Kytösaho odottaa olympia-lupaa päivä kerrallaan – ”Onhan tämä tähänastisen uran suurin pettymys”

0
Odottavan päivät ovat pitkiä, tuumii Paimion Urheilijoita edustava mäkihyppääkä Niko Kytösaho. Hän sairastui viime viikolla koronaan, ja vaikka onkin jo terve ja pystyy harjoittelemaan, eivät koronatestit ole vielä näyttäneet negatiivista. Olympiamatka Pekingiin vaatii kahta peräkkäistä negatiivista testitulosta. Arkistokuva.

Niko Kytösaho koki mäkihyppyuransa suurimman pettymyksen viime viikolla, kun hän sairastui koronaan. Sairastuminen vesitti mahdollisuuden lähteä suunnitellun aikataulun mukaisesti Pekingin talviolympialaisiin, ja koska virustauti on jatkunut myös kuluvalle viikolle, jäävät Paimion Urheilijoiden hyppääjältä myös hyvin suurella todennäköisyydellä kaksi ensimmäistä kilpailua välistä.

– Sunnuntain normaalimäen kisaan ei ehdi enää millään, vaikka negatiivisen testituloksen antaisi heti tänään. Maanantain sekajoukkuekisaan on vielä aivan hiuksenhieno mahdollisuus, mutta sekin vaatisi sen, että kaikki menee tästä hetkestä eteenpäin aivan suunnitelmien mukaan, Kytösaho kertoi keskiviikkona alkuillasta.

Hänet testataan tällä hetkellä päivittäin, ja vaikka taudin oireet ovat jo kaikonneet ja 22-vuotias hyppääjä harjoittelee jo Lahden mäissä, vaatii kisakoneeseen pääsy kahta peräkkäisinä päivinä annettua negatiivista testitulosta.

– Selkeä realistinen tavoite on päästä kisaamaan suurmäen kisaan, jonka karsinta on ensi viikon perjantaina. Kun matkaan Suomesta olympiakylään menee lähemmäs vuorokausi, on aikaa negatiivisen testituloksen antamiselle neljä päivää. Onhan tämä varmasti oman uran tähän asti suurin pettymys, Kytösaho puuskahtaa.

Melko lievät oireet


Hän kuvailee koronaoireitaan “melko lieviksi”.

– Alkuun oli pari päivää ihan tavallista flunssaa ja väsymystä, jonka jälkeen huomasin, että sairastuminen tuntui myös keuhkoissa. Melko pian oireet kuitenkin vähenivät, ja tällä viikolla voin sanoa tunteneeni itseni jo aika lailla terveeksi.

Hyppykunto on pitkästä kisatauosta ja sairasteluista huolimatta hyvä. Hän uskoo, että muutamalla mäkitreenillä vireystila on sama kuin ennen sairastumista.

– Kaikki meni valmisteluissa sairastumiseen asti hyvin. Kisatauon aikana sain tehtyä Keski-Euroopassa hyviä treenejä ja hyppääminen meni parempaan suuntaan. Kun nyt pääsi treenaamaan niin varmasti jo muutamassa päivässä sama vire löytyy mitä ennen sairastumista. Sikäli olen luottavainen suurmäen kisan suhteen, kunhan vain lähtölupa Pekingiin tulee, Kytösaho päättää.