Sattela ensin, Paimionjoki seuraavaksi – Paimion latutilanne parani parissa päivässä selvästi

0
Markku Kuusisto ja Martti Heikkilä vetivät perinteisen hiihtotyylin latuja Paimionjokeen maanantaina. Noin neljän kilometrin lenkki kulkee Vanhan Turuntien sillan ja venesataman välillä.

Paimionjoessa pääsee nyt hiihtämään. Noin neljän kilometrin mittainen lenkki kulkee Vanhan Turuntien sillan ja venesataman välillä. Helpoiten reitille pääsee Jokipuistosta, josta jokijäälle moottorikelkan ja latukoneen kera laskettelivat myös ladun tehneet Markku Kuusisto ja Martti Heikkilä.

– Jään paksuutta ei ole mitattu, mutta on täällä turvallisesti kelkoilla ajettu ja alajuoksulla päin on tehty jäärataa myös autoille. Eiköhän se aika kantavaa ole jo, Kuusisto ja Heikkilä tuumivat.

Kyseessä on nyt kolmas talvi, kun he tekevät ladun Paimionjokeen. Ensimmäisenä talvena hupia kesti maaliskuun keväthangilla vain noin viikon, ja viime talvenakin latu ehti olla auki vain noin kolmisen viikkoa.

– Askalan voimalaitokselta päästettiin vettä jokeen ja sen jälkeen oli enää mahdoton hiihtää. Ilmeisesti voimalaitos toimii automatiikalla, joten suosittelen nytkin lähtemään ennemmin heti ladulle kuin vasta viikon-parin päästä, Kuusisto hymyilee.

Joen latu saatiin tänä vuonna tehtyä poikkeuksellisen aikaisin, kiitos viileän joulukuun. Jos pakkaskelejä jatkuu eikä Askalasta lasketa vettä alajuoksulle, voivat hiihtokelit pysyä hyvinä Paimionjoessa vielä pitkäänkin.

Sattelassa ladut, Rivonmäellä baana

Myös hiihtoreiteille alkaa Paimiossa syntyä hiljalleen latuja. Saarinen ja Heikkilä kävivät ajamassa viikonloppuna Sattelaan noin viiden edestakaisen lenkin. Rivonmäellä pääsee hiihtämään vapaalla tyylillä, mutta perinteisen ladut odottavat vielä noin kymmentä lisäsenttiä lunta.

– Pohjaa on nyt ajettu tiiviiksi, mutta lisää lunta tarvitaan vielä, jotta saadaan perinteisen ladut tehtyä. Nyt kun sääennustetta katsoo niin viikon jälkimmäisen puoliskon plussakelit voivat lykätä sitä haavetta vielä aika pitkälle eteenpäin. Toivotaan silti, ettei vettä ainakaan ihan hirveästi tule, tuumii Paimion kaupungin puistopuutarhuri Jukka Oksa.

Samalla hän muistuttaa, että vaikka talvikeleillä latujen odottelu on saattanut tuntua pitkältä, ollaan vielä hyvin tavallisen talven aikataulussa.

– Nyt oli aika poikkeuksellinen loppuvuosi, koska jääkenttiä päästiin pakkasten myötä jäädyttämään jopa marraskuun puolella. Vaikka Rivonmäellä ei vielä olekaan perinteisen latuja, ei tässä silti mitenkään tavallisen talven aikataulusta olla myöhässä.

Oksa muistuttaa myös erityiseen varovaisuuteen Paimionjoen ladulla. Varsinkin vesisateet voivat tehdä reitistä nopeasti arvaamattoman.

– Siellä suosittelisin olemaan erityisen tarkkaavainen, jos jään pinnalle alkaa kertyä vettä tai näkee halkeamia.