Kesätyöpaikkoja jaetaan jo – oma aktiivisuus ratkaisevaa

0
Paimion kaupunki tarjoaa nuorille kesätyöpaikkoja kaupungin eri toimialoilta, muun muassa viherpuolelta.

PAIMIO Oona Seppänen, työharjoittelija

Vaikka maata peittää vielä paksu valkea kerros ja pakkanen puree, ovat monen nuoren katseet kohdistuneet jo tulevaan kesään. Kesätyöpaikkojen haku on alkanut ja käy kuumimmillaan helmikuussa.

Esimerkiksi Paimion kaupunki tarjoaa monipuolisesti kesätyöpaikkoja 16–18-vuotiaille nuorille tulevanakin kesänä. Haussa on tehtäviä päiväkodeissa, teknisellä toimella kiinteistö- ja viheryksiköissä, liikuntapalveluissa, vanhuspalveluissa sekä kirjastossa, museoissa ja kesäleireillä. Tarjolla on esimerkiksi pestejä lastenleirien tai liikuntakerhojen ohjaajina. Kesätyöpaikkaa kaupungilta voi hakea paimiolainen nuori, joka on täyttänyt 16 vuotta toukokuun loppuun mennessä.

Kaupungin kesätyöpaikat haetaan Kuntarekryn (www.kuntarekry.fi) kautta verkosta. Työpaikkojen haku alkaa ensi maanantaina 7. helmikuuta ja päättyy 22. helmikuuta. Osa paikoista täytetään arpomalla ja osa haastattelun perusteella.

– Pääasiassa kesätyöntekijät on valittu arpomalla. Viime vuosina mukaan on tullut myös haastatteluvalinta. Haastattelun kautta valittaviin työtehtäviin hakijalta toivotaan hieman kirjallista hakemusta siitä, miksi on kiinnostunut paikasta ja miksi hakee tehtävää, kertoo Paimion kaupungin henkilöstöpäällikkö Eila Hulkkonen .

Arvonnalla valitaan kesätyöntekijät muun muassa päiväkotien tehtäviin sekä viheryksikön ja kiinteistöpuolen kesätyöpaikkoihin. Arvonnan avulla kuka tahansa voi tulla valituksi.

– Tärkeintä onkin lähettää hakemus, Hulkkonen muistuttaa.

Kaupunki palkkaa ja tukee

Tämä vuonna Paimion kaupunki palkkaa noin 45 kesätyöntekijää. Työsopimukset ovat eri pituisia riippuen työstä. Useammat ovat kuukauden mittaisia, mutta kesäleirien ohjaajien työjaksot voivat olla lyhyempiä.

Joka vuosi Paimion kaupungille valitaan uudet kesätyöntekijät. Viime vuonna kaupungilla työskennelleet eivät voi tulla valituksi tänä kesänä.

– Tavoitteena on, että mahdollisimman moni nuori saisi kesätyökokemuksen, Hulkkonen toteaa.

Paimion kaupunki tarjoaa myös rahallista tukea yrityksille, jotka työllistävät kesänuoria. Tuki on tarkoitettu yhdistykselle, yritykselle tai yhteisölle, joka palkkaa paimiolaisen nuoren kesätyöhön. Tätä varten nuoren on itse hankittava kesätyöpaikka, jonka jälkeen hän itse tai hänet palkkaavat taho voi hakea tukea kaupungilta.

– Toivottavasti tämän tuen avulla mahdollisimman moni nuori saisi kesätyöpaikan, Hulkkonen sanoo.

Tukea voi hakea joustavasti kesäkuun puoliväliin saakka.

Mansikkatilalle paljon paikkoja

Paimiossa sijaitsevalla Alanteen tilalla on alkanut jo kesätyöntekijöiden rekrytointi. Kesätyötä on marjoja ja vihanneksia viljelevällä tilalla tarjolla yhteensä 170 henkilölle.

– Myynti- ja esittelytehtäviin palkataan 35 henkilöä ja 135 poimintaan jo 28 vakituisen työntekijän lisäksi, Alanteen tilan isännät Aarni Alanne ja Antti Alanne kertovat.

Kesätyöntekijöiltä ei edellytetä aiempaa kokemusta, mutta se katsotaan eduksi.

– Koulutamme ja perehdytämme kaikki työntekijät tilalla.

Alanteen tilan kesätyöhaku on edelleen käynnissä. Hakemuksen voi lähettää urasivujen kautta (www.alanteentila.teamtailor.com).

– Täällä on selkeät kysymykset, joiden avulla työnhakijan on helppo esitellä itsensä muun muassa videoterveisen kautta. Odotamme CV:tä kaikilta hakijoilta.

Vinkit kesätyön etsintään

Kesätyönhaussa kannattaa olla aktiivinen ja ajoissa. Kesätyöpaikan hakua ei kannatta jättää loppukevääseen, vaan nyt helmikuussa kesätyöhaku käy kuumimmillaan ja parhaimmat paikat viedään päältä.

Kesätyöpaikkojen etsinnän voi aloittaa verkosta esimerkiksi Duunitorin www.kesatyot.fi tai Oikotien ylläpitämän www.kesaduuni.org -sivuston kautta. Kunnat palkkaavat nuoria, samoin seurakunnat ja monet pienetkin yritykset voivat tarjota vaikka lyhyenkin työhöntutustumispätkän.

Myös esimerkiksi isot K-ryhmä ja Turun Osuuskauppa etsivät nekin parhaillaan kesätyöntekijöitä. Osuuspankeilla on kampanja, jolla ne tukevat yhdistyksiä työllistämään nuoria.

Jos joku tietty yritys tai yhdistys kiinnostaa, kannattaa heitä lähestyä omatoimisesti. Soitolla tai paikan päällä vierailulla voi antaa motivoituneen kuvan mahdolliselle tulevalle työnantajalle.