Naisviisikko edustaa Kaarinaa aluevaltuustossa – Aluevaltuustopaikkoja ennakoitua vähemmän Kaarinaan

0
Sofia Virta oli vielä viime kesän kuntavaaleissa Kaarinan ääniharava, mutta putosi aluevaaleissa kaupungin kolmoseksi äänimäärässä mitattuna.

Nuorten naisten viime vuosien noste politiikassa ei osoita laantumisen merkkejä. Kaikki aluevaltuustoon päässeet kaarinalaiset ovat nuorehkoja naisia: 31-vuotias Sofia Virta vihreistä, 44-vuotias Sanna Vauranoja ja 48-vuotias Susanna Majasuo kokoomuksesta, 39-vuotias Niina Alho SDP:stä sekä 47-vuotias Åsa Gustafsson RKP:sta.

Oli vähällä, ettei Kaarinasta olisi päässyt naiskuusikkoa läpi. Vasemmistoliiton 41-vuotiaan Katri Kapasen valinta jäi kahden äänen päähän. Hän näytti sunnuntaina vielä puolenyön aikaan saavan valtuustopaikan mutta jäi ulkopuolelle ääntenlaskennan lopullisesti valmistuttua. Äänten tarkistuslaskenta saattaakin vielä kääntyä hänen edukseen. Lopulliset tulokset vahvistetaan tänään keskiviikkona illalla.

Koko tuleva Varsinais-Suomen aluevaltuusto on lievästi naisvoittoinen: 52 % läpi päässeistä oli naisia. Koko maassa naiset saivat 53 % aluevaltuustopaikoista.

Lisäksi aluevaltuusto on Varsinais-Suomessa iältään melko nuorta. Maakunnan aluevaltuutettujen keski-ikä on 47 vuotta. Koko maassa läpi päässeiden keski-ikä oli 51.

Kuntavaalitulos ennusti kuutta paikkaa

Mikäli varsinaissuomalaiset olisivat äänestäneet samalla tavoin kuin kesän 2021 kuntavaaleissa, Ylen laskelmien perusteella kaarinalaisille ehdokkaille olisi tullut kuusi valtuustopaikkaa. Toisin kävi: kaarinalaisille päätyi vain viisi tuolia.

Vielä vähemmän päättäjänpaikkoja kuntavaalitulokseen verrattuna saivat Varsinais-Suomen kaksi Kaarinaa isompaa kaupunkia, Turku ja Salo. Turkulaisille tuli 30 aluevaltuustopaikkaa kuntavaalien ennakoiman 54:n sijaan, Salolle 6 valtuustopaikkaa 14:n sijaan.

Sen sijaan maakunnan pienempien kuntien edustajia äänestettiin ahkerasti aluevaltuustoon. Naantalille kuntavaalitulos ennusti vain kahta paikkaa, mutta Naantali kiri Kaarinan ohi ja sai kuusi paikkaa. Raisiolle ja Paraisille kuntavaalitulos ennusti yhtä paikkaa, mutta lopputulemana oli Raisiolle viisi ja Paraisille neljä tuolia. Kaarinan naapureista Liedon ja Paimion ennustettiin jäävän kokonaan vaille aluevaltuustopaikkoja, mutta kummastakin tuli aluevaltuustoon kaksi edustajaa.

Kaksikymmentä kuntaa sai edustuksen aluevaltuustoon. Seitsemästä varsinaissuomalaisesta kunnasta ei päässyt ehdokkaita läpi.

Kaarinalaiset pitävät kiinni kokoomuksesta

Kaarinassa on perinteisesti äänestetty kokoomusta, eikä kaarinalaisten linja poikennut näissäkään vaaleissa. Kokoomus sai 29 prosenttia kaarinalaisten äänistä, reippaasti enemmän kuin kakkoseksi tullut SDP, jolle kertyi 22 prosentin äänisaalis.

Kaarinalaisten äänten jakautuminen eri puolueille noudatteli pääpiirteissään kesän kuntavaalien tulosjakaumaa. Kahden suurimman eli kokoomuksen ja SDP:n jälkeen melko tasaväkisinä keskenään painivat perussuomalaiset ja vihreät. Vasemmistoliitto tuli kummissakin vaaleissa viidennelle sijalle.

Vasemmistoliitto kasvatti Kaarinassa suosiotaan selvästi eniten suhteessa kesän kuntavaaleihin. Se nousi lähes tasaväkiseksi perussuomalaisten ja vihreiden rinnalle, kun kuntavaaleissa se sai vain puolet niiden äänistä. Myös keskusta ja kristillisdemokraatit paransivat Kaarinassa merkittävästi vaalitulostaan kuntavaaleihin verrattuna.

Pahin äänestäjäkato oli sekä perussuomalaisilla että vihreillä. Kummankin suosiosta oli pudonnut Kaarinassa kolmasosa pois.

SDP:llä tulos parani ja kokoomuksella huononi hieman kuntavaaleihin verrattuna.

Uudet pienet puolueet, Liike Nyt ja Valta kuuluu kansalle, joissa oli kaarinalaisia ehdokkaita, saivat vaatimattomasti ääniä. Liike Nyt sai 1,9% kaarinalaisten äänistä, Vkk 1,4%.

Niina Alho Kaarinan ääniharava

Kaarinalaisten äänestäjien ääniharavaksi ja samalla äänikuningattareksi pääsi näissä vaaleissa Kaarinan nykyisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Niina Alho SDP:stä. Hänen äänimääränsä kaksinkertaistui kuntavaaleista.

Kakkossijalle kaarinalaiset äänestivät Sanna Vauranojan kokoomuksesta. Hän on pitkään toiminut näkyvästi Kaarinan kuntapolitiikassa mutta ei ollut viime kuntavaaleissa ehdolla.

Kaarinalaisten äänestäjien kolmannen sijan aluevaaleissa sai kuntavaalien äänikuningatar, vihreiden Sofia Virta. Hänen äänimääränsä oli Kaarinassa pudonnut kuntavaaleista 23 prosentilla.

Äänikuninkaan arvoa kaarinalaiset eivät antaneet kenellekään oman kaupungin edustajalle vaan turkulaiselle SDP:n ehdokkaalle, Aki Lindénille. Hän sai neljänneksi eniten kaarinalaisten ääniä.

Lindén on kansanedustaja ja erikoislääkäri, joka on toiminut myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana sekä lääninlääkärinä.

Eniten kaarinalaisääniä saanut kaarinalainen mies, Juuso Ranne SDP:stä, sai vain kymmenenneksi eniten ääniä Kaarinasta.

Kaarinalaiset äänestivät kaarinalaisia

Merkittävä osuus kaarinalaisten äänestäjien äänistä meni kaarinalaisille ehdokkaille. Kahdenkymmenen eniten kaarinalaisten ääniä saaneiden joukosta 15 on kaarinalaisia.

Ei-kaarinalaisista täällä oli luotettu Aki Lindénin lisäksi Varsinais-Suomen ääniharavaan eli vasemmistoliiton Li Anderssoniin sekä kokoomuksen Petteri Orpoon.

Kristillisdemokraateilla oli puolueista kaikkein eniten kaarinalaisia ehdokkaita, mutta äänisaalis jäi Kaarinassa laihaksi. Ainoastaan Anne Seivästö pääsi kaarinalaisten 20 eniten äänestetymmän joukkoon.

Koko Varsinais-Suomen tulokset sekä ehdokkaiden henkilökohtaiset äänimäärät löytyvät täältä.

Fakta

 

Mikä aluevaltuusto?

Poliittisesti valittu aluevaltuusto vastaa jatkossa maakunnan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Näistä merkittävä osa on tähän mennessä ollut kuntien vastuulla.

Aluevaaleja ei ole aiemmin järjestetty.

Jatkossa kunta- ja aluevaalit pidetään yhtä aikaa.

Varsinais-Suomen aluevaltuustossa on aluksi 79 valtuutettua. Myöhemmin aluevaltuuston kokoa voidaan muuttaa.

Aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.

Olisitko tiennyt tämän?

23 henkilölle järjestettiin näissä vaaleissa Kaarinassa kotiäänestys. Kotiäänestys järjestetään, jos äänioikeutetun henkilö ei liikkumiskykynsä puutteen vuoksi pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikalle. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava etukäteen.

96 henkilölle 20 eri laitoksessa järjestettiin Kaarinassa laitosäänestys. Eniten äänestäjiä oli Asumispalveluyksikkö Pirrassa ja Attendo Katariinanpuistossa. Myös terveyskeskuksen sairaalassa äänestettiin. Vaalilain mukaan ympärivuorokautista hoitoa antavissa yksiköissä on järjestettävä ennakkoäänestys.

Kaarinalaiset aluevaltuutetut

 

Sofia Virta VIHR

1747 ääntä, joista 31 % Kaarinasta

Sanna Vauranoja KOK

1413 ääntä, joista 55 % Kaarinasta

Niina Alho SDP

1061 ääntä, joista 76 % Kaarinasta

Susanna Majasuo KOK

1049 ääntä, joista 51 % Kaarinasta

Åsa Gustafsson RKP

1083 ääntä, joista 34% Kaarinasta

Varasijalla

Anne Heikkinen KOK, 636 ääntä

Viivi Laitinen KOK, 495 ääntä

Katri Kapanen VAS, 426 ääntä

Markku Agge PS, 303 ääntä

Mårten Kvist PS, 302 ääntä

Heitä kaarinalaiset äänestivät

Niina Alho SDP, 802 ääntä Kaarinasta

Sanna Vauranoja KOK, 779 ääntä

Sofia Virta VIHR, 543 ääntä

Aki Lindén SDP, 537 ääntä

Susanna Majasuo KOK, 532 ääntä

Li Andersson VAS, 396 ääntä

Åsa Gustafsson RKP, 373 ääntä

Anne Heikkinen KOK, 372 ääntä

Petteri Orpo KOK, 273 ääntä

Juuso Ranne SDP, 267 ääntä

Tuula Törnblom SDP, 264 ääntä

Sami Elmeranta KOK, 234 ääntä

Katri Kapanen VAS, 215 ääntä

Hannu Hurme KOK, 196 ääntä

Tiina Tuomarila KESK, 195 ääntä

Ville Tavio PS, 187 ääntä

Anne Seivästö KD, 184 ääntä

Ville Valkonen KOK, 169 ääntä

Kimmo Hollmén KESK, 162 ääntä

Mårten Kvist PS, 152 ääntä

Lisää äänestystuloksia täältä.