Tavoitteena PM-mitali, unelmana olympialaiset – Paimiolainen Sonja Lehto on noussut taekwondossa ikäluokkansa kärkeen

0
Sonja Lehto ottelee seuraavaksi PM-mitaleista Ruotsin Borlängessä tammikuun loppupuolella. Kuva: Miika Järvinen

Paimio

15-vuotias Sonja Lehto on ollut viime vuosina likimain voittamaton omassa ikäluokassaan Suomessa. Joulukuussa Lehto voitti Liedossa jo kolmantena vuotena peräkkäin SM-kultaa, tällä kertaa oman ikäluokkansa alle 59-kiloisten sarjassa ja ylsi myös aikuisissa SM-hopealle alle 53-kiloisten sarjassa.

Nuorten maajoukkueryhmään kuuluva Lehto onkin viime vuosina hakenut yhä enenevissä määrin haasteita kotimaan rajojen ulkopuolelta isommista kansainvälisistä kisoista. Pitkän tähtäimen haave olympialaisista vaatiikin sitä, että ottelee mahdollisimman paljon itseään parempia vastaan.

– Se on paras tapa kehittyä, kun ottaa mittaa itseään paremmista. Toki harjoitteleminen Suomen Taekwondoliiton valmennuskeskuksessa Turussa on myös auttanut paljon. Vajaassa parissa vuodessa kehitystä on tullut valtavasti, Lehto kertoo.

PM-kisoihin mitalitavoittein

Seuraava Lehdon kansainvälinen haaste on edessä jo runsaan parin viikon päästä, kun tuore SM-kultamitalisti suuntaa ottelemaan Ruotsin Borlängeen Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Siellä paimiolaisen tavoitteena on yltää mitalikantaan. Vuonna 2020 Lehto oli vastaavissa karkeloissa pronssilla.

– Totta kai mitalia lähdetään hakemaan, vaikka lajissa menestyminen onkin välillä erittäin pienestä kiinni. Teet yhden virheen ja häviät ensimmäisen ottelun, jonka jälkeen kisat ovatkin jo ohi. Pitää olla koko ajan valppaana ja parhaimmillaan heti ensimmäisestä sekunnista lähtien, Lehto sanoo.

Viime vuonna hän haki kansainvälistä kokemusta muun muassa Bulgariasta, Virosta, Puolasta ja Bosniassa järjestetyistä EM-kisoista. Taekwondossa Suomi on maailmalla pieni maa, joten jokainen kisareissu ulkomaille tarjoaa aina kosolti kilpailullista haastetta.

– Korona on tuonut oman lisänsä kisamatkoihin, kun paikan päällä ollaan todella tiiviissä kuplassa. Viimeisen 1,5 vuoden aikana ole tarvinnut juuri maisemia ihailla. Se on oikeastaan vain matkustamista kisapaikan ja hotellin välillä.

Baletti vaihtui taekwondoon

Lehdon innostus taekwondoa kohtaan syttyi vuonna 2013, kun hän lajia jo aiemmin harrastaneen Pekka-isän kannustamana rohkaistui Paimion Action Sport Centeriin alkeiskurssille. Pian aiempi harrastus baletin parissa sai väistyä uuden kamppailulajin tieltä.

– Balettitaustasta on ollut hyötyä ainakin kehon liikkuvuudessa ja kehon hallinnassa. Taekwondo vaatii voiman ja nopeuden lisäksi myös hyvää kehonhallintaa ja nopeaa reagointikykyä. Harjoituksia Turussa kertyy yleensä 3–4 viikossa, jonka päälle teen myös omatoimista harjoittelua kerran-pari viikossa, Lehto kertoo.

Vistan peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvän Lehdon tulevaisuuden suunnitelmissa on pyrkiä lukio-opiskelemaan Turkuun Kerttulin urheilulukioon. Lajitaustan puolesta kouluun pääseminen ei pitäisi olla ongelma, mutta hyvän urheilijan lisäksi kouluun päästäkseen pitää onnistua myös pääsykokeissa ja omata riittävän hyvä peruskoulun päättötodistus.

– Se on ykköstavoite, mutta sen enempää en ole tulevaa vielä miettinyt. Urheilulukiossa onnistuisi ainakin hyvin treenien yhdistäminen koulupäiviin, miettii Turussa pääsääntöisesti viime vuodet harjoitellut Lehto.