Turvaa arjen liikkumiseen – Paimio jakaa liukuesteitä ilmaiseksi yli 85 vuotta täyttäneille

0
Matleena Koskinen (vas.) ja Heidi Kervinen jakavat liukuesteitä 85 vuotta täyttäneille paimiolaisia tällä ja ensi viikolla. Ensimmäisten joukossa liukuesteitä hakemassa oli Aili Silanto.

Paimion kaupungin liikunta- ja hyvinvointikoordinaattori Matleena Koskisella ja Ehtookonnun hyvinvointtikortteli -hanketyöntekijä Heidi Kervisellä on tärkeä tavoite: jakaa 340 liukuestettä 85 vuotta täyttäneille paimiolaisille. He ovat jakaneet tällä viikolla liukuesteitä Paimion kirjaston Peimari-kokoustilassa keskiviikosta lähtien, ja vaikka alku on ollut verkkainen, uskovat he tahdin tiivistyvän aluevaalien viimeistä äänestyspäivää, eli sunnuntaita 23. päivää kohti.

– Uskotaan, että valtaosa ikäihmisistä lähtee vasta silloin vaaliuurnille. Ja vaikka itse ei pääsisikään hakemaan liukuesteitä, voi tehtävään velvoittaa myös lähiomaisensa tai tuttavansa, Koskinen ja Kervinen vinkkaavat.

Tempauksessa ovat mukana sekä Paimion kaupungin hyvinvointipalvelut että Ehtookonnun hyvinvointikortteli -hanke.

– Kaupungin terveyden ja hyvinvoinnin edistämisrahaa haettiin jostain syystä viime vuonna vähemmän mitä sitä oli varattu, joten yli jäävää osuutta käytettiin muun muassa liukuesteiden hankkimiseen. Lisäksi varoilla on saatu kirjastoon kaikkien lainattavaksi muun muassa liukulumikengät, Koskinen kertoo.

Liikkuminen vähentää riskiä

Liukuesteiden jakamisen tavoitteena on luonnollisesti turvata ikäihmisten mahdollisuus liikkua liukkailla talvikeleillä. Kaatumien riskiä voi vähentää sekä liikkumalla säännöllisesti että käyttämällä kengissä joko liukuesteitä tai nastakenkiä.

– Toimintakeskus Apilassa puolestaan kiinnitetään maksutta nastoja yli 65-vuotiaiden paimiolaisten ulkoilukenkiin, Kervinen vinkkaa.

Kaatumisten ehkäisy on ikäihmisten kohdalla tärkeää, sillä noin 10 prosenttia iäkkäiden kaatumisista johtaa vakavaan vammaan, kuten reisiluun murtumaan. Vuonna 2020 lonkkamurtumien ilmaantuvuus 65 vuotta täyttäneillä oli Varsinais-Suomessa 0,6 prosenttia, kun Paimiossa ilmaantuvuus oli hieman korkeampi, 0,8 prosenttia.

– Esimerkiksi yhden lonkkaleikkauksen hinta on 30 000 euroa ja toipuminen tapaturmaa edeltävään kuntoon on ikäihmiselle aina haastavaa. Jos saamme tällä tempauksella estettyä edes yhden liukkaudesta aiheutuvan tapaturman, on se maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin, Koskinen miettii.

Miten ehkäistä kaatumista?

  • Valitse mieluiten nilkkaa tukevat varrelliset, pitäväpohjaiset ja sopivan kokoiset jalkineet. Nastakengät tai liukuesteet lisäävät kitkaa jäisen alustan ja kengänpohjan välissä, ja vähentävät siten liukastumisen riskiä. Sisätiloissa liukuesteet tulee ottaa pois
  • Pihapiirin kulkuväylien auraaminen lumesta ja hiekoittaminen
  • Oman kulkureitin ennakoiminen
  • Kiireetön keskittyminen kävelyyn

Milloin ja missä liukuesteitä jaetaan?

  • Paimiolaiset 85-vuotta täyttäneet seniorit tai heidän läheisensä voivat tulla noutamaan liukuesteet henkilöllisyystodistusta vastaan kaupungintalon kokoushuone Peimarista (Vistantie 18) seuraavasti:
  • ke-pe 12.–14.1.2022, klo 10–12
  • ma–ti 17.–18.1.2022, klo 10–12
  • su 23.1., klo 10–14