Peimarissa kylmin alkutalvi 11 vuoteen

0
Vaikka marras-joulukuu olikin seudullisesti poikkeuksellisen kylmä, ei hiihtolatuja ole vielä päästy tekemään. Lumipeitteen syvyys on seudulla yleisesti pysynyt alle kymmenessä senttimetrissä.

Paimio, Sauvo, Kaarina

Marras-joulukuu oli seudullisesti kylmin 11 vuoteen. Kahden kuukauden keskilämpötila laski Yltöisten mittausasemalla Piikkiössä lopulta 2,1 astetta pakkasen puolelle, ja se on ollut lämpiminä viime vuosina harvinaista. Marraskuussa mittausaseman keskilämpötila oli 1,8 astetta plussalla ja joulukuussa peräti 5,3 astetta miinuksella. Edellisen kerran yhtä kylmää oli loppuvuodesta 2010, jolloin vuoden kahden viimeisen kuukauden keskiarvolämpötila oli peräti 5,8 astetta pakkasen puolella.

Vaikka seudulla onkin ollut vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen pitkiä pakkasjaksoja, ei lumipeitettä ole kertynyt juuri tavanomaista enemmän ja pakkasjaksoon nähden jopa poikkeuksellisen vähän. Vuoden ensimmäisenä sunnuntaina lumensyvyyden kerrottiin Yltöisissä olevan 9 senttimetriä, kun esimerkiksi vertailuvuotena 2010–11 pitkän pakkasjakson seurauksena lumensyvyys oli 2.1.2011 peräti 33 senttimetriä.

Jos loppuvuosi 2021 oli keskiarvollisesti poikkeuksellisen kylmä, oli se sitä myös yksittäisinä huippulukemina. Tapaninpäivänä mitattu 21,3 asteen pakkaslukema oli kylmin joulukuun pakkaslukema sitten joulukuun 16. päivän ja vuoden 2010, jolloin elohopea laski peräti 23,2 asteeseen.