Ota yhteyttä lääkäriin jos tarvitset hoitoa

0

PAIMIO,SAUVO

Paimion- Sauvon kansanterveysyhtymän alueella koronaa sairastetaan tällä hetkellä todennäköisesti melko paljon, mutta useimmat sairastavat tautia varsin lievänä. Epätietoisuutta on syntynyt siitä, pitääkö positiivisen kotitestin jälkeen olla yhteydessä terveyskeskukseen.

Johtavan lääkärin sijainen Juho Järvelin sanoo, että mikäli oireet eivät vaadi hoitoa, eikä kuulu tiettyihin riskiryhmiin, ei terveyskeskukseen tarvitse ottaa yhteyttä. Tällaisessa tilanteessa taudin voi sairastaa kotosalla kuin ihan perusflunssan.

– Mikäli olet saanut positiivisen koronatuloksen kotitestissä eikä sinulla ole hoitajan tai lääkärin todistuksen tarvetta, ei tarvitse olla yhteydessä terveyskeskukseen, hän painottaa ja muistuttaa, että turhat yhteydenotot ruuhkauttavat muita palveluja.

Sen sijaan terveyskeskukseen on hyvä olla yhteydessä positiivisen kotitestin jälkeen siinä tapauksessa, että on raskaana, kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään, tai on töissä sosiaali- tai terveydenhuollon yksikössä.

Luonnollista on ottaa yhteyttä myös siinä tapauksessa, että koronataudin oireet ovat vaikeat ja sen vuoksi tarvitaan terveydenhuollon ammattihenkilön arvio potilaan voinnista ja hoidontarpeesta.

Paimion ja Sauvon alueella on koronatestaamisessa sama linja kuin laajalti muuallakin, eli testausstrategiaa on kevennetty ja testimäärät ovat aiempaa pienempiä. Näin ollen luotettavaa tietoa siitä, paljonko koronaa nyt alueella ilmenee ei ole saatavissa. Järvelin sanoo, että esimerkiksi jätevesiseuranta on tietona jo ajankohtaisempi ja se kertoo, että tautimäärät ovat merkittäviä. Esimerkiksi paikallinen koronakoordinaatioryhmäkin seuraa tätä.

Helmikuun alussa astuu voimaan tartuntalain väliaikainen muutos, jonka mukaan työnantajalla on oikeus tarkistaa, että terveydenhuollossa potilaiden kanssa työskentelevällä henkilöstöllä on joko covid-19-taudin sairastamisen tai covid-19-rokotusten antama suoja covid-19-tautia vastaan.

Paimion- Sauvon kuntayhtymässä tämä aiheuttaa joitakin henkilöstösiirtoja, mutta ei Järvelinin mukaan ole mikään ongelma, eikä näiden järjestelyjen pitäisi vaikuttaa palvelujen tuottamiseen.