Kesätyömessuilta vauhtia työnhakuun– Sauvossa käärittiin hihat nuorten työllistämiseksi

0
Martti Böse, Sanni Laisila ja Martta Perkonoja toivovat, että sauvolaiset yrittäjät kertoisivat monipuolisesti eri kesätyömahdollisuuksista ensi viikon keskiviikkona, kun koulukeskuksessa järjestetään kaikkien aikojen ensimmäiset Nuorten Kesätyömessut.

SAUVO

Sauvolaisten nuorten mahdollisuudet löytää itselleen kesätyö nousivat muutamassa viikossa merkittävästi, kun Sauvon koulukeskus, yrittäjät, kunta ja paikallinen 4H-yhdistys käärivät yhdessä hihat ja lähtivät pikaisella aikataululla suunnittelemaan Nuorten Kesätyömessuja. Kyseessä on siis koronaviruksen takia etäyhteydellä järjestettävä rekrytapahtuma, jossa paikalliset yrittäjät pääsevät kertomaan työllistämismahdollisuuksistaan ja nuoret pääsevät puolestaan kysymään yrittäjiltä lisätietoja työpaikoista.

Nuoret itse odottavat ensi viikon keskiviikkona edessä olevalta iltapäivältä selkeää kuvaa siitä, minkälaisia työpaikkoja Sauvossa olisi tulevaksi suveksi tarjolla.

– Toivon, että messujen kautta saisi tietoa monipuolisesti eri yrityksistä. Sauvossa on paljon yrittäjiä, mutta nuorilla ei ole oikein ollut tietoa, minkälaisia työllistämismahdollisuuksia heillä on kesäksi, miettii yhdeksättä luokkaa käyvä Sanni Laisila .

Nuorten Kesätyömessut on saatu aikaiseksi nopealla aikataululla muutamassa viikossa. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä perinne, joka toistuisi vuosittain helmikuun alkupuolella.

– Nyt ollaan hiukan myöhemmin liikkeellä, koska aikataulu idean saamisesta varsinaiseen toteutukseen on ollut aika tiukka. Tavoite on, että ensi vuodesta eteenpäin kesätyömessuja päästäisiin järjestämään jo helmikuun alussa ja ihan kasvokkain tapahtuvana messuna, sanoo Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Julia Laine .

Monipuolisuutta kesätyöhön


Kesätyömessut juontaa koulukeskuksen rehtori Antti Päiviö , jonka omat kesätyömuistot vievät 1990-luvun alkuvuosiin. Ensin muutama kesä varastotöitä, jonka jälkeen Päiviö pääsi jo neljäntenä kesänä lähemmäs omaa alaansa lastensuojelutyön pariin.

– Ensimmäiset kesätyöni ajoittuivat 90-luvun lamavuosiin ja sen jälkeiseen aikaan. Lama-aikana ei ollut helppoa löytää edes aikuisena töitä, joten ei se ollut nuorillekaan. Toisaalta laman jälkeen tilanne muuttui aika nopeasti ja sitten töitä alkoikin olla paljon tarjolla, hän muistelee.

Tämän päivän nuorille palkkaa tärkeämpi asia kesätyössä on sen mielekkyys. Yhdeksättä luokkaa Sauvossa käyvä Martta Perkonoja poimi viime kesänä mansikoita ja toivoo löytävänsä tulevaksi kesäksi muuta.

– Työ voisi hyvin olla vaikka mansikkatilalla, mutta monipuolisempaa. Kai sitä haluaisi kesätyössäänkin oppia monenlaista, hän sanoo.

Kaksiosainen messu-iltapäivä


Kesätyömessut on jaettu kahteen osioon: varhain iltapäivällä on 8.–9.-luokkalaisten oppilaiden vuoro ja myöhemmin iltapäivänä taas yrittäjät pääsevät kohtaamaan toiseen asteen opiskelijoiden ja sitä vanhempien kesätöistä kiinnostuneiden kanssa.

Päiviö toivoo, että Sauvon yrittäjät uskaltaisivat tarjota nuorille roolia esimerkiksi yritysten sosiaalisen median hallinnointiin.

– Nuoret ovat niissä asioissa aikuisia edellä, ja yritykset voisivat todella hyötyä esimerkiksi sosiaalisen median osaamisesta ja kehittämisestä. Rohkaisen paikallisia yrittäjiä hyödyntämään nuorten erikoistaitoja.

Sekä Laisila, Perkonoja että luokkatoverinsa Martti Böse ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka palkka ei ole kesätyössä tärkein asia, on korvaustakin tärkeä saada.

– Pian edessä on opiskeluvuodet jossain muualla kuin Sauvossa, joten rahaa olisi hyvä olla säästössä sitä varten. Siksi kesätyöstä on tärkeää saada myös kohtuullinen korvaus, Böse muistuttaa.