Sairaan tarkkaa

0

Muistan ajatelleeni aikaisemmin, että gluteeniton ruokavalio se vasta olisi hankala ja ikävä noudattaa. Aikuisiällä sain kuitenkin keliakiadiagnoosin yllättäen ja pyytämättä. Oli pakko alkaa opetella gluteenitonta elämää.

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, ei siis allergia. Autoimmuunisairaudessa elimistö tavallaan hyökkää itseään vastaan eikä tässä tapauksessa kykene pilkkomaan ruoan gluteenia. Vähäinenkin gluteenin saanti ylläpitää tulehdusta keliaakikon elimistössä ja saattaa aiheuttaa monenlaisia vakaviakin haittavaikutuksia.

Kaikkeen tottuu, vaikka aluksi tuntuikin, ettei mitään saa enää syödä. Keliaakikon on pakko olla sairaan tarkka. Oudoin paikka, mistä itse olen gluteenia löytänyt, lienee pakasteranskanperunapussi. Nykyään sairaus tunnetaan melko hyvin, ja jotain syötävää löytyy yleensä joka paikasta. Valinnanvaraa on kuitenkin usein vähän, ja syömisestä on kieltämättä hävinnyt spontaaniutta ja myös iloa. Toisaalta löytäjän iloa saa, kun löytää vaikkapa uuden suosikkituotteen tai kahvilan tai ravintolan, josta saa hyvää gluteenitonta.

Ruokailutilanteisiin liittyvä sosiaalinen ulottuvuus on oma lukunsa. Joskus tuntuu kiusalliselta, että oma syöminen saa huomiota. Ei, en voi ottaa edes ihan vähän, enkä voi erotella annoksesta gluteenipitoista osaa pois ja syödä loppuja. Kyllä, minulla on erillinen leviterasia. Jos ilmoitan etukäteen keliakiasta, vaikutanko vaativalta ja jos en, epäkohteliaalta? Onko kohteliaampaa ottaa omat eväät vai olla ottamatta? Entä jos keliaakikolle varattu ruoka ei miellytä itseä, miten sen kehtaa jättää syömättä? (Keliaakikkosiskolleni tarjottiin kerran leivän korvikkeeksi iso valmiiksi annosteltu lohkare hänen iki-inhokkiaan aladobia eli lihahyytelöä.)

Keliaakikkovieras voi olla myös isäntäväelle stressin aihe. Välttämättä ei tarvitse hakea kaupasta kallista suojakaasuun pakattua gluteenitonta valmistarjottavaa. Esimerkiksi erilaiset salaatit, hedelmät, hedelmäsalaatti, marjat ja jäätelö (tarkista kuitenkin tuoteseloste) sopivat monille keliakiaa sairastaville.

Ainoa hoitokeino keliakiaan on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Aiemmin keliaakikot saivat pientä ruokavaliokorvausta, mutta säästötoimena tämä korvaus on valitettavasti lakkautettu. Tämä tuntuu epäreilulta, koska muidenkin sairauksien lääkkeitä korvataan ja keliaakikon on pakko ostaa muuta ruokaa usein moninkertaisesti kalliimpia gluteenittomia tuotteita. Hoitotasapainossa oleva keliakia on joka tapauksessa yhteiskunnalle halpa sairaus.

Katariina Mikkola

Kirjoittaja leipoo hyvää gluteenitonta

juurileipää.