Pääkirjoitus: Vanhassa korjausvara parempi?

0

Paimion paloasemalta lähdetään hälytytehtävälle noin 150 kertaa vuodessa. Tulipalon sattuessa jokainen minuutti on arvokas, ja niitä minuutteja hukataan tällä hetkellä ajastaan jälkeen jääneen aseman ja sen sijainnin takia tällä liiaksi.

Siksi Paimion paloasema on yksi Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitoksen akuuteimmista peruskorjauskohteista, ja sille on suunnitelmissa kaavailtu mittava korjaus- ja laajennushanke vuosille 2026–2027. Suunnitelmissa projektille on varattu kahden miljoonan budjetti, ja sillä rahalla eittämättä näkymä Vistantien varrelle muuttuisi merkittävästi.

Mutta jos rahoitus uudella hyvinvointialueella järjestyy, onko kahta miljoonaa euroa järkeä tuhlata vanhan ja ajastaan jälkeenjääneen korjaamiseen keskinkertaiseksi? Paloaseman henkilökunta ei usko, että varoilla saataisiin merkittävää parannusta aikaan, ja yksi pääongelmista pysyisi korjaushankkeenkin jälkeen paikallaan: sijainti.

Paloaseman sijainti ei ole hankala pelkästään sen takia, että Vistantieltä kestää useita minuutteja päästä valtateille, joita pitkin suurimmalle osalle hälytystehtävistä mennään. Hankalaa on myös se, että isoilla hälytysajoneuvoilla ajetaan tällä hetkellä läpi Vistantien, jonka varrella on kaupungintalon ja kirjaston lisäksi useiden satojen oppilaiden Vistan koulukeskus, joka aiheuttaa suojateille risteävää jalankulkua aamusta pitkälle iltapäivään. Yhtälö ei ole turvallinen, kun isolla autolla pitäisi edetä liikenteen seassa mahdollisimman nopeasti.

Siksi paloaseman henkilökunta toivookin, että jos aseman toimintaedellytysten parantamiseen saadaan tulevina vuosina valtion kassasta varoja, sijoitettaisiin ne ennemmin uudisrakennukseen kuin vanhan korjaamiseen. Uudisrakennuksen voisi sijoittaa suoraan sinne, mistä varsinaisiin pelastuskohteisiin suurimmaksi osaksi mennään, eli moottoritien varteen.

Samalla Vistantien varresta vapautuisi iso ja keskeinen tontti esimerkiksi jatkuvasti kehittyvän Ehtookonnun hyvinvointikorttelin laajentamiseen.