
Yrittäjien talousodotukset ovat tulleet rakettimaisesti ylöspäin viime vuodesta. Näin kertoo viime tiistaina julkistettu Varsinais-Suomen Maakuntaennuste 2022.
Samaan hengenvetoon on kuitenkin syytä muistuttaa, että vuosi 2021 oli talousodotuksiltaan ennätyksellisen alhainen.
Maakuntaennusteen luotettavuutta saattaa jossain määrin horjuttaa myös se, että yrittäjät vastasivat maakuntaennustekyselyyn viime marraskuussa, jolloin Covid-19 virustaudin omikron-muunnoksesta ei ollut vielä tietoa.
Varsinais-Suomen maakuntaennusteet – joita on laadittu jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan – ovat kuitenkin melkein aina antaneet erittäin luotettavaa tietoa maakunnan pk-yritysten näkymistä ja aikeista. Myös tiistaina julkistettu tuore ennuste on lähtökohtaisesti hyvinkin luotettava.
Maakuntaennusteen julkaisevat vuosittain Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Osuuspankki (OP Turun Seutu, OP Lounaismaa ja OP Lounaisrannikko).
Nousua kaikilla osa-alueilla
Varsinaissuomalaisten yrittäjien talousodotukset ovat nyt pääosin korkeammalla kuin ennen koronaa. Vain investointiaikeissa ollaan samalla tasolla kuin vuoden 2020 Maakuntaennusteessa.
– Näyttää siltä, että varsinaissuomalaiset yrittäjät uskovat viime vuodeksi ennakoimiensa huonojen aikojen olevan ohi. He ovat löytäneet uuden vaihteen viime vuoden synkistä tunnelmista, kommentoi OP Turun Seudun toimitusjohtaja Petteri Rinne Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen tuoreita tuloksia.
– Vaikka koronatilanteen aiheuttama epävarmuus jatkuu, näyttävät talousodotukset kääntyneen nousuun. Yrittäjien talousodotukset vuodelle 2022 ovat erittäin toiveikkaita.
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter näkee tilanteen suunnilleen samoin:
– Yrittäjät ennakoivat erityisesti uusien työpaikkojen määrän kasvavan. Henkilöstön määrään liittyvät kasvuodotukset ovat toiseksi korkeimmat koko Maakuntaennusteen historian aikana. Edellisen kerran näin korkeita henkilöstömäärän kasvuodotuksia nähtiin vuosina 2007 ja 2008, Munter kertoo.
Varsinais-Suomen maakunnan kaikkien viiden seutukunnan liikevaihto-odotukset, kannattavuusodotukset ja henkilöstön määrän odotukset ovat tänä vuonna merkittävässä kasvussa, Vielä viime vuonna suunta oli täysin päinvastainen.
Yritysilmapiiri nousussa
Varsinais-Suomen yrittäjyysilmapiiri on nyt aavistuksen korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten.
Yrittäjäystävällisin kunta valikoitui vanhojen tuttujen joukosta. Mutta onko se Lieto vai Naantali? Se riippuu tarkastelukulmasta.
Paimio ja Kaarina ovat joka tapauksessa – viime vuoden malliin – heti komeasti kannoilla.
Tämä kuntanelikko on selvästi kaikkia muita edellä, kun mitataan sekä kunnan yrittäjyysilmapiiriä että kunnan ja yritysten välistä yhteistyötä.
Viiden kärki yrittäjyysilmapiiri-arvioissa on tänä vuonna Lieto, Naantali, Kaarina, Paimio ja Salo.
Yrittäjien ja kunnan välinen yhteistyö on arvioitu parhaimmaksi Naantalissa. Viiden kärjessä ovat lisäksi – seuraavassa järjestyksessä – Lieto, Paimio, Kaarina ja Salo.
Eniten kunnan ja yritysten välisen yhteistyön on arvioitu parantuneen Paraisilla.
Seutukuntien vertailussa yrittäjyysilmapiiri-arviot ovat nousseet viime vuodesta kaikissa muissa seutukunnissa paitsi Loimaan seudulla ja Vakka-Suomessa.
Kunnan ja yritysten välinen yhteistyö arvioidaan viimevuotista paremmaksi koko maakunnassa ja kaikissa muissa seutukunnissa paitsi Turun seudulla.