Pääkirjoitus

0

Paluu Eedeniin

Vaikka yllä oleva otsikko on hieman leikkisä, voi sauvolaisia onnitella aidosti kunnanvirastohankkeen ratkeamisesta. Ei enää huonoa sisäilmaa, ahtautta, kuluneita pintoja eikä hajasijoittamista. Iso plussa kunnalle on myös se, että Rakennus Huuhka Oy on sitoutunut viemään rakennushankkeen läpi nopeassa aikataulussa.

Se koukeroinen menettelytapa, jonka myötä Sauvo alunperin ratkaisuunsa päätyi, on kieltämättä hiertänyt. Siellä ja täällä, mutta ei kuitenkaan markkinaoikeudessa, joka on paitsi hankintatuomioistuin myös korkean tason asiantuntijaelin. Näin ollen enempi suukopu on turhaa.

Ja mikä tärkeintä, sitä seikkaa tuskin on epäillyt kukaan, etteikö sauvolaisella osaamisella ja ammattitaidolla saataisi aikaan hyvä lopputulos.

Vaikka Sauvo joutuu vuokrasopimusvuosinaan ehkä maksamaan hieman ”ylimääräisistäkin” neliöistä, saattaa tilanne lopulta kääntyä voitoksi. Nyky-Sauvon peräänkuuluttamaa vireyttä ja elinvoimaisuutta varmasti edesauttaa se, ettei tilanpuute tule olemaan jarruna paikkakunnan yhdistys-, kerho- ja seuratoiminnalle.

Perttu Hemminki

25 vuotta kaupunkilaisuutta

Tämän lehden sivut 10–13 on pyhitetty 25 vuotta kaupunkina 1.1.2022 täyttäneelle Paimiolle. Ensimmäisissä synttäriteemasivuissa käsitellään sitä, miten Paimiosta tuli kaupunki ja luodaan rohkea katsaus myös jo siihen, millainen Paimio on seuraavan neljännesvuosisadan jälkeen alkuvuodesta 2047. Teemaa pyöritellään Kunnallislehden sivuilla eri näkökulmista tasaisin väliajoin myös tulevina kuukausina aina kuluvan vuoden loppuun asti.

Kuten jutuista käy ilmi, kyse on enemmän symbolisesta asiasta kuin siitä, että yksistään nimikkeellä Paimio olisi saanut mitään enemmän tai helpommin kuin kunnat sen ympärillä. Eikä kaupunki-nimike ole edes mikään symboli korkeille kerrostaloille, korttelikaavalle tai keskustan alituiselle vilinälle. Yhtä lailla kaupunki-nimikkeen itselleen ovat ottaneet sellaiset kylät kuin Somero, Pyhäjärvi, Harjavalta tai Kokemäki. Ei tässä seurassa Paimion ainakaan kokonsa, asukaslukunsa tai keskustan vilkkauden puolesta tarvitse hävetä.

Nimikettä tärkeämpää on se, millaisena asuinpaikkana kuntalaiset Paimion kokevat. Vaikka nurinaa ja narinaa välillä kuuluukin, lienee Paimio pikkukaupungin arjesta – lähipalveluista, runsaista harrastusvaihtoehdoista ja sopivista etäisyyksistä maakuntakeskuksiin – haikailevalle oikein mainio vaihtoehto.

Sellaiselta pohjalta on pikkuisen parempi ponnistaa myös seuraavaan neljännesvuosisataan.

Jan Sundman