Mitä sanovat suurimpien ryhmien puheenjohtajat?

0

PAIMIO

Paimion kaupungin edustajat eivät yksinään – eivätkä edes enemmistönä – päätä Paimion Palvelukeskussäätiön asioista. Kaupungin luottamushenkilöt ovat kuitenkin hakeneet merkittävää roolia koskien säätiön hallituksen tulevaa puheenjohtajavalintaa.

Valtuustoryhmien välisissä paikkaneuvotteluissa jaettiin Palvelukeskussäätiön puheenjohtajuus jo kesällä SDP:lle, vaikka valtuustolla ei ole asiassa päätösvaltaa.

Jokin aika sitten Paimion valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuivat ratkomaan sitä, onko säätiön hallituksen nykyisellä puheenjohtajalla Jarmo Heimolla edellytyksiä jatkaa tehtävässään. Sekään seikka ei ole yksin Paimion kaupungin päättäjien ratkaistavissa.

Tunteet kävivät joka tapauksessa kuumina, ja kokous meni osittain farssiksi.

Mistä kiikastaa?Kunnallislehti tiedusteli näkemyksiä ja taustoja Paimion kolmen suuriman valtuustoryhmän kokoomuksen, keskustan ja SDP:n ryhmäpuheenjohtajilta: kokoomuksen Timo Ilolalta , keskustan Ismo Tukialta ja SDP:n Sari Rannikolta .

Timo Ilola, miksi Heimo halutaan kammeta pois puheenjohtajan paikalta?

– Tuskin mitään rikosta on tapahtunut, mutta hyvä hallintotapa on päässyt unohtumaan.

Millä tavoin?

Niin, että näyttää ikävältä. Toiminnan täytyy olla luottamuksellista. Mun mielestäni ei liity persoonaan, vaan hyvään hallintotapaan. En pääse penkomaan säätiön papereita, joten en osaa vastata tarkemmin.

Onko kyse vääräksi koetusta laskutuksesta?

– En mä tohon oikein ota kantaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Markus Kaarlelalla on parempi tiedonsaantioikeus. Häneltä kannattaa kysyä. Hän on muutenkin vahvemmin tämän asian päällä.

Kuka tässä Heimoa koskevassa asiassa on ollut aloitteellinen?

– Mä en tiedä, kuka tässä oikein on ollut aloitteellinen.

Onko Heimolta itseltään pyydetty lausuntoa?

– Virallista selvitystä ei ole varmaankaan kukaan pyytänyt.

Onko aikomusta pyytää?

– En tiedä.

Onko kokoomuksen kanta se, että säätiön hallituksen puheenjohtajuuden on syytä vaihtua?

– Ryhmien välisissä neuvotteluissa puheenjohtajuus on sovittu muulle henkilölle kuin Heimolle.

Eli kenelle?

– SDP varmaankin hamuaa sitä.

”Ei mennyt täydellisesti, mutta järjetöntä melskata”Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Ismo Tukia, mistä tässä on mielestäsi kysymys?

– Käsittääkseni kokoomuslähtöinen asia, jolle on haettu kannatusta muilta ryhmiltä. Asian tiimoilta järjestettiin tammikuun alkupuolella ryhmäpuheenjohtajien kokoontuminen, mutta olin flunssainen enkä päässyt paikalle. Niinpä olen osittain toisen käden tiedon varassa.

– Tiedän, että Jarmo Heimo on tehnyt Paltanpuiston saneeraushankkeen kohdalla tilanteen vaatiman itsenäisen, mutta kuitenkin säätiölle taloudellisesti edullisen ratkaisun käyttäen noin 20 työtunnin verran omaa työpanostaan ja ammattiosaamistaan. Kiireellisenä tehty konsultointi hyväksyttiin säätiön hallituksessa jälkikäteen, mutta hallitusta ei ilmeisesti tuolloin informoitu siitä, että Heimo aikoo myöhemmin laskuttaa tekemästään konsultoinnista.

– Ja sitten joulukuussa, kun Heimo oli säätiön hallituksessa olleen aikaisemmankin käytännön mukaan laskuttamassa, siitä nousi todella iso haloo. Laskun summa oli 1 400 euroa – ei siis suuri – mutta koko asian pihvi on siinä, että miksi laskutus tapahtui vasta joulukuussa tullen siten yllätyksenä kaikille. Heimo veti laskun takaisin, mutta se ei enää auttanut. Pieni, mutta ikävä muotoseikkavirhe.

Kuinka vakavana seikkana keskustaryhmä näkee tämän?

– Oikein ahtaasti tulkiten ja ”by the book” Heimon olisi pitänyt puhua laskusta heti. Eli ei mennyt täydellisesti. Toisaalta on järjetöntä melskata, että kyseessä olisi joku väärinkäytös saatikka yritys ”kupata vanhusten rahoja”.

Eli mikä on kantanne?

– Heimo ei ole Paltanpuiston säätiössä keskustan, vaan Paimion Vanhustenkotiyhdistyksen edustajana, mutta keskustalla on häneen edelleen luottamus. Katsomme, että Heimo on tehnyt sydämestään ja pitkään työtä Paimion Palvelukeskussäätiön hyväksi.

PERTTU HEMMINKI

Paimion valtuuston SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Sari Rannikko muistelee, että ”kokoomuksen Santala oli käynyt omilleen juttelemassa, ja sitten myöhemmin Ilola kutsui koolle ja avasi ryhmäpuheenjohtajien keskustelutilaisuuden. Tilaisuuden varsinainen vetäjä oli kuitenkin Kaarlela. Ilola varmaan vaan kutsui”.

Sari Rannikko, mihin tämä asia sinun mielestäsi kiteytyy?

– Luottamuspulahan tässä on. Ei savua ilman tulta. Kaikki asiat eivät ole menneet hallituksen kautta, ja jonkinlaista epäoikeudenmukaisuutta on koettu. Ja näkyvyys puuttuu yhä. Me ei olla koskaan nähty niitä pöytäkirjoja. Tässä ei kuitenkaan hyökätä henkilöä, vaan hänen tekemisiään kohtaan.

Uuden puheenjohtajan arvellaan tulevan SDP:stä. Miksi?

– Viime kuntavaalien jälkeisessä luottamushenkilöiden paikkajaossa SDP jäi tappiolle, mistä jäi ainakin itselleni hieman hampaankoloon. Yhtenä lohtupaikkana meille sitten annettiin tämä Palvelukeskussäätiön puheenjohtajuus, mikä ei kai edes olisi voinut olla mukana pisteytyksessä, koska säätiö valitsee puheenjohtajansa itse.

– Kunnioitamme säätiön hallituksen omaa valintaa, mikä se sitten onkin, mutta samalla haluamme kuitenkin pitää kiinni sopimuksesta, että kyseinen puheenjohtajuus on SDP:n, mikäli kaupungin edustaja tulee valituksi..

Onko SDP-ryhmästä oltu yhteydessä Jarmo Heimoon?

– Tietääkseni ei.

PERTTU HEMMINKI