Aurinkoahvenet pysyivät pilkkijöiltä Ankkalammella piilossa

0
Heikki Virta (vas.) nautti raikkaasta talvipäivästä Ankkalammella pilkkien. Antero Jaska puolestaan auttoi pilkkireikien tekemisessä. Hän laski kairanneensa päivän aikana jopa 80 reikää innokkaille pilkkijöille.

Paimio

Viime heinäkuussa Kunnallislehdessä uutisoitiin Paimion Ankkalammesta löytyneistä aurinkoahvenista. Haitallinen vieraslaji oli päätynyt lampeen ihmisen toimesta, ja se tarkoitti, että lammen luontainen ahven- ja muu kalakanta oli hetkessä uhattuna.

Tämän viikon keskiviikkona aurinkoahvenia yritettiin poistaa Ankkalammesta pilkkitapahtuman voimin. Jäälle saapuikin lukuisia lapsiperheitä ja muita pilkkimisestä innostuneita viettämään mukavaa talvipäivää makkaran- ja letunpaiston lomassa. Yksi tapahtuman lukuisista järjestäjistä oli Paimionjoki-yhdistys, jonka ympäristönhoitaja Henna Juntunen laskeskeli, että jäällä oli parhaimmillaan samanaikaisesti yli 50 pilkkijää.

– Siinä mielessä tapahtuma ylitti kaikki odotukset. Väkeä oli lähtenyt liikkeelle todella mukavasti ja monet kävijöistä olivat ensikertalaisia. Suomen Vapaa-ajankalastajilla oli mukanaan ylimääräisiä pilkkivälineitä, jotta kaikki halukkaat pääsisivät kokeilemaan, hän kertoi.

Mutta varsinainen tavoite, eli haitallisen vieraslaji aurinkoahvenen poistaminen Ankkalammesta, jäi vielä tulevaisuuden tavoitteeksi.

– Paljon ahvenia on noussut, mutta ei ainuttakaan aurinkoahventa. Mutta uskon, että joka tapauksessa tapahtuman toinen tärkeä tavoite, eli haitallisista vieraslajeista valistaminen, täyttyi päivän aikana.

Aurinkoahven on eittämättä päätynyt lampeen ihmisen tuomana. Suomen Vapaa-ajankalastajiin kuuluva kalastusohjaaja Mikael Jaakkola on huolissaan siitä, miten nopeasti laji on alkanut yleistyä varsinaissuomalaisissa järvissä ja lammissa.

– Se on suorastaan rikollista toimintaa päästää akvaariokala luonnonveteen. Eihän aurinkoahvenia saisi edes olla akvaariokalana. Laji on erittäin kykenevä lisääntymään vauhdilla ja syrjäyttämään jo olemassa olevia, luonnollisia kalalajeja. Kaikkiaan aurinkoahventa on löytynyt jo 17 lammesta Lounais-Suomessa, joista kolme lampea on Paimiossa, Jaakkola kertoo.