Ovatko testit auttamatta myöhässä?

0

PAIMIO, SAUVO

Huoltovarmuuskeskus tiedotti helmikuun alussa, että sosiaali- ja terveysministeriön tilaamien koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden koronakotitestien toimitukset kuntiin alkavat. Niitä jaetaan eri puolille maata sen mukaan, mikä on alueellinen tautitilanne, talvilomien aikataulu ja järkevintä kuljetusten perusteella. Varsinais-Suomeen testien toimitusten ennakoitiin aluksi käynnistyvän vasta hiihtoloman jälkeen.

Maallikkoa mietityttää, että miten tarpeellisia nämä testit enää ovat muutaman viikon päästä? Sauvon sivistysjohtaja Elli Sainio, mitä ajatuksia tämä koululaisten koronatestiruljanssi herättää? Mitä tässä haetaan?

– Pandemiatilanne ennen lukuvuoden alkua loppiaisena kuulosti huolestuttavalta verrattuna tämän hetken tilanteeseen. Keskusteluissa oli etäkoulua, kaikkien koululaisten testaamista kaksi kertaa viikossa, harrastusten jäädyttämistä jne. Jos kotitestit olisi saatu heti tammikuun alussa koululaisten käyttöön, olisi hyöty ollut ilmeinen. Nyt tämän kuukauden aikana lähes jokainen perhe on jo ostanut kotitestejä omalla rahalla, joten ilmaiset testit otetaan varmasti mielellään vastaan. Testaaminen kotitestillä sujuu perheissä jo rutiinilla, joten uskon kotitestien myös tulevan hyötykäyttöön.

– THL ohjeistaa nyt, että kotitestiä käytetään jos koululaisella tai henkilökunnan jäsenellä on koronaan viittaavia oireita, ei oireettoman varmuuden vuoksi testinä.

Eivätkös nykyohjeet jo ohjeista sairastamaan mahdollisen koronan ihan kuten jonkun muunkin flunssan ja poissaoloon voinnin mukaan?

– Tärkein ohje on, että sairaana pysytään kotona. Jos kotitestistä saa positiivisen tuloksen, tulee välttää kodin ulkopuolisia kontakteja viiden vuorokauden ajan tai kunnes on ollut oireeton kaksi päivää.

Miten Sauvossa koululaisia on tällä hetkellä ohjeistettu, jos epäillään koronatartuntaa?

– Koululaisten perheitä on ohjeistettu toimimaan Paimion-Sauvon terveyskeskuksen ohjeiden mukaisesti. Tämän lisäksi olemme toivoneet varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen perheitä ilmoittamaan varhaiskasvatukseen ja kouluun positiivisen kotitestin tuloksen, jotta sieltä voidaan ilmoittaa tieto koteihin, ja muut perheet voivat seurata lapsensa vointia. Ilmoitus koteihin on tehty valmiiksi strukturoidulla viestillä: Mahdollinen altistuminen luokassa Olen saanut ilmoituksen (päivä ja kellonaika) luokassa olevasta positiivisesta koronan kotitestin tuloksesta. Seuratkaa koululaisenne kuntoa ja oppilas jää kotiin, jos oireita.

Yleisesti jo arvioidaan, että tällä erää taudin ilmaantuvuus olisi laskussa ja monia rajoituksiakin ollaan jo hyvää vauhtia purkamassa. Minkä verran arvioit, että Sauvossa koululaisia on ollut nyt koronan vuoksi poissa koulusta alkuvuoden aikana? Miten merkittäviä nämä poissaolot ovat?

– Poissaolot ovat menneet Sauvossa sykäyksittäin kuten muissakin lähialueen kouluissa, esimerkiksi tämän viikon maanantaina ekaluokkalaisia oli poissa vain yksi ja yläkoululaisia selvästi enemmän. Tammikuun alussa taas poissaoloja oli enemmän alakoulussa. Kokonaisuuden kannalta yksittäiset poissaolot ovat olleet lyhytkestoisia (sen noin viisi päivää) ja oppilaat ovat palanneet terveinä kouluun.

Koska näitä koululaisten kotitestejä odotetaan Sauvoon ja miten jakelu sitten järjestetään? Entä miten näet, että testejä ohjeistetaan käytettäväksi?

– Viime viikolla saimme kuntaan sähköpostin Huoltovarmuusketjulta, jossa kerrottiin, että testit toimitetaan kuntaan jo tämän viikon puolivälissä.

– Toimimme THL:n ohjeen mukaisesti: oppilas, opiskelija tai henkilökuntaan kuuluva voi tehdä testin, jos hänellä on koronavirukseen viittaavia oireita. Testi tehdään kotona itsenäisesti tai vanhemman valvonnassa testipakkauksen ohjeiden mukaisesti. Testaamista ei suositella, jos henkilö on sairastanut joko virallisella tai kotitestillä varmistetun koronavirusinfektion edeltävän kolmen kuukauden aikana. Koulu tai oppilaitos ei opasta testin tekemisessä eikä kerää tietoja testivastauksista.

– Saapuneet testit jaamme oppilaille luokittain koulussa. Testien saapuessa lähetämme Wilman kautta koteihin viestiä testien jakamisesta sekä linkin THL:n ohjeisiin.

(https://thl.fi/fi/-/thl-julkaisi-kotitestausohjeen-koululaisille-opiskelijoille-seka-koulujen-ja-oppilaitosten-henkilokunnalle)