Leader-toimintaan tulee 11 miljoonan lisärahoitus

0
Leader-rahoitus kasvoi tälle kaudelle.

HANKERAHOITUS Leader-ryhmien rahoituskehys kasvaa seuraavalla EU-ohjelmakaudella 11 miljoonaa euroa. Ensimmäistä kertaa Leader-ryhmien rahoitusosuus nousi selkeästi edellisestä ohjelmakaudesta ja tulevalle viisivuotiselle ohjelmakaudelle jaossa on yhteensä 230 miljoonaa euroa.

Leader-toiminnalla on luotu vuosien varrella tuhansia uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä. Yhteisöllisissä hankkeissa on tehty miljoonia tunteja talkootyötä paikkakuntien kehittämiseksi. Peimarin alueella on toteutettu mm. ulkoilureittejä, tapahtumia ja rahoitettu kylähankkeita. Näissä oorganisointi on tapahtunut Varsin Hyvä ry:n kautta.

Leader-ryhmien tehtävät laajentuvat uudella 2023 alkavalla ohjelmakaudella. Yritysten käynnistystuet ja omistajanvaihdosten tuet ovat jatkossa mahdollisia vain Leader-ryhmien myöntäminä. Lisäksi yritystuet laajenevat pienimuotoisen maatalouden kokeilutukiin.

Yksi Suomen CAP- eli yhteisen maatalouspolitiikan suunnitelman päätehtävistä vuosille 2023-2027 on uusiutuvan maaseudun elinvoimaisuuden vahvistaminen.

Suomessa on yli 50 Leader-ryhmää, jotka toimivat tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Leader2ryhmät neuvovat ja aktivoivat toimijoita kehittämään omaa paikkakuntaansa maaseudun kehittämisvaroin.