Alanteen Tila valmiina majoittamaan Ukrainasta saapuvia – ”Vähintä, mitä voimme tehdä”

0
Vietnamilaislähtöinen Ma Thi Thuba lähti runsaat 30 vuotta sitten sotaa pakoon Suomeen. Siitä lähtien hän on työskennellyt Alanteen marjatilalla ja on valmis antamaan oman tukensa myös pian Ukrainasta saapuville pakolaisille.

Tunnelma paimiolaisella Alanteen marjatilalla on ollut torstaista lähtien enemmän tai vähemmän apea. Suurin osa tilan noin 30:sta vakituisesta työntekijästä on ukrainalaisia, joilla on sekä perhettä että sukua tällä hetkellä sota-alueilla. Puhelimet ovat soineet, videot ovat liikkuneet ja viestit kulkeneet aamuin, illoin ja öin sillä välin, kun tilanne kotimaassa on mutkistunut päivä päivältä.

Tilan yrittäjille, Antti ja Aarni Alanteelle oli heti perjantaista lähtien selvää, että he pyrkivät auttamaan työntekijöidensä lähipiiriä parhaansa mukaan. Tässä vaiheessa se tarkoittaa sitä, että he majoittavat Ukrainasta Suomeen tulevia omissa majoitustiloissaan ja tarjoavat suojaa sotaa paenneille.

– Se on vähintä, mitä voimme tässä vaiheessa tehdä. Totta kai on selvää, että sota-alueelta tuleville on pian järjestettävä myös henkistä tukea, ruokaa ja tarvikkeita. Onneksi olemme jo saaneet useita apua tarjoavia yhteydenottoja. On hienoa nähdä, miten suomalaiset ja paimiolaiset ovat nyt yhdessä tarjoamassa apuaan, he kiittelevät.

Lähipäivinä SuomeenAlanteiden arvio on, että ensimmäiset heidän kontaktoimat ukrainalaispakolaiset olisivat saapumassa Suomeen jopa lähipäivinä. Pääseminen maan rajojen yli ei ole ollut helppoa, mutta maanantaihin mennessä Aarni Alanne oli saanut tiedon, että ainakin osa kontaktoiduista henkilöistä oli päässyt Moldovaan, josta matka jatkuu pohjoiseen ensimmäisenä tavoitteenaan Puola. Sieltä jatkoyhteydet kuljettavat ihmisiä eteenpäin myös Suomeen.

– Viestejä, videoita ja kuvia on jaettu muun muassa meidän yhteisessä Whatsapp-ryhmässä. Lisäksi olemme ottaneet yhteyttä Ukrainassa oleviin tuntemiimme ihmisiin sähköpostein ja viestein. Vastauksia on saatu ja odotettavissa on, että ensimmäiset heistä pääsisivät Suomeen jo lähipäivien aikana, Aarni Alanne vahvistaa.

Vaikka sota koetteleekin tällä hetkellä Ukrainaa ja elämä maassa on muuttunut lyhyessä ajassa vähintään vaaralliseksi, eivät kaikki halua jättää perhettään sodan kouriin ja lähteä hakemaan turvaa esimerkiksi Suomesta.

– On myös tilanteita, joissa perheelliset ovat ilmoittaneet halustaan jäädä kotiin muun perheen sukulaisten lähelle. Joissain tapauksissa myös pääsy maasta pois on mahdotonta, koska tiet ja sillat ovat yksinkertaisesti katki.

“Nimenomaan länsimaalaisia”Alanteen Tilalla työskentelee parhaillaankin noin 20 ukrainalaista, jotka eivät kuitenkaan turvallisuussyistä halunneet kommentoida kotimaansa tilannetta julkisesti. Huoli maan tulevaisuudesta on ymmärrettävästi korkealla, kuten on myöskin halu säilyttää länsimainen demokratia Ukrainan päätöksenteossa.

Ukrainalaiset ovat erityisen huolissaan siitä, että Venäjä yrittää palauttaa maan takaisin sinne, missä se on ollut vuosia sitten.

– Ukrainalaiset ovat korostaneet koko ajan sitä, että he ovat nimenomaan länsimaalaisia ja tukevat sitä positiivista kehitystä, joka maassa on viime vuosina vallinnut. Vaikka Putin kokeekin sen nyt uhkana omalle maailmankuvalleen, Antti Alanne sanoo.

Sesonkiaikana tilalla työskentelee jopa noin 200 työntekijää, joista kaksi kolmannesta on ukrainalaisia.

– Heillä on vahvat agraarikulttuurin perinteet ja he ovat yksinkertaisesti erittäin tunnollisia työntekijöitä, auttavaisia ja huomaavaisia ihmisiä. Siksi moni heistä on jäänyt meillä pidemmäksi aikaa töihin ja moni heistä tulee kesä toisensa jälkeen tekemään sesonkityötä meille, Antti Alanne sanoo.

120 majoituspaikkaaAlanteen Tilalla on kaikkiaan 120 majoituspaikkaa, joissa sotaa pakoon tulevat voivat majoittua niin pitkään, että tulevaisuus selkiytyy. Kriisiavun jälkeen he tarjoavat halukkaille myös mahdollisuutta töihin tilalla, jos kokee olevansa siihen kykenevä. Siksi Alanteet toivovatkin sisäministeriöltä selkeyttä myös Suomen linjauksiin siitä, ovatko maahan saapuvat sotapakolaisia vai turvapaikanhakijoita.

– Sotapakolainen ei edes saa työskennellä Suomessa. Siksi on tärkeää, että linjaus tehdään mahdollisimman nopeasti ja selkeästi. Sen jälkeen meidänkin työkalumme ovat selkeämpiä, mitä voimme maahan saapuville tarjota majoituksen lisäksi.

Tällä hetkellä ajatukset ovat kuitenkin pelkästään siinä, että apua saadaan sekä Ukrainaan että sieltä saapuville.

– Työ ei ole nyt ensimmäisenä mielessä, luonnollisesti. Apu ensin, ja tulevaisuus sitten sen mukaan, miten elämä päivä kerrallaan lähtee sujumaan, Aarni ja Antti Alanne kiteyttävät.