Paimion-Sauvon terveyskeskus perui kiireettömiä lääkäriaikoja

0
Kiireettömiä lääkäriaikoja on peruttu Paimiossa ja Sauvossa. Todennäköisesti niitä pystytään järjestämään uusiksi helmikuun alkuviikkoina.

PAIMIO,SAUVO

Ajankohtainen koronapandemiatilanne on tuonut haasteita myös terveyskeskusten henkilöstöresurssiin. Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa peruttiin kiireettömät lääkäriajat ajalta 24.1. -6.2., ja niitä siirrettiin tuonnemmaksi. Sama tehtiin Kaarinan terveyskeskuksessa muutama päivä aiemmin.

Terveyskeskuksen vs. johtava lääkäri Juho Järvelin toteaa, että kiireettömän toiminnan supistusten taustalla on se, että näin pystytään vastaamaan riittävästi kiireellisempään hoidontarpeeseen.

– Pahoittelemme aiheutunutta haittaa. Puhumme korkeintaan muutamasta kymmenestä vastaanottoajasta ja yritämme järjestellä sitä että terveyskeskuksen toiminta palautuisi normaaliksi mahdollisimman pian.

Järvelinin mukaan tilanne johtuu sekä lääkäripulasta että hoitajaresurssista. Taustalla on suurimmaksi osaksi koronavirustaudin aiheuttamaa poissaoloa.

– Harkitsemme väliaikaista vuokratyövoiman käyttöä muutamaksi viikoksi, tämä saattaa mahdollistaa sen, että mahdollisesti jo helmikuussa saadaan pidettyä siirretyt kiireettömät vastaanotot. Varmaksi en tätä kuitenkaan voi luvata.

Kaarinassa nousi esiin kysymys, voiko kiireettömän hoidon ajanvarausten siirtymisestä syntyä ongelmia hoitotakuun kannalta katsoen.

– Hoitotakuu kiireettömissä ajoissa on kolme kuukautta eli hoitoon on terveyskeskuksessa päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa. Vaikka joudumme nyt tässä tilanteessa siirtämään aikoja eteenpäin alitamme kuitenkin tuon hoitotakuun rajan, kommentoi tähän Paimion-Sauvon kansanterveystyön kuntayhtymän johtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen .

Kaksi lääkärinvirkaa haussa


Paimion terveyskeskukseen avattiin tällä viikolla haettavaksi kaksi uutta lääkärinvirkaa. Toinen on tämän vuoden talousarvioon sisältynyt lisäys, ja toinen virka on ollut täyttämättä jo viime vuoden puolelta. Yhtymähallitus perusti molemmat virat jo keväällä 2020. Viranhaku Kuntarekryssä on auki 1.2.2022 asti.

Pöyhösen mukaan lääkäreiden saatavuus on yleisesti ottaen terveyskeskuksessa parantunut, eli sijaisuuksiinkin on tullut kyselyjä.

– Jos sopivia hakijoita tulee, niin päätökset tehdään nopeasti ja riippuu sitten hakijan tilanteesta milloin hän pääsee aloittamaan tehtävässä.