Taxfreetä, romantiikkaa ja villisti jumputtavaa 70-lukua – Visby Luksus Line kutsuu katsojan hyppäämään paattiin

0
Professori Korpiraunio (Jarmo Mäkinen), risteilyisäntä Dick (Sami Olander) ja Visby-paatin kanta-asiakas Berit (Hanna Suomi) yrittävät ratkoa yllättäen esille putkahtanutta dilemmaa.

PAIMIO

Paimion Teatterin tämän talven uutuusnäytelmästä tarjoiltiin Paimion Hirsitiellä järjestetyssä mediatilaisuudessa maukkaita ennakkomaistiaisia joulukuun puolivälissä

Uudenvuodenaaton iltaan alun perin kaavailtua premiääriä eli ensi-iltaa on sittemmin jouduttu – koronarajoitustoimien vuoksi – siirtämään jo kahteen otteeseen.

Tällä tietoa uusi, pitkälti paikallisin voimin työstetty komediamusikaali saa ensi-iltansa Paimiossa 5. maaliskuuta 2022.

Hyppää paattiin!

Fenno Express, Kapella, Pomerania. Siinä 70-luvun legendaarista autolautta- ja risteilykalustoa. Noista ajoista on menty paljon eteenpäin, mutta silti laivaristeilyjen tunnelma, kaava ja idea tuntuvat olevan likimain entiset. Konsepti on koettu hyväksi ja tuottoisaksi.

Verovapaita ostoksia, buffet-pöytä, ”kansainvälinen tähtiorkesteri” ja kannat kattoon -meininki. Lopuksi kenties ripaus pikkujouluromantiikkaa yläkannella, talvisen tähtitaivaan alla.

Kyllähän tuollainen kotiolot voittaa. Ainakin Merita Seppälän käsikirjoittamassa ja Laura Hurmeen ohjaamassa Paimion Teatterin tuoreessa risteilykomediassa Visby Luksus Line.

Näytelmän ainekset ovat sen verran lupaavat, ettei voi sanoa muuta kuin ”Stig ombord – astu laivaan!”

70’s-meininkiä

Näytelmässä eletään nykypäivää, mutta laiva höyryää vielä pitkälti 70-luvun meiningillä. V isby Luksus Line on pieni ja ankea takavuosien kuosiin jämähtänyt laivayhtiö, jonka alus risteilee Turun ja Visbyn välillä.

Seppälän ja Hurmeen navigoimalle ratkiriemukkaalle Luksus Line -risteilylle osallistuu tavallistakin kirjavampi porukka risteilynnälkäisiä suomalaisia. Muun muassa levymoguli, hääpari, emeritusprofessori, manageri, pari ”julkkistyrkkyä” ja uskollisistakin uskollisin kanta-asiakas Berit.

Päälle päätteeksi käy vielä niin dramaattisesti, että laiva joutuu ankkuroitumaan keskellä merta. Jonnekin Gotska Sandönin pohjoispuolelle.

Ja ties kuinka pitkäksi ajaksi. Force majeure.

Tätä joukkoa joutuu risteilyisäntä Dick ( Sami Olander ) parhaansa mukaan paimentamaan. Ja siinä riittää tekemistä.

Näytelmän nuorimmat roolihahmot ovat iältään alle kolmekymppisiä ja vanhimmat eläkeläisiä.

– Selkeää pääroolia ei ole, vaan jokaisella hahmolla on oma tarinansa, kertoo käsikirjoittaja Merita Seppälä.

Luvassa on tanssia, laulua, iloa ja viihdettä talven harmauden keskelle.

Huumoria ja herkkyyttä

Kyseessä on Seppälän ensimmäinen kokopitkä näytelmäkäsikirjoitus ja ensimmäinen sellainen käsikirjoitus, jota hän ei itse ohjaa.

– Ollilan Outi soitti puolitoista vuotta sitten ja kysyi, olisinko halukas kirjoittamaan jotain tämän tyyppistä. Teksti tuli yllättävänkin helposti. Käsikirjoitus syntyi alle kahdessa viikossa. Helpotti kun tiesin näyttelijät, joille kirjoitin, Seppälä sanoo.

70-luvun henki on voimissaan niin lauluissa, tyylissä kuin asenteissa. Näytelmässä kuullaan nostalgisia hittejä ja tunnelmallisia balladeja muun muassa Jackson Fivelta, Mamas and Papas -lauluyhtyeeltä ja kotimaiselta Kasevalta. Englanninkielisiin kappaleisiin on ohjaaja Laura Hurme tehnyt suomenkieliset lyriikat. Hurme vastaa myös koreografioista.

Kyseessä on Hurmeen toinen ohjaus Paimiossa. Ensimmäinen oli Iltatähti vuonna 2019.

– Helppo ohjata. Loistava työryhmä, sanoo Hurme..

Paimion Teatterin vahvuudessa pitkään näytellyt, Beritin roolin tekevä Hanna Suomi on tyytyväinen uutuusnäytelmään.

– Käänteitä, yllätyksiä, draamaa ja rakkautta. Plus 70-lukulaisittain hieman Substralia päälle, hän tiivistää.

– Ja Laura on tehnyt hienot sanoitukset. Huumoria ja herkkyyttä.

Musiikin sovitus on Outi Ollilan . Taustanauhat on tehnyt Pasi Ketola .

Ensi-ilta tällä tietoa

 

5.3. 2022

Kesto: väliajan kanssa reilut pari tuntia.

Käsikirjoittajan

 

kommentti

Merita Seppälä:

– Tämän näytelmän tekemisessä on koronasta johtuen vallinnut koko ajan tietynlainen epävarmuus. Työryhmän – ja myös yleisön – puolesta toivon kovasti, että näytelmä saadaan vihdoinkin ensi-iltaan.