokonaislukema on nyt 626 ja Kaarinan 2 104. Luvut menevät melko hyvin suhteessa asukaslukuun, sillä Paimion on yli kolminkertainen Sauvoon verrattuna ja Kaarina puolestaan yli kolminkertainen Paimioon verrattuna.

Varsinais-Suomen suurimmat lukemat menivät maanantaina Turkuun (658 tartuntaa) ja Saloon (105 tartuntaa). Koko maahan kirjattiin maanantaina 22 217 vahvistettua uutta koronavirustartuntaa.

Rokotuslukemat yhä pielessä

Rokotuslukemat eivät tällä hetkellä pidä Paimion ja Sauvon osalta THL:n tilastoissa paikkaansa tiedonsiirto-ongelman takia. THL:n tilastoissa Paimio ja Sauvo laahaavat hieman seudullista keskiarvoa perässä erityisesti kolmansien rokoteannosten osalta, mutta noihin lukuihin on odotettavissa lähiviikkoina roima muutos.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kohonnut tammikuun aikana selvästi, mikä näkyy myös menehtymistilastoissa. Maanantaina THL kertoi 701 potilaan olevan tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaviruksen takia, ja heistä tehohoidossa on 63 potilasta. Vielä kaksi viikkoa sitten sairaalahoidossa oli alle 400 potilasta, joista tehohoidossa oli 53. Viimeisen viikon aikana koronavirukseen on menehtynyt 97 ihmistä Suomessa.

Ohjeistukset hämmentävät

Viime viikkojen kauttaaltaan korkeat tartuntalukemat ovat aiheuttaneet epäselvyyttä sekä koronarajoituksissa että myös toimimisessa altistus- tai oiretilanteessa. Osalla paikkakunnista on jo karsittu jäljitystyöstä suurten tartuntamäärien takia.

THL ohjeistaa, että oireileva alle 12-vuotias lapsi ei menisi varhaiskasvatukseen tai kouluun ja että hän jäisi kotiin. Jos oireet ovat lieviä, voidaan kotona olon kohentumista seurata ilman kotitestin tekemistä. Lieviksi oireiksi lasketaan esimerkiksi se, että lapsi pysyy virkeänä, jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää tai kuumetta. Perheen ulkopuolisia kontakteja suositellaan välttämään siihen asti, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet.

Alle 12-vuotiaita lapsia suositaan hakeutumaan koronatestiin erityisesti silloin, kun lapsella on selviä oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Testiä suositellaan vahvasti myös silloin, jos samassa perhepiirissä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.

Yli 12-vuotiaita lapsia koskevat samat ohjeet kuin aikuisiakin. Rokottamattomien yli 12-vuotiaiden tulisi THL:n ohjeistuksen mukaan hakeutua aina testiin tai tehdä kotitesti, kun heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen. Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testituloksesta.