Omikronin huippupiikkiä odotetaan tuleville viikoille- terveyskeskus linjasi toimi THL:n suosittelemalla tavalla

0

Paimio, Sauvo

KORONATILANNE Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän alueella koronavirustaudin ilmaantuvuus on voimakkaassa nousussa ja lähes kaikki tartunnat ovat helposti tarttuvaa omikron-varianttia, kuntayhtymä tiedotti torstaina iltapäivällä.Tartunnan jäljityksestä on jouduttu isommassa mitassa luopumaan.

Sama viesti kuului myös Kaarinasta perjantai-iltapäivällä. Kaarina luopui koronatartuntojen laajamittaisesta jäljityksestä sekä karanteeniin asettamisesta THL:n suosituksen mukaisesti. Tartuntojen jäljitystä kohdistetaan vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin sekä sote-palveluiden henkilöstöön. Jatkossa siis koronavirusinfektio sairastetaan pääasiassa kotona ilman testausta.

– Jos henkilöllä ilmenee koronavirustartuntaan viittaavia oireita ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireet ovat lieviä ja yleistila on hyvä. Tällöin suositellaan välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan. Vakavissa oireissa, kuten hengenahdistuksessa tai yleistilan laskiessa tulee aina olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Halutessaan sairastunut voi Kaarinan ohjeen mukaan tehdä kotitestin. Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse sairauden hoidon vuoksi varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Sairastumisesta on syytä kertoa henkilöille, joihin henkilöllä on ollut läheinen kontakti.

Paimion Sauvon terveyskeskuksesta ei enää pystytä soittamaan ja tarkistamaan sairastuneiden vointia, joten jos sairastut koronaan ja vointi selvästi huononee, ohjeistetaan ottamaan yhteyttä terveyskeskuksen ajanvaraukseen (02) 474 6202. Virka-ajan ulkopuolella yhteys TYKS -yhteispäivystykseen tai tarvittaessa hätänumeroon 112.

Uudet tartunnat

Perjantaina Paimioon kirjautui THL:n lukujen mukaan 27, Kaarinaan 40 ja Sauvoon viisi uutta tartuntaa. Koko Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja oli perjantaina 828. Yhteensä tartuntoja on nyt maakunnassa 30 652.

Kahden viimeisen seurantaviikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuus on Suomessa 1 815. Varsinais-Suomen ilmaantuvuusluku on 1 180. Varsinais-Suomessa sairaalahoidossa on 89 ihmistä, joista tehohoidossa 10.

Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän alueella koronatestaukseen pääsee yleensä saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä. Vastaukset tulevat yleensä seuraavana arkipäivänä. Testaus kohdistetaan henkilöihin, joilla on koronatautiin viittaavia oireita. Esimerkiksi matkaa varten tarvittava testitulos kuuluu kustantaa itse yksityisen terveydenhuollon kautta.