Kolumni: Paimion varhainen kauppakeskus

0

Kaupan alalla toimineella, Huson Pietilästä kotoisin olleella Hemming Pietilällä oli jo 1920-luvulla varsin kauaskantoisia ajatuksia, kun hän alkoi suunnitella tuolloin Paimion noin 5000 asukkaan maalaispitäjän kirkonkylään kahdeksan liikehuoneistoa käsittävää liiketaloa, uudenlaista kauppakeskusta.

Hemming Pietilä on 6.8.1928 päivätyllä sopimuksella ostanut veljeltään Paavo Pietilältä 2319 tukkia 90 000 markalla. Latvaläpimitan tuli olla vähintään neljä tuumaa. Paavo Pietilä toimitti tukit Erland Lehtiseltä ostetulle tontille.

Kunnianhimoinen hanke käynnistyi 1929. Tuon vuoden keväällä Kunnallislehdessä kuulutettiin kirvesmiehiä Pietilän rakennukselle. Alkuaan rakennuksessa oli korkea kellarikerros ja liikkeisiin johtivat korkeat portaat jotka suurimmaksi osaksi jäivät kadun puolelta maan sisään, kun Vistantietä korotettiin tuntuvasti vuosina 1966-67. Liikekerros toteutettiin vähemmän yleisellä pysty- hirsitekniikalla. Toinen, eli asuinkerros perinteisellä lamasalvostekniikalla. Liikekerros rapattiin ja asuinkerrokseen tuli pysty rimalautavuoraus. Rakentamisen aikana eteen tulleet taloudelliset vaikeudet johtivat suunnitellun ulkoasun yksinkertaistamiseen. Rakennusmestari F. Koskenheimon piirustus on kesältä 1928.

Hemming Pietilä ajautui vararikkoon ja kuoli pian vararikon jälkeen vuonna 1934. Pietilän takaajina olivat veli Paavo, serkku Edvard Rannikko, sekä August Ahtiala, jonka vaimo oli Hemming ja Paavo Pietilän sisko. Takaajat rakennuttivat talon valmiiksi. Talo jäi joksikin aikaa heidän omistukseensa.

Kaikkiin liikehuoneistoihin saatiinkin heti vuokralaiset. Vuosien saatossa liikkeiden yrittäjät ovat vaihtuneet. Pisimpään omistajan vaihdoksista huolimatta samassa huoneistossa ja samalla toiminimellä toiminut yritys on ollut Paimion Kirjakauppa 1930-2004, jonka toiminta päättyi 2013. Joillakin yrityksillä on ollut yhdistettynä kaksi huoneistoa, (esim. Ranta, Tekstiili-Tuttu ja Rajala). Puutarhuri ja kukkakauppias Kosti Saarikko perusti taloon 1932 kukkakaupan, sekä viereen 1934 kauppapuutarhan, joka toimi 1960-luvun lopulle asti.

Liiketalon 1960 ostanut Saarikko oli talon viimeinen yksityinen omistaja, jonka vuokralaisina talon liikkeenharjoittajat ja asukkaat olivat. Saarikon aikana vuonna 1964 asennettiin vesikeskuslämmitys aikaisemman uunilämmityksen tilalle. Muutoinkin taloa nykyaikaistettiin. Saarikko rakennutti 1968 Liiketalon Paimiontien puoleiseen päätyyn arkkitehti Olavi Kanteleen suunnitteleman, punatiilisen lisärakennuksen. Liiketalo oli Paimion isoista kiinteistöistä ensimmäisiä, joka 1970-luvun lopulla kytkettiin 1975 perustetun kaukolämpöyhtiön verkkoon. Maalämpöön siirryttiin nelisen vuotta sitten. Saarikon toimesta 1970-luvulla liikekerroksen ulkoseinien rappaus vaihdettiin nykyiseksi, Paimiossa silloin vielä harvinaiseksi muovipohjaiseksi, hyvin kestäväksi ulkopinnoitteeksi.

Saarikon luovuttua Liiketalosta siitä muodostettiin 1982 taloyhtiö, jonka asukkaista ja liikkeenharjoittajista tuli osakkeenomistajia, jotka vuokran asemesta maksavat yhtiövastiketta. Aika on painanut talon hieman köyryyn, mutta hyvin huollettuna se palvelee vielä pitkään paimiolaista liike-elämää.

Arimo Lähdeniitty