Paimiossa aluevaalien ainoa iso voittaja oli keskusta

0

PAIMIO

Mitkä Paimion puolueet olivat numerojen, prosenttilukujen ja tilastojen valossa äskettäin käytyjen aluevaalien voittajia tai häviäjiä?

Täysin tyhjentävää vastausta on mahdotonta antaa, sillä Suomessa ei ole aikaisemmin käyty vastaavanlaisia – eikä juuri toisenlaisiakaan – aluehallintovaaleja.

Kunnallislehti vertasi äskettäin käytyjen aluevaalien äänimääriä ja prosenttiosuuksia viime vuoden kesäkuussa käytyjen kuntavaalien ja vuoden 2019 eduskuntavaalien tuloksiin.

Havainnot antavat vähintäänkin osviittaa siitä, missä mennään.

Keskikaista veti parhaiten


Jos vertaillaan aluevaalien äänimääriä yhteismitallisesti kaksiin edellisiin vaaleihin, niin pääpuolueista ääniosuuttaan ovat menettäneet Paimiossa kaikki muut valtuustopuolueet paitsi keskusta ja kristillisdemokraatit.

Äänimäärät eivät kuitenkaan kerro läheskään kaikkea: vastikään käytyjen aluevaalien äänestysprosentti oli Paimiossakin pieni, vain hieman yli 50 prosenttia. Sen seurauksena miltei kaikki puolueet saivat ääniä aikaisempaa vähemmän.

Kannattanee siis keskittyä prosenttiosuuksien tarkasteluun.

Paimiossa aluevaalien ylivoimaisesti suurin voittaja oli keskusta, jonka ääniosuus aluevaaleissa kasvoi viime vuoden kuntavaaleihin nähden 7,7 prosenttiyksikköä ja vuoden 2019 eduskuntavaaleihin verrattuna peräti 11,8 prosenttiyksikköä. Näiden lukujen myötä keskusta nousi – aluevaalikannatuksen mittarilla – selkeästi Paimion suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen.

Sitä tosiseikkaa keskustan aluevaalimenestys ei kuitenkaan muuta, että kokoomuksella on yhä suurin paikkamäärä Paimion kaupunginvaltuustossa.

PS:lle romahdus myös Paimiossa


Viime vuoden kuntavaaleihin verrattuna kokoomus oli Paimiossa aluevaalien suurin häviäjä: miinus 6,1 prosenttiyksikköä. Viime eduskuntavaaleihin nähden kokoomus ei kuitenkaan kärsinyt tappiota, vaan hienokseltaan päinvastoin.

Kokoomuksen jälkeen seuraavaksi suurin aluevaalihäviäjä viime kesän kuntavaaleihin verrattuna on Paimiossa vihreät ja kolmanneksi suurin perussuomalaiset. SDP:kin hävisi aavistuksen verran.

Aluevaaleissa paitsi keskusta myös vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit lisäsivät Paimiossa kannatustaan kuntavaaleihin nähden. Kristillisten kannatus kasvoi hiukan myös eduskuntavaaleihin -verrattuna. Keskustan kannatusnousuun verrattuna kuitenkin erittäin niukasti.

Perussuomalaisten suosio Paimiossa suorastaan romahti (miinus 10,2 prosenttiyksikköä) aluevaaleissa vuoden 2019 eduskuntavaaleihin verrattuna. Viime kesän kuntavaaleihin verrattuna perussuomalaisten kannatuksen lasku on selvästi pienempi.

Alle puolet paimiolaisista äänesti aluevaaleissa paimiolaista ehdokasta. Sauvossa sauvolaisen ehdokkaan valitsi yli 66 prosenttia äänestäjistä.