Paimiolaiset Pekingissä

0
Frans Tähkävuori (kesk.) on toiminut kuluvalla kaudella yhdessä Pekka Kytösahon (vas.) kanssa Kiinan naisten mäkimaajoukkueen valmennuksessa.

PAIMIO, PEKING

OLYMPIALAISET Vaikka Paimion Urheilijoiden ykköskotka Niko Kytösaho ei koronatartunnan takia Pekingin olympialaisiin päässytkään, on kisakylässä riittänyt silti paimiolaisia, paimiolaislähtöisiä ja Paimio-taustaisia yllin kyllin.

Kiinan naisten mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajaksi yllättäen syyskuussa pestattu Pekka Kytösaho sai paria viikkoa myöhemmin tiimiin aisaparikseen paimiolaislähtöisen Frans Tähkävuoren . He luotsasivat yhdessä naisten maajoukkuetta läpi syksyn ja talven maailmancup-kisojen kohti Pekingiä.

– Olihan se aika yllättävä tarjous, johon oli yksinkertaisesti pakko tarttua. Kulttuuri sekä mäkihypyssä että muutenkin elämässä on Kiinassa aika erilainen kuin Euroopassa, joten onhan siinä ollut totuttelemista. Hieno matka silti kaikkinensa, vaikkemme olympialaisissa aivan tavoitteisiin yltäneetkään, miettii Pekingistä tiukan koronakuplan sisältä tavoitettu Kytösaho.

Tähkävuori joutui lähtemään koronarajoitusten vuoksi Pekingistä Suomeen aivan kisojen kynnyksellä, koska joukkueiden taustahenkilöiden määrää kisakylässä haluttiin rajata.

– Se tieto tuli aika viime tingassa, ja totta kai se siinä hetkessä harmitti. Mutta eipä sille oikein voinut mitään, jostain oli karsittava. Hieno kokemus silti kaikkinensa, ja halu jatkaa mäkihyppyvalmennuksen parissa on kova, Lahdessa nykyisin asuva Tähkävuori tuumii.

”Satsaukset olleet kovia”Edelleen Pekingin kisakylässä majailevan Kytösahon reissu Kiinan mäkinaisten mukana on jatkunut siis jo viitisen kuukautta. Sekä hänen että Tähkävuoren sopimus päättyy tähän kevääseen, eikä jatkosta ole ainakaan vielä keskusteltu.

– Aika monen Kiinan olympiaprojektissa mukana olleen valmentajan ja taustahenkilön sopimus ulottui tähän kisakevääseen asti, joten siinä on varmaan vähän isommankin pohdinnan paikka koko Kiinan talviurheilulle, miten tästä jatketaan eteenpäin. Satsaukset ovat olleet kovia ja hienoja suorituspaikkoja on rakennettu, joten toivoisi toki, että tavoitteellinen toiminta jatkuu. Potentiaalia maassa riittää perinteisiin talvilajeihinkin, Tähkävuori miettii.

Pekingissä sekä urheilijat että taustahenkilöt ovat jo tottuneet tiukkaan koronakontrolliin. Kytösahon mukaan jokainen aamu alkaa koronatestillä, ja kehon lämpötilaa seurataan myös päivittäin hotellilta lähdön ja paluun yhteydessä.

– Onhan se todella tarkkaa, ja kiinalaiset ottavat koronan erittäin vakavasti. Mikä onkin vain hyvä asia. Tietysti kisafiilis hiukan kärsii, koska yleisöä ei ole paikalla. Fanit ovat tässä hommassa kuitenkin se suola, Kytösaho muistuttaa.

Varkki kasvattaa tulevaa menestystäMyös Suomen maajoukkueeseen on haettu mäkiosaamista, jos ei nyt aivan suoraan Paimiosta niin ainakin naapurikunta Marttilasta. Paimiossa nuorena ahkerasti treenannut Ossi-Pekka Valta on työskennellyt Suomen naisten mäkimaajoukkueen päävalmentajana Seefeldin MM-kisoista 2019 lähtien, joten Pekingin olympialaiset olivat hänelle päävalmentajana jo neljännet.

Hänen suojattinsa Julia Kykkänen ja Jenny Rautionaho sijoittuivat henkilökohtaisessa kilpailussa 30:n molemmin puolin, joka jäi aavistuksen tavoitteesta. Valta uskoo kuitenkin, että lajilla on valoisa tulevaisuus edessään.

– Jos nyt miettii vaikka Paimion Varasvuorta ja sitä, miten paljon siellä treenaa eteenpäin pyrkiviä tyttöjä ja naisia, on se ihan selvä asia, että jossain vaiheessa se tulee näkymään myös huipputasolla. Naisten mäkihyppy on kehittynyt viime vuosina valtavasti, mutta Suomessa on kyllä kaikki edellytykset päästä mukaan tuohon kehitystahtiin, kun tästä mennään viitisenkin vuotta eteenpäin, Valta veikkaa.

Haahti virittää Herolan suksetJos muut Paimio-taustaiset ovat olleet Pekingissä vahvasti kiinni mäkihypyssä, ovat paimiolaisen Ville Haahdin päivät sujuneet murtomaahiihdon parissa. Hän kuuluu yhdistetyn maajoukkueen huoltoryhmään ja vastaa siitä, että muun muassa Ilkka Herolalla on allaan kisoissa mahdollisimman toimiva suksipari.

– Ainakin toistaiseksi olemme huollossa onnistuneet ihan kohtalaisen hyvin, jos vertaa muihin maihin. Vaikka ilma täällä on kuivaa, on lumi kuitenkin kohtalaisen kosteaa. Ja nyt kun pakkanen on kisojen edetessä hieman hellittänyt, on se helpottanut myös meidän työtämme, Haahti kertoo.

Hänen päivänsä Pekingissä koostuvat pitkälti suksitestaamisesta. Kisapareja käydään hiihtämässä reiteillä aamusta lähtien, mutta tärkein vaihe optimaalisen kisavoiteen ja suksiparin löytämisessä on tasan vuorokautta ennen seuraavaa kisastarttia.

– Tärkein testaushetki on samaan kellonaikaan kisaa edeltävänä päivänä, kun varsinainen startti on. Silloin päästään lähimmäksi niitä olosuhteita, jotka kisassakin tulevat olemaan. Ovathan ne päivät kaikkiaan aika pitkiä, mutta toisaalta tämä on mukavaa työtä, Lahden MM-kisavuodesta 2017 lähtien yhdistetyn joukkueen suksia huoltanut Haahti sanoo.