Valtterista selvittiin vähin ongelmin – Lumimäärä jäi lopulta odotettua vähäisemmäksi

0
Nähtäväksi jää, onko maisema Paimion katukuvassa viikonlopun jäljiltä samanlainen kuin viime vuonna tammikuun lopun Valtteri-myrskyn jälkeen.

Valtteriksi nimetty talvimyrsky ei lopulta riepotellut Peimarin seutua viime viikonloppuna samassa mitassa kuin esimerkiksi Saloa tai Lohjaa. Piikkiön Yltöisissä sijaitseva Ilmatieteenlaitoksen sääasema mittautti yhteensä ainoastaan seitsemän sentin lumikertymän lauantaille ja sunnuntaille.

Paimion kaupungin tekninen johtaja Juha Saarinen rohkenee kuitenkin epäillä, että ainakin Paimiossa lunta satoi keskimäärin enemmän.

– Kyllä varmaan toistakymmentä senttiä sentään, vaikka mitään ihan valtavia määriä ei tullutkaan. Sademäärää on vaikea arvioida, koska voimakas tuuli kinosti lunta joihinkin paikkoihin useita kymmeniä senttimetrejä ja joissain paikoissa uutta lunta ei maahan kertynyt juurikaan. Todella vaihtelevaa ainakin, hän miettii.

Navakka tuuli tekikin teiden kunnossapidosta hankalampaa kuin pelkkä sademäärä antaisi olettaa.

– Oli tiettyjä paikkoja, kuten esimerkiksi Valkojantien ja Kravinkujan risteys, jonne tuuli kinosti paljon lunta. Sellaisten paikkojen kunnossapito oli haasteellisempaa. Hyvin kuitenkin selvittiin ja kaikki tiet saatiin aurattua sunnuntain aikana, Saarinen kiittelee.

Seitsemän senttiä lunta



Lumensyvyys Yltöisten mittausasemalla oli maanantaina 14 senttiä, kun se vielä perjantaina oli seitsemän senttiä. Mitä lähemmäs pääkaupunkiseutua mennään, sitä paksummaksi lumikertymä menee. Salon Kiikalan lentokentällä lumensyvyys kasvoi kahdessa vuorokaudessa 20 senttiä 9:stä 29:ään ja Lohjan Leppäkorvessa peräti 26 senttiä 10:stä 36:een.

Tuollaisilla lumimäärillä myös Paimiossa osa töistä olisi jäänyt maanantaille.

– Se on ihan selvä asia, että sitten käy kuten kävi runsas vuosi sitten Turussa, kun lunta satoi 20 senttiä yhdessä vuorokaudessa. Ei aurauskapasiteetti vain riitä millään sellaiseen sademäärään. Siksi myös ihmisiä tiedotetaan etukäteen tällaisten myrskyjen alla, jotta he ymmärtäisivät, ettei liikkuminen ja liikennöinti ole välttämättä yhtä sujuvaa lumisateiden aikana, Saarinen muistuttaa.

Valaisinpylväs nurin



Sen muutoksen Valtteri teki kuitenkin Paimion katukuvaan, että kinokset tieurien reunoilla kohoavat paikoin lähemmäs metriin. Näitä kinoksia kaupungin katujen kunnossapitoyksikkö tarkastelee alkuviikon aikana ja siirtää lunta tarvittaessa lumenkaatopaikalle.

– Rajana on pidetty noin puolta metriä, jonka jälkeen lunta aletaan kuskaamaan pois. Käsittääkseni kovin monessa paikassa lunta ei ole vielä ongelmaksi asti, Saarinen tuumii.

Aurauskalusto liikkui Paimion teillä lähes jatkuvasti lauantain ja sunnuntain aikana. Juha Saarisen korviin on kantautunut toistaiseksi vain yksi kömmähdys, kun aurauskalustolla oli tölväisty valaisinpylväs nurin. Tuokin pylväs korjataan kuluvan viikon aikana.

– Näitä sattuu aina välillä, kun nopeasti koitetaan saada teitä kuntoon. Sen lisäksi parissa paikassa lumi oli painanut puun väylälle niin, että se haittasi liikennöintiä. Nekin käydään katsomassa pois viikon aikana.