Teurastamon verijoki-episodissa odotellaan seuraavaksi selvitystä – “Katsoivat, että toimenpiteisiin ei tarvitse ryhtyä”

0
Tieto Paimionjoen verisestä hiihtoladusta levisi viime viikon loppupuolella laajalti eri puolilla Suomea.

Paimio

Näyttää siltä, ettei Paimion Teurastamon viimeviikkoinen jätevesi-episodi johda mihinkään sen erikoisempiin ympäristötoimiin. Paimionjoen jäälle karkasi tuolloin noin 30 000 litraa esikäsiteltyä jätevettä, ja koska jätevesi teurastamolla on hyvin veripitoista, värjäsi se joen pinnan punertavaksi pitkältä matkalta. Teurastamon editse kulki tuolloin myös vasta ajettu hiihtolatu, joka meni luonnollisesti käyttökelvottomaksi useiden kymmenien metrien matkalta.

Paimion kaupungin ympäristönsuojelusihteeri Sinikka Koponen-Laiho oli heti tapauksen satuttua yhteydessä Varsinais-Suomen ely-keskukseen, mutta siellä jätevesimäärää ei lopulta nähty riittävän isona, että se aiheuttaisi järeitä lisätoimenpiteitä.

– Sain neuvoja ja ohjeistusta, sen virallisempaa kantaa tähän ely-keskus ei ottanut. Lähinnä siis neuvoja kysymyksiini, olisiko pitänyt ottaa vesinäytteitä tai ryhtyä imemään veristä jätevettä jään päältä. Katsoivat, että kumpaankaan toimenpiteeseen ei tarvitse ryhtyä, vaikka päästö ikävä olikin, Koponen-Laiho kertaa.

Huhut lähtivät laukalle

Tapauksen jälkeen sosiaalisen median palstoilla liikkui huhu, jonka mukaan jätevesiviemäri kulkisi joen ali vastarannalle nykyisen Jokipuiston alueelle, jonka tarkastuskaivosta vuotoja olisi ennenkin havaittu. Tällaisesta Koponen-Laiholla ei ole tietoa, vaikka muutamia vuosia sitten teurastamon pihalla jätevettä karkasikin sulan maan aikaan noin 15 kuutiota, eli noin 15 000 litraa.

– Töhnä jäi kiinni kasvillisuuteen ja imeytyi maahan, eikä juurikaan päässyt jokeen. Silloin oli kyseessä teurastamon alueella jäteveden pumppaamorikko, joka sitten korjattiin pikaisesti, Koponen-Laiho muistelee.

Huhu on siinäkin mielessä harhaanjohtava, ettei Koponen-Laihon mukaan viemärilinja kulje edes suoraan teurastamolta joen ali vastarannalle, vaan selkeästi pohjoisempana teurastamolta Vanhaa Turuntien siltaa kohti. Joen alittava viemärilinja on rakennettu vuonna 1990 joen sille kohdalle, jonka vastarannalla on Postinkuja.

Postinkujan päässä on pumppaamo, josta sekä teurastamon että läheisen asutuksen jätevedet virtaavat verkostossa kohti etelää ja kaupungin entistä jätevedenpuhdistamoa. Myös se toimii nykyisin enää pumppaamona, josta jätevettä ohjataan kohti Kakolaa.

Kaupungin ympäristönsuojelun valvontaviranomainen lähetti viikko sitten torstaina teurastamolle kirjallisen selvityspyynnön tapahtuneesta, johon odotetaan vastausta vielä tammikuun aikana.

– Kunhan selvitys saadaan, sen pohjalta arvioidaan, mihin toimenpiteisiin valvontaviranomaisen on tarvetta ryhtyä. Ja toki informoimme myös ely-keskusta, mitä täällä paikallistasolla touhuamme, Koponen-Laiho muistuttaa.