Pääkirjoitukset: Varo huijareita / Varkki uudistuu

0

Varo huijareita

Viime vuoden lopulla uutisoitiin, että suomalaiset ovat menettäneet nettihuijauksissa kymmeniä miljoonia, ehkä jopa 35 miljoonaa vuoden aikana. Syksyllä käynnistettiin Varo, varmista, varoita- kampanja, ja monet viranomaiset opastivat, miten välttyä joutumasta nettirikollisten huijaamaksi.

Huijauksiin törmää useimmiten sähköpostissa, sosiaalisessa mediassa tai hakukoneissa. Netin kautta tupsahtelee ”voittoilmoituksia”, tilinumeropyynnöin höystettynä. Poliisi kertoo IT-tuki-, toimitusjohtaja-, rakkaus- ja nigerialaishuijauksista tämän tästä. Netin kauppapaikoilla voi tulla huijatuksi, kun varmistelematta lankeaa halpaan.

Kiire, ihan muuta mielessä, huolia ehkä harmeja taustalla ja rajalliset digitaidot. Huijatuksi voi joutua helposti.

Viime perjantaina sain paketti-ilmoituksen. Tällä kertaa ”Posti Oyj Group” viestitti, että paketti ei voi toimittaa, tullimaksu maksamatta, siirry maksamaan. Klikkasin linkkiä miettien, että mitä muka olen tilannut… Linkistä aukesi suoraan sivu, jonne olisi pitänyt syöttää luottokorttinumero, cvc-koodi jne.

Ei näitä niin pyörisi, ellei rikos kannattaisi. Varo, varmista ja varoita.

Taina Tukia

Varkki uudistuu

Vielä kolme vuotta sitten näytti siltä, että 60-vuotinen mäkiperinne Paimion Varasvuorella olisi tulossa tiensä päähän. Juniorihyppääjien määrä oli pudonnut tasaisen varmasti koko 2000-luvun, ja heikoimmillaan mäkijaostoon kuului enää yksi juniori-ikäinen hyppääjä. Eikä uusia harrastajia ollut näköpiirissä.

Siihen taustaan nähden Varasvuoren heräämistä eloon voi pitää vähintään keskisuurena ihmeenä. Näköalatorniksi jossain vaiheessa tuomittu Varasvuoren suurmäki on näillä näkymin saamassa tukun uusia valloittajia lähivuosina, sillä mäkijaoston aktiivi-harrastajamäärä on kivunnut parissa vuodessa parista runsaaseen pariinkymmeneen.

Toiminnassa näkyy innokkuus ja halu kehittyä. Hyppääjien vanhemmat, eli toisin sanoen mäkijaoston väki, ovat viettäneet Varasvuorella käytännössä kaiken vapaa-aikansa syyskuun alusta lähtien muovaten uusia juniorimäkiä rinteeseen. Heillä on aito halu ja usko tehdä Varasvuoresta Eteläisen Suomen mäkikeskus nuorille mäkihyppääjien aluille.

Monessa muussa yhdistystoiminnassa kehitys olisi pysähtynyt kuusinumeroiseen hintalappuun, mutta Paimion Urheilijoiden mäkijaos on korvannut eurot hartiapankilla ja sadoilla hikilitroilla.

Talkoot alkavat olla kenties pian katoavaa kansanperinnettä, mutta niiden ansiosta Varkki pysyy pystyssä nyt ja jatkossakin.

Jan Sundman