Peimarin kunnista yhteensä kahdeksan aluevaltuutettua – KL selvitti taustat nimien takaa

0
Sanna Vauranoja Piikkiöstä keräsi ison äänisaaliin ja sai paikan aluevaltuustosta. Nyt hänestä leivotaan aluehallituksen palkkapuheenjohtajaa.

Peimarin kunnista valittiin Varsinais-Suomen hyvinvointialueen uuteen aluevaltuustoon yhteensä kahdeksan ehdokasta. Heistä viisi tulee Kaarinasta, kaksi Paimiosta ja yksi Sauvosta.

Suurimman äänisaaliin Peimarin alueen ehdokkaista keräsi kaarinalainen kansanedustaja Sofia Virta: 1747 ääntä.

Tässä Peimarin kunnista valituksi tulleiden lyhyet esittelyt.

Paimiosta valitut

Merja Laine (kesk, 717 ääntä). Laine on 67-vuotias eläkkeellä oleva yleislääketieteen erikoislääkäri ja emäntä. Naimissa ja kaksi aikuista lasta. Laine ei ole ollut aikaisemman virka-asemansa takia (johtava lääkäri Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa) politiikassa. Vaalilupaukset: ”Lähipalvelut on turvattava myös harvaan asutuilla alueilla. Hoidon jatkuvuus ja pitkäaikaiset hoitosuhteet tulee turvata nopean hoitoon pääsyn rinnalla. Perusterveydenhuollon asemaa on vahvistettava.”

Jouni Lehikoinen (kd. sit. 472 ääntä). Lehikoinen on Turun Mikaelinseurakunnan 60-vuotias kirkkoherra. naimisissa ja viisi lasta. Paimion kaupunginvaltuutettu 2004-2021, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja 2018-2021, koulutuslautakunnan puheenjohtaja 2015-2018, liikuntalautakunnan puheenjohtaja 2012-2015. TOK:n edustajiston jäsen 2012-, Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston jäsen 2012-2020. Vaalilupaukset: ”Enemmän hyvinvointia – vähemmän hallinnointia. Sote-uudistuksen tulee palvella ihmistä eikä politiikkoja.”

Sauvon edustaja

Esko Kiviranta (kesk, 841 ääntä) on 71-vuotias sauvolainen pitkän linjan kansanedustaja ja lakimies. Kaksi korkeakoulututkintoa. Naimisissa, yksi aikuinen lapsi. Toiminut keskustan kansanedustajana yhtäjaksoisesti maaliskuusta 2003 lähtien. Eduskunnassa keskittynyt ensisijaisesti talousasioihin. Syyskuusta 2003 lähtien jäsenenä eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa. Sauvon kunnanvaltuustossa vuodesta 2001 lähtien. Nyt kunnanhallituksen puheenjohtaja, aiemmin pitkään kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Vaalilupaukset: ”Kaikille on taattava toimivat terveys- ja muut peruspalvelut.”

Kaarinasta valitut

Niina Alho (SDP, 1061 ääntä). Alho on 39-vuotias korkeakoulututkinnon omaava rekrytointisuunnittelija. Naimisissa ja kaksi lasta. Hän on Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtaja, maakuntavaltuuston kolmas varapuheenjohtaja ja Sote-poliittisen seurantaryhmän jäsen. Vaalilupaukset: ”Toimintaani ohjaavina periaatteina ovat yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja tietoon perustuva päätöksenteko. Palvelut ovat jatkossakin lähellä ihmisiä. Terveyskeskusjonot pois. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työolot kuntoon. Ennaltaehkäisyyn tulee panostaa.”

Sanna Vauranoja (kok. 1413 ääntä). Vauranoja on 44-vuotias lehtori ja sote-yrittäjä. Korkeakoulututkinto. Naimisissa ja kolme lasta. Vauranoja on Peimarin koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, Kaarinan taloustyöryhmän jäsen ja Lounais-Suomen Lihastautiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Vaalilupaukset: ”Uudistuksen keskeiset tavoitteet ovat toimivat palvelut ja hyvä arki jokaiselle varsinaissuomalaiselle sekä terve talous. Tarvitaan siis oikeat palvelut, oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan.”

Sofia Virta (vihr. 1747 ääntä). Virta on 31-vuotias kansanedustaja, terapeutti, opettaja, uusperheneuvoja, yrittäjä. Korkeakoulututkinto (KM). Naimaton, yksi lapsi. Kansanedustaja Sosiaali- ja terveysvaliokunta, työelämä- ja tasa-arvovaliokunta. Kaarinan kaupunginvaltuutettu ja sosiaali-ja terveyslautakunnan jäsen Lounais-Suomen poliisin neuvottelukunnan jäsen VSHP yhtymävaltuuston jäsen (2021 -). Vaalilupaukset: ”Lasten oikeuksissa ei ole tinkimisvaraa. Vaikeankin taloustilanteen keskellä tulee onnistua puolustamaan jokaisen lapsen oikeutta turvalliseen lapsuuteen ja ehjään nuoruuteen. Perheiden tukeen tulee panostaa. Toimivat mielenterveys- ja päihdepalvelut tulee turvata..”

Åsa Gustafsson (RKP, 1083 ääntä). Gustafsson on koulutukseltaan sosionomi, AMK ja ammatiltaan toiminnanjohtaja. Naimaton. Hän on Kaarinan kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginhallituksen edustaja ympäristölautakunnassa. Seurakuntayhtymän kirkkovaltuuston jäsen ja Kaarinan RKP:n puheenjohtaja. Vaalilupaukset: ”Kaikkien oikeus hyviin hoito- ja hoivapalveluihin on taattava myös tulevaisuudessa, asuinpaikasta ja tulotasosta riippumatta. Ihmisen on oltava hoitopalveluissa keskiössä. On tärkeää, että hoitohenkilökuntamme voi hyvin. On siis keskityttävä hyvään johtajuuteen ja kilpailukykyisiin palkkoihin, jotta säilytämme henkilökunnan. Minulle on tärkeää, että saat tarvitsemasi hoidon, eikä sinua pallotella luukulta toiselle

Susanna Majasuo (kok. 1049 ääntä). Majasuo on Littoisissa asuva 48-vuotias erikoislääkäri. Naimisissa, kolme lasta. Kaarinan kaupunginvaltuuston ja Kaarinan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Kaarinan vammaisneuvoston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston varajäsen. Vaalilupaukset: ”Ilman sote-uudistusta emme selviä, se on varmaa. Kustannusten karkaaminen, palvelujärjestelmämme jäykkyys ja kestävyysvaje tuhoavat tämän tärkeän osan hyvinvointiyhteiskuntaamme, jos jotain ei tehdä. Uudistus täytyy vain hoitaa kunnialla maaliin. Rohkeasti uudistaen, palveluiden turvaamiseksi.”

 

Sofia Virta jälleen vihreiden kärkipaikalla

KAARINA

Teksti: Heinimaija Hirvonen

Aluevaalit ovat jatkoa kaarinalaisen Sofia Virran menestystarinalle. Virta asettui ensi kertaa ehdolle vuoden 2017 kuntavaaleissa ja on sen jälkeen edennyt politiikassa ilmiömäisesti. Sunnuntain aluevaaleissa Virta keräsi 1747 äänellään kymmeneksi suurimman potin Varsinais-Suomessa.

– Elämäni neljännet vaalit – ja neljäs kerta oman puolueen kärkipaikalla omassa vaalipiirissä, hän kommentoi tuoreeltaan tulosta Twitterissä.

Iloa varjosti vain pettymys vihreiden vaalituloksesta.

– Yllätyin siitä, miten heikosti omalla puolueella meni. Etukäteen oli tiedossa, että nämä saattavat olla meille vaikeat vaalit, mutta tulos oli silti pettymys. Viestimme oli, että puolustamme arjen palveluita, mutta emme pystyneet herättämään sillä ihmisten luottamusta, Virta myöntää.

Kansanedustajana Virta on nostanut esiin lasten asioita ja päihde- ja mielenterveyspalveluja. Hän on tehnyt kirjallisia kysymyksiä esimerkiksi päihdeongelmaisten äitien auttamisesta ja synnytysosastojen koronarajoituksista. Ennen kansanedustajan uraa Virta työskenteli muun muassa lastensuojelussa.

– Olen tästä todella innoissani, koska saan aluevaltuustossa yhdistää koulutustaustani, aiemman työkokemukseni ja poliittisen osaamiseni.