Pääkirjoitukset: Sauhua saunasta / Ilmaista rahaa lapiokaupalla?

0

Sauhua saunasta


Sauvon Marjaniemessä kuohuu jälleen. Ainakin vähän.

Nyt on kyse siitä, pitäisikö kaikkien sauvolaisten saada saunoa Marjaniemessä ilmaiseksi vai onko parempi, että saunominen on jatkossakin ilmaista vain Marjaniemen toimintayhdistys ry:n jäsenille ja muille talkoolaisille.

Toimintayhdistys ei nimittäin halua, että kaikki saunovat ilmaiseksi, koska se söisi motivaatiota talkootyön tekijöiltä. Jos kaikki muutkin saisivat saunoa ilmaiseksi, ei ilmainen saunominen olisi enää minkäänlainen korvaus.

Kuulostaa hiukan hullunkuriselta, mutta mietitäänpä vielä. Onhan talkootyöstäkin hyvä saada jonkinlainen pieni, edes symbolinen palkkio. Sen myötä tulee tunne, että tekemistä arvostetaan.

Joten nyt ovat hyvät neuvot tarpeen.

Pitäisikö kunnan kustantaa talkoolaisille Jaffat ja saunamakkarat? Tai jotain muuta pientä välipalaa. Saattaa kuulosta äkkiseltään hassulta, mutta miksi ei?!

Ehkä tässä kohdin luotamme kuitenkin kunnan päättäjien arvostelukykyyn.

Ilmaista rahaa lapiokaupalla?


Palkkiosta toiseen.

Sauvon kunnanjohtaja Satu Simeliuksella tullaan maksamaan 5 000 euron suuruinen kertakorvaus helmikuussa 2023, mikäli tietyt kunnan kehittämiseen liittyvät tavoitteet toteutuvat.

Kyse ei ole siitä, että tarjolla olisi ”ilmaista rahaa”. Palkitsemisen reunaehdot ovat nimittäin varsin tiukat.

Tiukat ehdot merkitsevät myös sitä, että jos bonusta ei heru, Sauvon luottamushenkilöjohdossa ei vedetä sellaista johtopäätöstä, että kunnanjohtaja olisi epäonnistunut työssään.

Edellä mainitun kaltainen kunnan- tai kaupunginjohtajalle maksettava palkkio tavoitteisiin johtaneesta hyvästä työstä on verraten uusi ja kaiketi melko harvinainenkin ilmiö. Ilmeisesti se on kuitenkin yleistymässä – ainakin nuoremman johtajasukupolven kohdalla.

Jossain päin Suomea on kuulemma käytössä jopa kuukausittainen tulospalkkio kunnanjohtajalle.

Aika näyttää, yleistyvätkö tällaiset käytännöt vai jäävätkö vanhat toimintatavat pääosin vallalle. Mielenkiintoinen kokeilu joka tapauksessa.

PERTTU HEMMINKI